Članak top banner 970x90
Autorski tekstovi

Politika i motika

Informacije koje su se čule na avgustovskom sastanku poljoprivrednih proizvođača u Odžaku, okupljenih u namjeri da formiraju jedinstvenu asocijaciju poljoprivrednika u BiH nisu nimalo optimistične.

Autor: Hajdar Arifagić

Blaga zima, kišovito proljeće, nestabilno ljeto i klasično nevrijeme ostavili su veliku štetu na usjevima, a mjestimično uništili i do 80 posto proizvodnje. Informacije koje su se čule na avgustovskom sastanku poljoprivrednih proizvođača u Odžaku, okupljenih u namjeri da formiraju jedinstvenu asocijaciju poljoprivrednika u BiH nisu nimalo optimistične. Uostalom, to da će u narednim mjesecima manjkati hrane može se nazrijeti i na bilo kojoj zelenoj pijaci na kojima se plasira najveći dio domaćeg voća i povrća. Ponuda je smanjena, a cijene astronomske. Kilogram crvenog luka prodaje se za 3,5 do 4,00, rijetko po tri KM. Kilogram krompira (tradicionalno najjeftinijeg povrća) dostiže cijenu od 3,00 KM a što je posebno zabrinjavajuće ponuda je izuzetno oskudna. ''Kupite dok još ima'', savjetuju pijačni prodavači koji nisu proizvođači ali su upućeni u ono što nam se može dogoditi.

''Slaba je godina'', reći će oni što kopaju, sade i beru, uz napomenu da za to nije kriva samo priroda. Od ranije je znano, a u Odžaku potvrđeno, da domaća proizvodnja nije zaštićena, nema plavog dizela, teško se dolazi do evropskih fondova za hranu, poticaji nisu izjednačeni a politika suviše umješala prste. Formiranjem asocijacije, ratari, voćari, stočari... žele da lakše i brže dođu do vlasti koja njihove probleme gotovo da i ne čuje. Očekuju da će u najskorije vrijeme o tome razgovarati i u Ministarstvu za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose, jer je ono to koje im u ovom času može pomoći. Odgovor na pitanje: jesu li se sastali i dogovorili saznat ćemo uz početak jesenje sjetve...

Klimatske promjene reflektuju se na sve faktore životne sredine, prisiljavajući čovjeka da o njima ozbiljno i intenzivno razmišlja. Već smo se uvjerili od kolike je važnosti blagovremena i pouzdana prognoza i upozorenja meteorološke službe na eventualnu opasnost. Sve će važnije biti i to koliko smo spremni za nadolazeće opasnosti, a ne samo neugodnosti kako smo to do sada shvatali. Prošla su vremena kada su nam kišobran i lepeza bili dovoljni kao zaštita od padavina, odnosno vrelina. S obzirom na to da ćemo za nekoliko sedmica zakoračiti u jesen, za početak će biti dovoljno nabaviti kabanicu i gumene čizme. Trebat će vam, vjerujte mi.

BIHAMK

Povezane novosti

Žuti prsluk

Žuti prsluk

O nesrećama po svijetu, sigurnosti u saobraćaju, naročito kada počinje Sarajevo Film Festival, o rekonstrukciji tramvajske pruge, nekadašnjim rukovodiocima koji su spavali na gradilištu i novim žutim prslucima piše naš saradnik.

Zlatna sredina

Zlatna sredina

Cijena življenja je sve skuplja, što se ponekad da iščitati iz raznih statistika i ekonomskih parametara, a naš saradnik analizira rang listu zemalja po osnovu rasta BDP-a i nivoa godišnje inflacije.

Strah od preticanja!

Strah od preticanja!

Naš saradnik nas u ovim vrućim ljetnim danima informiše sa nekoliko najprometnijih putnih pravaca po BiH i sve poziva - na oprez!

Možda bi vas zanimalo