Članak top banner 970x90
Savjeti

Postupci u slučaju saobraćajne nezgode i kvara vozila na autocesti

Podsjećamo na korisne upute o postupcima u slučaju saobraćajne nezgode ili kvara vozila na autocesti.

Autor: BIHAMK

Kako se ponašati ukoliko naiđete na saobraćajnu nezgodu?

Prvo upalite sva četri žmigavca i uz povećan oprez zaustavite vozilo na zaustavnoj traci na sigurnoj udaljenosti. Ugasite motor vozila i pokušajte ostati pribrani i smireni. Obucite reflektirajući prsluk i osigurajte mjesto saobraćajne nezgode sigurnosnim trokutom, ukoliko to već nije učinjeno. Odmah pozovite policiju na broj 112. Ukoliko ima povrjeđenih osoba nemojte ih pomicati, osim u slučaju da su u opasnosti od požara ili eksplozije. Ozljeđenim osobama u saobraćajnoj nezgodi, u okviru svojih znanja i sposobnosti pružite prvu pomoć. Ostanite na mjestu događaju do dolaska policije.

Šta uraditi u slučaju kvara na autocesti?

U slučaju kvara na vozilu, ukoliko ne postoji mogućnost zaustavljanja na parkiralištu uz autocestu, zaustavite vozilo na zaustavnoj traci odmah uz rub ceste i uključite sva 4 žmigavca.

Obucite reflektirajući prsluk i na propisanoj udaljenosti postavite sigurnosni trokut za obilježavanje zaustavljenog vozila (na autocesti preporučljiva udaljenost je 100 metara).

Telefonskim pozivom na 1282 pozovite BIHAMK i zatražite tehničku pomoć na cesti (0-24h). Ukoliko se desila saobraćajna nezgoda obavezno pozovite i policiju na jedinstveni broj 112.

Slijedite upute operatera i pričekajte vučnu ili servisnu službu  na sigurnom mjestu van vozila. 

BIHAMK

Povezane novosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Nesmotrenost pješaka predstavlja jedan od najvećih izazova u urbanom saobraćaju, često rezultirajući opasnim situacijama i nesrećama. Bitno je podići svijest među pješacima o njihovoj odgovornosti iako se oni smatraju ugroženom kategorijom u saobraćaju.

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Podsjećamo vozače da od 1. aprila/travnja 2024. godine nije obavezno posjedovanje zimske opreme na motornim vozilima u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima (Službeni glasnik BiH, broj 83/20).

Možda bi vas zanimalo