Članak top banner 970x90
BIHAMK vijesti

Protekli mjesec u BIHAMK-u: februar, 2023. godina

Zbog intenzivnih snježnih padavina tokom mjeseca februara, najviše poteškoća imali su vozači koji nisu posjedovali zimsku opremu. Pročitajte kako su ovim problemima odgovorile ekipe BIHAMK-a.

Autor: Bisera Hašimbegović

Iza nas je februar. Mjesec koji obiluje snijegom, ali dani su duži i proljeće polako kuca na vrata.  

U mjesecu februaru zabilježne su intenzivnije snježne padavine i niske temperature koje su pouzrokovale probleme vozačima. 

I naše dežurne službe su zabilježile veliki broj poziva, kako za vozače koji su trebali pomoć na cesti, tako i za one kojima je trebala informacija o stanju na cestama.

Ekipa BIHAMK-a je 02.02.2023. godine, dan nakon puštanja u rad 7 novopostavljenih stacionarnih radara na autoputu A-1, prošla cijelom dionicom od Podlugova do Tarčina (u oba smjera) i video zapisima pokazala lokacije kamera. Na taj način smo vozačima pokazali na kojim dionicama moraju obratiti posebnu pažnju.

U februaru je naš Informativni centar poslao 10.806 izvješataja o stanju na cestama medijima i ostalim organizacijama sa kojima sarađuje. Od toga je 9.603 poslano u pisanoj formi, a 1.203 izvještaja u direktnim javljanjima medijima.

Na web stranici BIHAMK-a, audio izvještaj je snimljen 154 puta.

Tokom proteklog mjeseca  BIHAMK je realizovao ukupno ​4.015 intervencija pomoći na cesti koje su podrazumijevale usluge tehničke pomoći na cesti, prevoza vozila i  medicinskog transporta, kao i prateće usluge: organizacija zamjenskog vozila, te usluge organizacije smještaja i povratka kući iz inostranstva.

Kod intervencija tehničke pomoći na cesti u više od ​73,25 %  slučajeva kvar uspješno otklonjen pa su motorizovani građani  nastavili sa svojim putovanjem.

Naš Sektor za organizaciju prevoza, preventivu, obrazovanje i inovativnost u proteklom mjesecu je uradio obradu statističkih podataka za registrovana vozila i saobraćajne nezgode u Bosni i Hercegovini u 2022.godini.

Tako je u 2022. godini u Bosni i Hercegovini ukupno registrovano  1.184.758 drumskih/cestovnih  vozila, što u odnosu na 2021. godinu (1.152.743) predstavlja povećanje od 32.015 vozila, odnosno od 2,78%.

Kada su podaci o broju saobraćajnih nezgoda u pitanju, tokom protekle 2022. godine na bosanskohercegovačkim putevima/cestama dogodilo se ukupno 31.321 saobraćajnih/prometnih nezgoda od kojih je 7.230 saobraćajnih/prometnih nezgoda sa poginulim i povrijeđenim/ozlijeđenim licima/osobama, te 24.091 saobraćajnih/prometnih nezgoda sa materijalnom štetom.

Bitno je naglasiti da je BIHAMK jedina institucija koja objedinjuje ove podatke na nivou Bosne i Hercegovine.

Pored toga, u proteklom mjesecu vršile su se pripreme za organizaciju konferencije ''Let's drive green'', koja će se održati  17. marta 2023. godine s ciljem promocije elektromobilnosti i električnih vozila u Bosni i Hercegovini.

Ne zaboravite, do 01.04. na snazi je zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo