BIHAMK vijesti

Novi broj BIHAMK Informativnog centra - 1325 

Ova izmjena se uvodi kako bi se komunikacija sa članovima i građanima poboljšala, prije svega jer u situacijama traženja pomoći na cesti putem broja 1282 više neće biti potrebe za odabirom usluge.

Autor: BIHAMK

Od sada, umjesto dosadašnjeg telefonskog broja za upite o stanju na cestama – 1282 /opcija 3/, uvodi se NOVI, izmijenjeni pozivni broj Informativnog centra BIHAMK-a: 1325 za informacije o stanju na cestama. Broj 1282 i dalje ostaje aktivan, za usluge pomoći na cesti. 

Ova izmjena se uvodi kako bi se komunikacija sa članovima i građanima poboljšala, prije svega jer u situacijama traženja pomoći na cesti putem broja 1282 više neće biti potrebe za odabirom usluge, nego će se prvi slobodan operater pomoći na cesti javiti odmah. 

Informativni centar BIHAMK-a je u prošloj godini odgovorio na 26.499 telefonskih upita o stanju na cestama, aktulenim uslovima putovanja i posebnim mjerama na graničnim prijelazima Bosne i Hercegovine i zemalja u regionu, te turističkim informacijama.  U cilju rasterećenja dobro poznatog broja 1282 za pomoć na cesti, ali i zbog stalne potrebe vozača da što prije dođu do informacija o stanju na cestama ili graničnim prijelazima, od 10. maja aktiviramo broj 1325.

Informativni centar BIHAMK-a poznat je kao jedini relevantni izvor o stanju na cestama u Bosni i Hercegovini. Poznata lica izvjestitelja, Bisere Hašimbegović, Ksenije Selimović i Amre Musagić svakodnevno informišu vozače o prohodnosti naših cesta.  

Informacije se prikupljaju se u saradnji s kantonalnim MUP-ovima, federalnim i kantonalnim ministarstvima za promet i komunikacije, JP Ceste FBiH i JP Ceste FBiH te graničnom policijom. Potom se ažuriraju na našoj web stranici u četiri redovna termina (06:30h, 10:30h, 13:30h i 16:30h), a vanredne informacije se ažuriraju odmah.  

U informativnom centru prati se stanje u saobraćaju putem 78 kamera postavljenih na najznačajnijim lokacijama u Bosni i Hercegovini. Te informacije dostupne su i na web stranici BIHAMK kamere.  

Pozivom broj 1325 možete dobiti sljedeće informacije: 

  • stanje na cestama u Bosni i Hercegovini; 
  • stanje na graničnim prijelazima; 
  • zabrane kretanja za pojedine kategorije vozila;
  • udaljenost između pojedinih odredišta;
  • cijena putarina i goriva u BiH i evropskim zemljama;
  • raspored najavljenih radarskih kontrola i
  • informacije o zakonskim propisima i saobraćajnim pravilima. 

Napominjemo da je broj 1282 i dalje aktivan, ali samo za usluge pomoći na cesti.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo