Članak top banner 970x90
Destinacije

Okolina Trebinja: Kraška rapsodija

U zanimljivom i informativnom putopisu, Tim Clancy donosi priču o okolini Trebinja, području idealnom za eko avanturu, ali i poprilično nepoznatim mjestima koja pružaju fantastične mogućnosti za uživanje u netaknutoj prirodi.

Autor: Tim Clancy

Sve oko Trebinja čini se kao beskrajna paradigma: činjenica je da na ovom malom kraškom prostoru postoji tako duboko raznovrsna mješavina pejzaža, klime, divljine i vegetacije, a zaista se čini da je sve perfektno usklađeno sa kosmičkim ritmom prirode.

Gore, dolje, ispod

Gledajući prema gore, planine Orjen i Bijela Gora dominiraju na horizontu. Jedna je pokrivena debelim zelenim borovima, a druga bijelim krečnjakom. Gledajući na dolje, vide se rijeke Sušica i Trebišnjica, dva kristalno jasna toka koja idu ka zajedničkoj sudbini u Jadranskom moru. Ako se zaviri ''ispod'', to je možda i najmističnije. Veliki broj kraških pećina koje dominiraju ispod zemlje, ustvari predstavljaju jedan od najraznovrsnijih bioloških pećinskih sistema na svijetu. Pećina Vjetrenica je na vrhu liste ovog čudotvornog svijeta krečnjaka. Sjećajući se prošlosti, uzdužnim uskim tračnicama umjesto parnih lokomotiva koje su nekada putovale u Dubrovnik preko Popovog Polja i Trebinja, sada prolaze bicikli i planinarske čizme.

 

Skok do Dubrovnika

Iako ovo područje ima bogatu i drevnu historiju, ovdje je priroda uglavnom netaknuta i nepoznata. Samo mali ''skok'' i ubrzo ste u Dubrovniku (udaljen je svega tridesetak kilometara) što je idealno za aktivne turiste. Turistički operateri u Trebinju pružaju jedinstvene mogućnosti da se na odgovoran i eko način doživi priroda i kulturno naslijeđe ovoga kraja. Bilo da se radi o šetnji kroz osjenčane planine koje graniče sa Crnom Gorom, pohodu na vrh krečnjaka kako bi se posmatrao izlazak ili zalazak sunca, mirnoj vožnji s kanuom na jezeru Lastva, vožnji biciklom kroz Popovo polje na ''biciklističkoj turi Ćiro'' koja ide od Čapljine do Dubrovnika ili podzemnoj avanturi koju nećete nikada zaboraviti – region Trebinja pruža nešto za svakoga!

 

WALK WITH ME

Ovo je jedina organizacija koja se bavi pružanjem usluga eko turizma u Trebinju. Oni daju ponudu za one koji ne vole velika opterećenja i pompu. Navode da je prednost hodanja s njima ono što čovjeku 21. vijeka nedostaje – mir i osjećaj slobode. Bez bungee skokova ili VIP soba sa pet zvjezdica. Uz izračunatu potrošnju kalorija, te prožimanje jedinstvenih zvukova, okusa i mirisa prelijepe prirode, naučit će vas trikovima preživljavanja, ukoliko ih već ne znate. Govorit će vam o historiji ovog malog, ali očaravajućeg dijela svijeta. Pokazat će vam bogatstvo flore i faune koje se nalazi ovdje. Ukratko, potrudit će se da doživite prirodu na neponovljiv način.

Iz organizacije navode da kreiraju po želji svih onih koji su zainteresirani za dnevno pješačenje i više od toga. Pružaju usluge i početnicima i profesionalcima, uz lagane šetnje ili šetnje po krševitim predjelima. Na ovim predjelima se može vidjeti raznovrsnost biljnog i životinjskog svijeta, od pečurki i ljekovitog bilja, pa do lisice, vuka i divljih svinja. Organiziraju pješačenja uglavnom preko prostora na Bijelog Gori koja vas vode pored impresivnih utvrda na uzvisinama iz perioda vladavine Austrougarske monarhije, iz kojih se nekada osiguravala skoro cijela putna infrastruktura u Bosni i Hercegovini.

Gorska sela koja se posjećuju nisu prilagođena za klasično ''etno'' iskustvo, već se radi o izvornim, srednjovjekovnim gastronomskim hercegovačkim mjestima gdje je i način života zaista netaknut. Sa Walk With Me možete vidjeti i osjetiti predjele na koje su ponosni generacijama: širinu i čistinu izlaska i zalaska sunca; raznolikost naizgled ljute kraške topografije Hercegovine, gustih listopadnih i četinarskih šuma koje graniče sa Crnom Gorom.

Kontakt: 065 645 224; sindakunic@yahoo.com

 

EKO CENTAR UŠĆE

Jedini kamping centar u Trebinju nalazi se odmah uz obalu rijeke Sušice, 12 kilometara sjeverno od grada. Ovdje se nudi širok spektar rekreativnih aktivnosti za porodice, kampere i ljubitelje prirode. Izviđači su vlasnici ovog kampa i njime upravljaju. Radi se o čistom, mirnom i udobnom objektu. U ponudi je korištenje kanua, šetnja, plivanje i kampovanje. U prizemlju ovog objekta nalazi se toalet, kuhinja, kao i 15 drvenih kućica za iznajmljivanje. Udruženje ''Izviđač'' također ima planinsku kuću u blizini sela Tuli prema crnogorskoj granici, kapaciteta za 30 osoba.

Kontakt: 065 577 245; oit@teol.net

 

UDRUŽENJE PLANINARA VUČIJI ZUB

Vučiji zub je impresivan vrh oko Trebinja. Trebinjsko udruženje planinara zove se po njemu. Ova grupa izviđača certificirani su planinski vodiči i oni vas vode da uživate u pogledu bez granica. Bilo da se radi o penjanju uz grube krečnjačke stijene, sa beskrajnim pogledom u svim pravcima, šetnji po nevjerovatnim gorskim livadama, izazovima u kanjonima, ili samo u fotografisanju mnogobrojnog bilja. Udruženje planinara Vučiji zub vas može odvesti tamo. Udruženje ima i planinsku kuću koja se nalazi na 700 metara nadmorske visine u blizini sela Tuli, na pravcu Trebinje – Herceg Novi.

Kontakt: 065 753 896; vuciji.zub@gmail.com

 

PEĆINA VJETRENICA

Vjetrenica je kraška pećina. Nalazi se 300 metara od mjesta Zavala, na zapadom dijelu Popova Polja u opštini Ravno, oko 30 kilometara od Trebinja. Ona je dom više vrsta životnih oblika od bilo koje druge pećine na svijetu – biljke, insekti, ili životinje, sve je tu. UNESCO je identificirao Vjetrenicu kao zaštićenu svjetsku prirodnu baštinu, te se čeka njena verifikacija. Unutar pećine, prostor varira od velikih komora do jedva prolaznih tunela. Istražitelji su otkrili sedam kilometara tunela. U sistemu pećine nalazi se i nekoliko jezera. Najveće je Veliko Jezero, dugo preko 180 metara i duž glavnog kanala otvoreno za posjetioce. Glavni kanal je otvoren za posjetioce tokom cijele godine. Infrastruktura je odlična, sa dobrim osvjetljenjem, sigurnim ulazom i 550 metara sigurnih staza.

Kontakt: 036 891 034; info@vjetrenica.ba  

BIHAMK

Povezane novosti

Gdje otići: 5 preporuka za 1. maj

Gdje otići: 5 preporuka za 1. maj

Prvomajski praznici su pred nama, a BIHAMK daje svoje preporuke gdje otići i koje bh. destinacije posjetiti. Nismo birali one klasične. Vrijeme će, kako meteorolozi i mobilne aplikacije najavljuju, biti uglavnom lijepo i toplo, i nema razloga da ne uživamo

Ovčiji brod: Nevesinjsko kameno runo

Ovčiji brod: Nevesinjsko kameno runo

Nevesinjski kraj ima posebnu aromu: tu i ujesen mirišu trave, a ostaci historije vode u mitove o Suli Repcu, Mimaru Hajrudinu, udovici bega Ljubovića i Jasonu i Argonautima koji su plovili po Zalomci. Za sve je kriv jedan tajanstveni most. Ovčiji.

Crvanj: Posljednji prsti ljeta ispod Zimomora

Crvanj: Posljednji prsti ljeta ispod Zimomora

Pod prstima Zimomora ljeto je brojalo svoje zadnje dane. Dok se penjete uz Crvanj, pomislite da se ovdje rodio staroslavenski bog vjetra, vidite kamene ostatke pastirskih katuna i potpis jednog od najvažnijih umjetnika srednjovjekovne Bosne.

Možda bi vas zanimalo