Autorski tekstovi

Sarajevo: gastronomska avantura koja osvaja na prvi zalogaj

Sarajevo je grad u kojem se tradicija i moderni ritam života susreću upravo za stolom. Za sve koji dolaze iz Londona – ili bilo kojeg drugog grada – Sarajevo nudi gastronomiju koja se pamti.

Autor: Ilian Meyer

Glavni grad BIH postaje sve zanimljivija destinacija za brojne turiste. Magazin BIHAMK je već objavio moju priču, kao studenta i stanovnika Londona koji je na odmoru boravio u Sarajevu (https://bihamk.ba/magazine/novosti/kolumne/autorski-tekstovi/londonac-u-sarajevu/1738), a u drugom autorskom tekstu pišem moj doživljaj o bosanskoj, preciznije sarajevskoj gastronomiji.

Ako Sarajevo posmatrate kroz hranu, brzo ćete shvatiti da je riječ o gradu koji priču ne priča samo riječima, nego okusima. Spoj različitih kultura ostavio je trag na svakom obroku, pa današnja sarajevska kuhinja predstavlja jedinstvenu mješavinu tradicije, jednostavnosti i neodoljivog šarma. U nastavku donosim pregled jela koja, po mom mišljenju, najbolje oslikavaju duh Sarajeva – bez rangiranja, jer svako od njih nosi svoju posebnu priču.

Ćevapi i jela s roštilja

Kada se govori o sarajevskoj hrani, teško je zaobići legendarne ćevape. Ovi sočni komadići mljevenog mesa poslužuju se u somunu, uz svježi luk i kajmak čiji se ukus topi u ustima. Najbolje ih je probati u staroj gradskoj jezgri – na Baščaršiji, gdje svaki zalogaj nosi dio tradicije.

Za ljubitelje roštilja preporučujem i restorane specijalizirane za mesna jela. Jedno od mojih najdražih mjesta je Bašča kod Ene, smještena iznad grada, s prelijepim pogledom na sarajevski horizont. Za potpuni doživljaj, uz roštilj možete i naručite i tradicionalnu šopsku salatu – jednostavnu, ali savršenu uz meso.

Bosanska jela za istinsku utjehu

Iako su ćevapi najpoznatiji, Sarajevo nudi cijeli niz toplih, domaćih jela koja predstavljaju srce bosanske kuhinje. Klepe – mali mesni ravioli u kremastom sosu, sarajevski sahan sa punjenim povrćem, hadžijski ćevap kao lagano varivo od teletine i povrća, te razne dolme – jela su koja obavezno treba probati.

Posebno preporučujem restoran Inat kuća, poznat po velikim porcijama i pladnjevima s mješovitom hranom. Smještena tik uz Vijećnicu, s pogledom na Miljacku, ova kuća-restoran nudi ne samo fantastičnu hranu, nego i dio sarajevske legende.

Burek

Još jedan klasik Balkana je burek – hrskava pita punjena mesom. Ima više vrsta pita, od zeljanice, sirnice, krompiruše, ali je burek – kralj svih pita. U Sarajevu se može pronaći gotovo na svakom koraku: od pekara do tradicionalnih restorana. Svježe ispečen burek ispod sača na staroj Čaršiji posebno je iskustvo koje se ne smije propustiti.

Baklava

Nijedan bosanski obrok ne završava bez slatkog zalogaja, a baklava je kraljica među desertima. Bogata, sočna i zaslađena taman koliko treba, dolazi u bezbroj varijanti – tradicionalna je s orasima, a ima i ovih modernih varijanti s pistacijama, naprimjer. Najbolje je potražiti u centru grada i na Baščaršiji, gdje se miris svježe baklave širi ulicama.

Međunarodna kuhinja

Kada poželite predah od tradicionalnih okusa, Sarajevo nudi iznenađujuće raznovrstan izbor svjetskih kuhinja. Preporučujem Spazio – moderan italijanski restoran u blizini Skenderije, sa odličnom ponudom pica, tjestenina i svježih salata. Za svečaniju večeru, vrijedi posjetiti Baoli, restoran savremenog fusion koncepta.

Sarajevo je destinacija koja osvaja svojom historijom, kulturom i gostoprimstvom – ali i gastronomijom koja ostaje u sjećanju. Bilo da dolazite zbog prirode, znamenitosti ili jednostavno dobrog zalogaja, ovaj grad će vas dočekati širokog srca i punog stola. U Sarajevu se ne jede samo da bi se jelo – jede se da bi se doživjelo.

BIHAMK

Povezane novosti

Citroën 2CV – Automobil iz mašte Hayao Miyazakija

Citroën 2CV – Automobil iz mašte Hayao Miyazakija

Miyazakijev Citroën, Tizianova boja i sjećanja na OTO učionicu – tri slike iz svijeta koji polako nestaje. Automobil, strip i sjećanje spajaju se u priču o jednostavnosti i sanjarima koji su vjerovali u svijet kreacije.

Možda bi vas zanimalo