Članak top banner 970x90
Savjeti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Nesmotrenost pješaka predstavlja jedan od najvećih izazova u urbanom saobraćaju, često rezultirajući opasnim situacijama i nesrećama. Bitno je podići svijest među pješacima o njihovoj odgovornosti iako se oni smatraju ugroženom kategorijom u saobraćaju.

Autor: BIHAMK

Iako se odgovornost u saobraćaju najčešće pripisuje onima koji upravljaju vozilom, jako je bitno istaći podjednaku odgovornost nemotorizovanih učesnika u saobraćaju. Pješaci moraju podići svoju svijest u saobraćaju te uvidjeti značaj primjenjivanja odgovarajućih mjera opreza. U ovom tekstu navest ćemo glavne propuste pješaka u njihovom ponašanju u saobraćaju te moguće korake koje možemo poduzeti kako bismo smanjili rizik od nastanka opasnih situacija.

Prvi faktor koji doprinosi ovom problemu je ubrzan način života u današnjem društvu. U gradu gdje je sve u pokretu, pješaci često žure, fokusirani na svoje ciljeve i zadatke, zanemarujući osnovna pravila sigurnosti. Način života kojem danas svjedočimo je suviše ubrzan, gdje su tempo i ritam svakodnevnice često neprekidni. Pješaci se nalaze pod stalnim pritiskom da stignu na odredište što je brže moguće. Ovaj stalni osjećaj žurbe može dovesti do toga da oni zanemare osnovna pravila sigurnosti u saobraćaju. Umjesto da pažljivo provjere situaciju prije prelaska ceste, mnogi pješaci izlijeću na put bez razmišljanja, vođeni isključivo željom da što prije stignu na cilj. Ova brzopletost često može biti uzrokovana pritiskom vremena ili nedostatkom svijesti o potencijalnim opasnostima.

Drugi faktor je sveprisutna distrakcija. Mobilni telefoni, slušalice i ostali elektronski uređaji postali su neizostavan dio svakodnevice. Dok su zaronjeni u svoje ekrane, pješaci gube svijest o okolini i opasnostima koje ih okružuju. Ovakva distrakcija može ih učiniti nesvjesnima saobraćaja i smanjiti njihovu sposobnost pravovremene reakcije na opasnosti. Također, nedostatak svijesti o vlastitoj sigurnosti može biti problem. Mnogi pješaci podcjenjuju brzinu vozila i precjenjuju svoju sposobnost procjene rizika. Često se oslanjaju na vozače u smislu da će ih primjetit i zaustaviti se, zaboravljajući da su i sami odgovorni za svoju sigurnost u saobraćaju.

 

U nastavku donosimo nekoliko korisnih savjeta za pješake koji imaju za cilj promicanje sigurnosti saobraćaja i podizanje nivoa i kvalitete opšte sigurnosti u saobraćaju:

 1. Čak i kada se nalazite na pješačkim prelazima i semaforisanim raskrsnicama, uvijek pogledajte sa svoje lijeve i desne strane da li u neposrednoj blizini postoji potencijalna opasnost. Nikad se ne oslanjajte isključivo na saobraćajnu signalizaciju, već i na čisto uvjeravanje da možete bezbjedno preći cestu

   

    2. Kada imate namjeru da pređete ulicu preko pješačkog prelaza, uvijek sačekajte da se vozila prvobitno zaustave. Nikad ne stupajte na kolovoz dok su vozila još uvijek u pokretu prije pješačkog prelaza.

 

 1. Budite skoncentrisani i svjesni svog okruženja i pratite saobraćajne znakove i svjetlosne signale.

 

 1. Odložite mobilne telefone i sve ostale uređaje koji vam odvlače pažnju u svoje torbe! Za siguran prelazak kolovoza je potrebna apsolutna skoncentrisanost na trenutnu situaciju u kojoj se nalazite.

 

 1. Nemojte iznenada izlaziti na cestu iza parkiranih vozila ili između autobusa. U tom slučaju je preglednost jako mala i nikad ne znate šta se nalazi iza prepreke koja umanjuje tu preglednost. Uvijek je bolje sačekati par trenutaka da se situacija rasčisti nego rizikovati pojavljivanje iznenadne opasnosti.

    6. Ukoliko su dostupni, uvijek se trudite da koristite trotoare i pješačke staze umjesto da se krećete po ivici ceste.

 

 1. Trudite se da uvijek budete vidljivi. Nemojte se sklanjati iza reklamnih objekata, stubova i slično. Jako je važno da vas vozači mogu uočiti prije nego što se približe raskrsnici odnosno pješačkom prelazu. U noćnim periodima i u uslovima smanjene vidljivosti nosite svijetlu odjeću i reflektirajuće materijale kako bi bili primjetni.

 

 1. Budite posebno oprezni u blizini škola, vrtića i parkova gdje je prisutnost djece intenzivnija. Pomozite djeci da sigurno pređu cestu i trudite se da ih spriječite u činjenju nesigurnih i rizičnih pokreta po kolovozu.

 

 1. Ako hodate u grupi, uvijek se krećite desnom stranom ceste i budite svjesnih potencijalnih opasnosti.

 

 1. Ako se nalazite na cesti bez trotoara, hodajte što bliže ivici kolovoza i po potrebi se sklonite na sigurno mjesto kako bi vozila mogla sigurno proći.

 

 1. Budite svjesni svojih sposobnosti i brzine. Ne izlažite se nepotrebnom riziku ako niste sigurni da možete brzo i sigurno preći cestu.

 

 1. Kada hodate u grupi, komunicirajte međusobno o planovima prelaska ceste i uvjerite se da su svi članovi grupe svjesni situacije.

 

 1. Ako vidite nekog drugog pješaka koji se nepropisno ponaša u saobraćaju, upozorite ih i podsjetite ih na pravila sigurnosti.

 

U konačnici, rješavanje problema nesmotrenog ponašanja pješaka zahtijeva sveobuhvatan pristup koji uključuje edukaciju, poboljšanje infrastrukture i strogo provođenje zakona. Budite uzor drugima, poštujte pravila saobraćaja i pokažite poštovanje prema vozačima, biciklistima i drugim pješacima kako biste doprinijeli bezbjednijem saobraćaju za sve.

BIHAMK

Povezane novosti

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Podsjećamo vozače da od 1. aprila/travnja 2024. godine nije obavezno posjedovanje zimske opreme na motornim vozilima u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima (Službeni glasnik BiH, broj 83/20).

Možda bi vas zanimalo