Članak top banner 970x90
Putni savjeti

Pravilna vožnja pomaže uštedi goriva

Donosimo 9 savjeta uz koje vozači mogu uštedjeti do 20 posto goriva.

Autor: BIHAMK

Savjet 1: Optimizirajte svoj stil vožnje

Blagovremeno prebacite u viši stepen prijenosa (na oko 2000 o/min) i održavajte izabranu brzinu pri niskim obrtajima. Nemojte mijenjati u nižu brzinu dok motor ne trzne ili ne počne da bruji.

Pročitajte i slijedite savjete u uputama za upotrebu vašeg automobila i također pazite na potrošnju goriva.

Savjet 2: Ranije mijenjajte brzine

Savremeni automobilski motori podnose ranije prebacivanje u višu brzinu - benzinski pri 2500, dizelski već pri 2000 obrtaja. Motor koji u petom stepenu prijenosa pri 50 km/h troši samo 5,5 litara, u drugom stepenu troši čak 16 l/100 km.

Savjet 3: Vozite s predviđanjem situacija u saobraćaju

Kočenje troši energiju. Stoga, koristite efekat kočenja motorom što je duže moguće. Kada se približavate crvenom svjetlu na semaforu, pomjerite nogu s gasa i lagano se približavajte semaforu. Nemojte do posljednjeg trenutka siskati papučicu gasa i potom snažno kočiti.

Savjet 4: Izbjegavajte kratke udaljenosti

Automobil troši najviše goriva kada je motor hladan. Motor tek nakon nekoliko kilometara doseže optimalnu radnu temperaturu. Dok se motor ne zagrije, potrošnja goriva bit će mnogo veća od normalne. Zimi treba izbjegavati zagrijavanje motora dok miruje. Prije svega zagađuje okolinu, ali i dodatno košta i oštećuje motor.

Savjet 5: Isključite motor u praznom hodu

Čim motor radi, troši gorivo – čak i kada vozilo ne vozi (oko 0,5 do 1 litar na sat). Stoga: isključite motor ako je vjerovatno da će vrijeme mirovanja trajati duže od 20 sekundi! 

Ako nemate automatski start-stop sistem, možete sami okrenuti ključ. Prema istraživanjima, ovo dodatno opterećenje na starteru i akumulatoru je zanemarivo, posebno kada je motor topao.

Savjet 6: Isključite nepotrebne električne potrošače

Električni uređaji u automobilu, kao što su kontrolne jedinice, rasvjeta, ventilatori, klima uređaji, sigurnosni i komforni uređaji crpe energiju iz električnog sistema vozila. Električnu energiju obezbjeđuje generator, koji pokreće motor sa unutrašnjim sagorjevanjem. Kao rezultat toga, električni uređaji i drugi potrošači koji su uključeni dodatno crpe gorivo.

Na primjer, u zavisnosti od modela vozila, tehnologije i uslova rada, sistem klimatizacije dovodi do dodatne potrošnje od oko 0,3 do 1,5 litara goriva na 100 kilometara.

Usput: Otvoreni bočni prozori ili krovni otvori ometaju protok zraka na vanjskoj površini i kao rezultat toga mogu koštati gorivo. Prozori koji se otvaraju na obje strane pri 100 km/h, na primjer, dovode do oko 0,2 litra veće potrošnje. Samo pri malim brzinama - na primjer u gradskom saobraćaju - mogu se otvoriti prozori, pa stoga imaju značajnu prednost u potrošnji goriva u odnosu na klima uređaj.

Pažnja: Nikada nemojte štedjeti na osvjetljenju, brisačima ili grijanju vjetrobrana, a time i sigurnosti!

Savjet 7: Smanjite opterećenje, a time i ukupnu težinu

Riješite se nepotrebnog tereta, odnosno stvari koje vašem automobilu povećavaju masu. Dodatnih 100 kilograma u vozilu povećava potrošnjuza 0,3 litra. Isto vrijedi i za dodatke poput krovnih kutija za prtljagu i nosača za bicikle, koji narušavaju aerodinamiku automobila i povećavaju potrošnju goriva.

Savjet 8: Koristite gume koje štede energiju 

Uticaj guma na otpor vožnje je značajan, zbog čega se gume redovno provjeravaju na otpor trenja na ADAC testu guma. Sa optimiziranim gumama možete uštedjeti do 0,5 litara goriva na 100 kilometara. To znači da ono što izgleda kao skupa guma sa vrlo malim otporom trenja može više nego isplatiti sebe tokom svog vijeka trajanja.

Savjet 9: Obratite pažnju na redovno održavanje

Na prvi pogled, ovo se čini nevažnim, jer su moderna vozila opremljena digitalnom elektronikom motora bez održavanja. U principu, ovdje nema faktora potrošnje koji ovise o održavanju.

Ipak, redovno servisirajte svoje vozilo, jer postoje rezervni dijelovi koji su svakako relevantni za potrošnju goriva - kao što je filter zraka motora. Za povoljne vrijednosti potrošnje bitne su i redovne izmjene ulja, koje uvijek treba raditi sa modernim niskoviskoznim uljem. Ovdje se moraju poštovati specifikacije proizvođača vozila.

 

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo