Članak top banner 970x90
Savjeti

Savjeti za usvajanje specifičnog eko stila vožnje i dobrih praksi za održavanje vozila

Evo nekoliko jednostavnih, ali korisnih savjeta koji će vam pomoći smanjiti emisije štetnih plinova tokom vožnje.

Autor: BIHAMK

Ovi savjeti namijenjeni su vozačima benzinskih i dizelskih vozila, a podijeljeni su u tri kategorije: prije vožnje, tokom vožnje i održavanje vozila.

PRIJE VOŽNJE

Koristite adekvatne pneumatike za odgovarajuće godišnje doba i redovno provjeravajte pritisak zraka u gumama.

JER

Odgovarajući pneumatici sa optimalnim pritiskom zraka će duže trajati. Ovakvi pneumatici mogu imati pozitivan uticaj na nižu emisiju štetnih materija, povećati nivo vaše sigurnosti u vozilu i pomoći vozačima da uštede novac.

Izbjegnite prekomjerno opterećenje i prevoženje nepotrebnog tereta u vozilima

JER

Preopterećenje i nepotreban teret mogu u velikoj mjeri uticati na povećanu potrošnju goriva te emisije štetnih materija koje nastaju usljed kočenja i trošenja pneumatika.

Birajte odgovarajuću rutu putovanja sa nižom frekvencijom saobraćaja, manje brdovitim terenom, koja obilazi urbana područja i najvećim dijelom obuhvata autoceste.

JER

Cesta sa kvalitetnim asfalatom bez oštećenja može doprinijeti nižem stepenu onečišćenja životne sredine i produžiti životni vijek vozila. Autoceste i ceste sa manjom cirkulacijom mogu pomoći vozačima u održavanju stabilnu brzine kretanja što rezultira nižom potrošnjom goriva i reduciranom emisijom štetnih gasova.

TOKOM VOŽNJE

Izbjegavajte kretanje vozilom u visokom stepenu prenosa kada je motor hladan, pri vjetrovitom vremenu i kada vozite nizbrdo.

JER

Vjetrovito vrijeme, uspon ili hladan motor zahtijevaju kretanje vozilom u nižem stepenu prenosa čime se eliminira dodatna emisija štetnih gasova koja nastaje zbog dodatnog otpora sile inercije (uzrokovanog neprilagođenim brojem obrtaja motora).

Izbjegavajte naglo, često ili iznenadno ubrzavanje.

JER

Vozači koji prakticiraju „eko“ stil vožnje, izbjegavajući naglo ubrzavanje i usporavanje smanjuju svoj kinetičku energiju i emisiju štetnih materija.

Prilagodite brzinu kretanja vozila tako da smanjite potrebu za iznenadnim kočenjem. Izbjegnite prerano pritiskanje papučice kvačila pri uobičajenom kočenju.

JER

Emisija štetnih materija nastalih usljed kočenja čine čak 50% od ukupne količine otrovnih čestica (ako se izuzmu ispušni gasovi) koje proizvede cestovni saobraćaj.

Budite maksimalno koncentrirani i obratite pažnju na saobraćajne situacije koje se mogu dogoditi tokom vožnje.

JER

Pažljiva vožnja i predviđanje saobraćajnih situacija smanjit će potrebu vozača za nepotrebnim kočenjem, što će za posljedicu imati smanjenje štetnih gasova i potrošnje goriva.

Provjeravajte indikacije kvarova i birajte eco način vožnje

JER

Uobičajeni kvarovi motora i problemi sa uljem mogu povećati potrošnju goriva i nivo emisije štetnih gasova, a vožnja u Eco načinu, kod novijih vozila, može drastično smanjiti emisije štetnih gasova kroz ograničenje ekstremnih ubrzanja i visokog broj obrtaja u minuti (rpm).

ODRŽAVANJE VOZILA

Održavajte zračni filter čistim, mijenjate motorno ulje i redovno  servisirajte vaše vozilo.

JER

Izmjenjeno motorno ulje i čist zračni filter optimizira proces sagorijevanja čime se smanjuje emisija štetnih izduvnih plinova koji zagađuju okoliš.

Izbjegavajte modificiranje i podešavanje motora i vodite urednu evidenciju o održavanju vozila.

JER

Podešavanje motora zahtijeva izmjene sistema za usisavanje zraka, ubrizgavanje goriva i kontrole ispušnih plinova. Sve navedeno će povećati štetne emisije vozila. Pretjerane  modifikacije motora mogu uzrokovati mehaničke kvarove i veća oštećenja motora što može značiti ogroman trošak za vozače. 

BIHAMK

Povezane novosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Nesmotrenost pješaka predstavlja jedan od najvećih izazova u urbanom saobraćaju, često rezultirajući opasnim situacijama i nesrećama. Bitno je podići svijest među pješacima o njihovoj odgovornosti iako se oni smatraju ugroženom kategorijom u saobraćaju.

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Podsjećamo vozače da od 1. aprila/travnja 2024. godine nije obavezno posjedovanje zimske opreme na motornim vozilima u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima (Službeni glasnik BiH, broj 83/20).

Možda bi vas zanimalo