Članak top banner 970x90
Destinacije

Šipovo: Prirodni dragulj između Krajine i srednje Bosne

Tamo između Krajine i srednje Bosne, gdje izviru magične Pliva i Janj, gdje je priroda okićena arhaičnim selima, jezerima, valovitim brežuljcima i zelenim planinama, nalazi se odredište za sve ljubitelje prirode – magično Šipovo.

Autor: Tim Clancy

Šipovo je pospan grad, između velikih zelenih dolina zapadne Bosne i Jajca i Mrkonjić Grada na istoku. Mnogi u Šipovu su poljoprivrednici, na svojim malim imanjima. Na ovom području tlo je plodno i bogato, a ogromne količine vode stvaraju idealnu mikroklimu za uspješan uzgoj. Okolina je okićena arhaičnim selima, jezerima i valovitim brežuljcima, iznad kojih dominiraju vrhovi planine Vitorog na zapadu i izvorišta rijeke Plive i Janja. Šipovo je odredište ljubitelja prirode. Uz iznimke Sokograd utvrde i samostana Glogovac, nema puno govora o kulturnim i povijesnim znamenitostima. Za to je zaduženo susjedno Jajce. Najlakši prilaz je kroz područje Plive, a Turistički kompleks “Pliva” nalazi se u neposrednoj blizini izvora same rijeke, osam kilometara udaljen je od Šipova. Ovo je mjesto gdje ćete naći jezera Osmica i Đol, kao i solidne smještajne kapacitete, a tu je izvor rijeke Plive, jedno od najpopularnijih destinacija za ribolov u regiji.Nešto dalje od Šipova nalazi se izvorište rijeke Janj. Tamo ima pregršt smještajnih kapaciteta. Majka priroda radi sve ostalo. Valja napomenuti da, iako postoje mnoge atraktivne i lijepe stvari koje treba visjeti u Šipovu i okolici, turističke aktivnosti nisu organizovane na jednostavan način. Preporučuje se obraćanje turističkoj organizaciji prije nego što krenete na putovanje. Zahvaljujući projektu razvoja turizma koji finansira EU, mnoga od prethodno nepoznatih mjesta u Šipovu i okolici sada su otvoreni za poslovanje. Ako želite samo odlutati i istražiti, Šipovo je sjajno mjesto za to.

 ATRAKCIJE

 

Rijeka Janj

Rijeka Janj je posebna iz mnogo razloga. Glavni pritok rijeke Plive, njena čista, kristalno čista voda i udaljenost čine je savršenom mirnom oazom. U ovoj dolini nalaze se i stare šume. Tu je sagrađen manastir Glogovac. Smješten 13 kilometara južno od Šipova, Janj je od davnina među najpopularniji destinacijama za mještane i posjetitelje.

Janj Otočići

Dio rijeke Janj, jedan kilometar dugačak i 300 metara širok, dijeli i formira čitav niz malih otočića. To je jedan od najpopularnijih RSR mjesta za lokalne stanovnike i idealan za hodanje, izlet ili jednostavno opuštanje i uživanje u danu i prirodi. Postoji i makadamska cesta koja vodi do ovog dijela rijeke.

 

Tvrđava Sokograd

Možda najvažnija srednjovjekovna baština na ovom području – ostaci tvrđave Sokograd – nalaze se šest kilometara sjeverozapadno od Šipova. Tvrđava se prvi put spominje 1363. godine kada je Tvrtko pobijedio iznenađujući ugarsku vojsku. Bila je to važna utvrda do propasti Bosanskog kraljevstva. Osmanlije su ga koristile kao stražarnicu do 1833. godine kada su se i stražari trajno povukli iz tog područja. Od tog vremena tvrđava je napuštena i zapuštena. Tvrđava je dostupna i postoji nekoliko prometnih znakova kada stignete u njenu blizinu u selu Baraći.

Sokolova špilja

Ova špilja nalazi se nasuprot tvrđavi Sokograd u dolini rijeke Sokočnice. Sokolova špilja nalazi se na 575 metara nadmorske visine, sa pećinama i stazama na više od 100 metara. Ostaci posuđa i keramike jasno upućuju na to da je u srednjem vijeku bila korištena, a možda i naseljena. Špilja je ograđena i pristup je moguć tokom ljetne turističke sezone samo uz vodiča.

Planina Vitorog

Ovo je najviši vrh na području Šipova. Visoka skoro 2.000 metara, planina pokriva cijelu zapadnu stranu Šipova. Udruga Planina Vitorog vrlo je aktivna i kroz turističku zajednicu može se planirati pješački izlet.

Izvor Plive

Izvor Plive

Ljepotu rijeke Plive najbolje je shvatiti na izvoru. Tri glavna izvora ove zapanjujuće rijeke nalaze se oko sedam kilometara od Šipova prema naselju Pljeva. Ovdje je rijeka puna starih mlinova i tradicionalnih kuća, netaknutih vremenom i ratom. Sva tri izvora su dostupna. Nema izgrađene infrastrukture, ali ovo je mjesto idealno za piknik.

Manastir Glogovac

 Manastir Glogovac

Mnogi od izvornih pravoslavnih manastira u Bosni i Hercegovini odražavaju srednjovjekovni stil. O Glogovcu ima podosta zbunjujućih legendi. Naprimjer, rečeno je sljedeće, kada su od osmanskog vezira tražili dopuštenje za izgradnju crkve, na iznenađenje zajednice, dobili su nevoljko odobrenje, da se crkva izgradi, ali da se crkvena zvona ne mogu čuti. Ova priča se ponavlja u mnogim mjestima Bosne i Hercegovine. Zbunjujući aspekt ove priče: crkva je sagrađena 1886., osam godina nakon što su Austro-Ugari stekli kontrolu nad Osmanlijama.

BIHAMK

Povezane novosti

Gdje otići: 5 preporuka za 1. maj

Gdje otići: 5 preporuka za 1. maj

Prvomajski praznici su pred nama, a BIHAMK daje svoje preporuke gdje otići i koje bh. destinacije posjetiti. Nismo birali one klasične. Vrijeme će, kako meteorolozi i mobilne aplikacije najavljuju, biti uglavnom lijepo i toplo, i nema razloga da ne uživamo

Ovčiji brod: Nevesinjsko kameno runo

Ovčiji brod: Nevesinjsko kameno runo

Nevesinjski kraj ima posebnu aromu: tu i ujesen mirišu trave, a ostaci historije vode u mitove o Suli Repcu, Mimaru Hajrudinu, udovici bega Ljubovića i Jasonu i Argonautima koji su plovili po Zalomci. Za sve je kriv jedan tajanstveni most. Ovčiji.

Crvanj: Posljednji prsti ljeta ispod Zimomora

Crvanj: Posljednji prsti ljeta ispod Zimomora

Pod prstima Zimomora ljeto je brojalo svoje zadnje dane. Dok se penjete uz Crvanj, pomislite da se ovdje rodio staroslavenski bog vjetra, vidite kamene ostatke pastirskih katuna i potpis jednog od najvažnijih umjetnika srednjovjekovne Bosne.

Možda bi vas zanimalo