Članak top banner 970x90
Autorski tekstovi

Tour de France: Danac, Slovenac i Belmondo

Završena je najveća biciklistička utrka na svijetu, a naš urednik donosi priču o tome zašto je Tour planetarno popularan i kako Netflix čas vozače vidi kao gladijatore, a čas kao ranjiva ljudska bića.

Autor: Amer Obradović

Kad neko upita koji je najgledaniji sportski događaj, mnogi pomisle na fudbal, onaj klasični ili američki. Ali to je sa 3,5 milijardi gledatelja – Tour de France! Naravno, kada se gleda kumulativno, jer Tour traje tri sedmice i nabere se tu, što bi se reklo. Ali po gledanosti, iza najveće biciklističke utrke je i Svjetsko prvenstvo u fudbalu sa 3,3 milijarde, pa Svjetsko prvenstvo u kriketu sa 2,6 i ljetna Olimpijada sa 2 milijarde... Pamtim legendarni Tour još s kraja osamdesetih kada je povremeno emitiran na tadašnjim TV stanicama: TV Sarajevo ili Zagreb su preuzimali signal i od biciklizma više sam uživao u pejsažima sa Pirineja, Alpi ili bajkovitih brežuljkastih francuskih predjela gdje se voze spektakularne etape. Otada pamtim šampione Pedra Delgada, Grega LeMonda i Miguela Induraina, a ponekad, dok su se biciklisti mučili na usponima, komentatori bi zašutjeli, a na TV-u bi krajem tih osamdesetih puštali onu veselu južnoameričku intermezzo muziku... Devedesete su pored Induraina dale i Bjarne Riisa, Jana Ullricha i legendarnog Italijana Marca Pantanija. Najveće uspjehe ipak je ostvario Lance Armstrong, ali su mu nakon dokazanog korištenja dopinga sve titule i počasti oduzete. Dugo se biciklizam i mučio sa tom negativnom percepcijom zbog dopinga, da bi se popularnost itekako vratila, a to je namirisao i Netflix, te je napravio sličan dokumentarac kao onaj o Formuli 1 (''U šestoj brzini''). Na engleskom serija se zove ''Unchained'', što se na naš baš i ne može prevesti uz analogiju sa lancima, pa se je tako za ovaj region preveli ''U srcu pelotona'' – peloton je ime za glavnu grupu biciklista. Netflix zna kako se to radi, pa su priče fokusirali na izvanredne likove, kao što je nizozemski sprinter Fabio Jakobsen, koji je umalo kobno stradao 2020. godine, i koji se sjajno vratio u utrku, te je pobijedio na jednoj etapi. "Postoji magija Toura, ali iznad svega mi smo u sportu u kojem postoje sjajne priče i likovi koji nose univerzalne teme. Nadam se da ćemo s galerijom likova koju imamo uspjeti zavesti mladu generaciju i one starije", ističe Yann Le Bourbouac‘h, jedan od producenata serije.

Upravo je na Elizejskim poljima završen Tour 2023 i tih sjajnih likova je bilo napretek i ove sezone. Meni jedan od boljih sportskih intervjua dao je slovenski biciklista Matej Mohorič koji je nakon pobjede u etapi bio surovo iskren i emocionalan, posvećujući pobjedu njegovog drugu Ginu Mäderu koji je u junu smrtno stradao u trci kroz Švicarsku, govoreći o surovosti ovog sporta i koliko je zapravo teška konkurencija, te da je svaki biciklista koji uspije završiti Tour – heroj. A da bi neki sportski događaj imao taj naboj, trebate imati i uzbudljivu borbu za pobjedu, pa su tako i ove godine Slovenac Tadej Pogačar i Danac Jonas Vingegaard držali rezultatsku neizvjesnost skoro do samog kraja. Danac je uzeo drugi Tour zaredom, dok je Pogačar to ostvario 2020. i 2021. Tour je viteška borba, a podrška navijača u Baskiji, ili u predzadnjoj etapi koju je na brdu imao Francuz Thibaut Pinot (kojem je ovo posljednji Tour) zaista su slike za pamćenje. Ex juga je dakako najviše navijala za Pogačara, koji je ranije ove godine imao povredu i koji je praktično stao na takzvanoj Kraljičinoj etapi, na prevoju Col de la Loze, gdje je Vingegaard stekao ključnu prednost za ukupnu pobjedu. Ali se Tadej ponovo digao i dobio Danca u posljednjoj brdskoj etapi i pokazao da je žilav, pravi fajter. Pogačar je i ove godine osvojio ''Bijelu majicu'', koja se dodjeljuje najboljem vozaču do 25 godina. Najbolji penjač i ''Tačkastu majicu'' je osvojio Giulio Ciccone, dok je onu ''Zelenu'', za najboljeg sprintera uzeo Jasper Philipsen.

Tour je završen, a oni koji ga nisu gledali, mogu vidjeti Netflixov dokumentarac, sa fenomenalnim snimcima vožnje, padanjima, psovkama menadžera koji prate utrke iz automobila, surovoj borbi na brdima što ih ponekad predstavi kao moderne gladijatore, ali tu ima i mnoštvo slika sa intimnim trenutcima u kojima biciklisti otkrivaju svoje krhko ljudsko lice. Vozači na Touru idu do posljednjeg daha, kako to kaže jedan od najboljih filmova francuske kinematografije kojeg je režirao čuveni Jean-Luc Godard, sa čuvenim Jean Paul Belmondom u glavnoj ulozi. Pogačar se tako i u posljednjoj etapi u Parizu borio do posljednjeg daha. Ovi biciklisti i jesu kao Belmondo.

BIHAMK

Povezane novosti

Brendini snovi u Mondaleu

Brendini snovi u Mondaleu

Protekle sedmice je u 54. godini preminula glumica Shannen Doherty, poznata po ulozi Brende Walsh u kultnoj tinejdžerskoj sapunici "Beverly Hills, 90210". Naš urednik piše o toj seriji te podsjeća na jedan automobil koji je bio zaštitni znak Brende.

Igman leti visoko

Igman leti visoko

Nekima ekonomski ne cvjetaju ruže, poput Aluminija i Elektroprivrede, ali ima i dobrih primjera – konjički Igman je za malo više od šest mjeseci ostvario prihod od 130 miliona KM.

Zamka u drvoredu

Zamka u drvoredu

Na mnogim saobraćajnicama neposiječene grane prave problem, zaklanjaju semafore i vertikalnu signalizaciju, što utiče na sigurnost. Alarm za nadležne, kao i mogućnost da se zakonski popravi tretiranje električnih trotineta za cesti, po uzoru na Srbiju.

Možda bi vas zanimalo