Članak top banner 970x90
Savjeti

Higijena i čišćenje autosjedalica

Dječije autosjedalice, kao i sam automobil veoma često su podobno mjesto za stvaranje veće količine bakterija, te je neophodno njihovo rednovno čišćenje kako bismo zaštitili djecu, ali i sebe od mogućih infekcija i zaraze

Autor: BIHAMK

Čišćenje automobila i autosjedalica treba posmatrati kao jedan od prioriteta kada je u pitanju zdravlje djece, ali i nas samih. Unutrašnost automobila je veoma skučen i mali prostor u kojem se usljed neredovnog čišćenja stvaraju naslage prašine i mikroba. U automobil ulazimo u odjeći u kojoj smo bili vani, površine dodirujemo, često, neopranim rukama, unutra ostavljamo stvari donesene izvana, prevozimo kućne ljubimce, hranu i predmete. Samim tim i autosjedalice mogu postati veoma neuredne i prljave.

Budući da se gotovo sve ove prljavštine mogu srediti i očistiti, nema potrebe da dijete bude u prljavoj autosjedalici, a kada je u pitanju sigurnost djece, održavanje autosjedalice čistom je zaista, jer da bi vaša autosjedalica bila sigurna i funkcionalna, morate je redovno čistiti, uostalom kao i sve predmete koje koristite.

Ono što je veoma bitno jeste da odmah očistite nered. Što duže pustite da nered stoji, to će ga biti teže očistiti. Što je duže nered na autosjedalici, to će se prljavština više sušiti na tkanini i prodirati u druge dijelove autosjedalice. To će dodatno otežati čišćenje i ti mirisi će se zadržati duže vremena. Kako biste izbjegli zamjenu dijelova ili više posla za sebe, potrebno je što prije pristupiti pranju i čišćenju autosjedalice.

Kako biste očistitili autosjedalicu na ispravan način, imajući na umu najbolji interes za vaše dijete, primjenite sljedeće metode i savjete:

Izvadite sjedalicu iz automobila – Pratite upute proizvođača kako biste je izvadili kako treba. Obično su na sjedalici nalijepljene sličice s uputama za instalaciju i vezanje.

Obrišite i usisajte autosjedalicu – Ukoliko niste sigurni, za čišćenje konstrukcije autosjedalice pogledajte korisnički priručnik od proizvođača.

Skinite navlaku – Većina autosjedalica ima odvojive navlake koje se mogu prati u mašini za pranje veša, ali svakako provjerite upute proizvođača na kojoj se temperaturi peru i s kojim deterdžentom. Nakon što ste skinuli navlaku usisajte ostatke hrane, prašine i mrvica na sjedalici te je prebrišite vlažnom krpicom kako bi uklonili sve nečistoće. Pazite da vam se voda ne zavuče u male otvore.

Kopče - Na kopče obratite posebnu pažnju jer je vrlo važno da im ne narušite sigurnost.

Remenje – Ne preporučuje se prati remenje sjedalice jer može oslabiti u pranju i pri tom ugroziti sigurnost djeteta. Njih samo prebrišite vlažnom krpicom potopljenom u sapun.

Sredstva za čišćenje - Prilikom čišćenja nikako nemojte upotrebljavati agresivna sredstva, a pogotovo ne izbjeljivače.

Osušite i vratite navlaku – Nakon što ste sve oprali i posušili, vratite navlaku na autosjedalicu. Dobro je zakačite na sva predviđena mjesta. Sada ste sigurni da ste dijete stavili na čisto mjesto, bez bakterija. Barem na neko vrijeme.

Ako imate neke nedoumice oko održavanja ili automobila ili autosjedalice koristite korisničke priručnike ili se javite direktno proizvođaču ili prodavaču.

Čišćenje autosjedalica, baš kao i sve što ima veze s autosjedalicama, odnosi se na sigurnost. Korištenje pogrešnih postupaka čišćenja izvan preporuka iz priručnika proizvođača može imati loš utjecaj na sposobnost autosjedalice da zaštiti vaše dijete. Koristeći ove savjete, autosjedalica će izgledati i mirisati svježe i biti sigurna.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo