Članak top banner 970x90
Autorski tekstovi

Miholjsko ljeto Jima Morrisona

Indijansko, ili Bablje ljeto, kako ga mi zovemo, pravo je vrijeme za odlazak u prirodu, a našeg urednika je podsjetilo na legendarnog Jima Morrisona i odvelo u koloritne pejzaže Zelengore.

Autor: Amer Obradović

Nema ljepšeg doba godine od Miholjskog ljeta, zlatnog perioda u kojem sunce oboji pejzaž i na neki način utopli sve oko nas. I ove godine, sunce i lijepo vrijeme nas nije iznevjerilo. Traju dani sa idealnom temperaturom zraka. Priroda se igra i iz svoje kolekcije izvlači kompletan spektar boja. Pješaci na ulicama. Sve više i onih koji sa slušalicama u ušima voze električne romobile. ''Bablje ljeto'', kako ga mi na ovim prostorima još zovemo, ili Indijansko ljeto kako ga zovu u Sjevernoj Americi, o čemu je pjevao legendarni Jim Morrison i njegovi Doorsi, donosi neku posebnu i obojenu atmosferu. Oktobar nas je utoplio, razmazio i uspavao. Ali vozače ne čeka zimski san, nego automobile valja pripremiti za sezonu kiša i snijega koji nezaobilazno dolaze, a o tim savjetima ćete moći čitati na našem portalu... 

Ovo je period idealan za odlazak na planinu, za vožnju biciklom ili planinarenje. Naša zemlja i njene planine, visoravni, doline i krajolici su prava slikovnica za oči. Sve više ljudi bježi od gradskih saobraćajnih gužvi u prirodu, tražeći neki svoj zen u posmatranju krajolika. Iz Sarajeva, dovoljno je samo pola sata vožnje do Trebevića, Igmana, ili 45 minuta do Bjelašnice, a za sat ste do Treskavice, Romanije, Jahorine ili Visočice. Do Zelengore treba oko dva sata vožnje, ili Vranice sa sjajnim Prokoškim jezerom... Praktično, iz svakog dijela zemlje možete za sat vremena biti na nekoj od planina, i uz fascinantno prirodno, kulturno i historijsko naslijeđe koje imamo, Bosna i Hercegovina može pružiti vanserijski vikend užitak. Naročito u ovo vrijeme Miholjskog ljeta.

Jim Morrison, čudak i genije koji je pjevao o Indijanskom ljetu, kao dijete je svjedočio saobraćajnoj nesreći u pustinji u Novom Meksiku, a u kojoj su stradali lokalni Indijanci. Od tog tragičnog momenta, smatrao je da su duše tih mrtvih Indijanaca "uskočile u njegovu", te da su s njim ostale kroz život. To ga uvjerenje nije napustilo sve do smrti. Tek kada je nesretno otišao u ''vječna lovišta'', postalo je jasno da Jim Morrison nije obični muzičar, nego globalna ikona pop-rock kulture. Kako vrijeme prolazi, njegova zaostavština sve je cjenjenija i rasprostranjenija. A otišao je sa samo 27 godina i član je čuvenog ''Kluba 27'', u kojem su još Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobaine i Amy Winehouse. Svi su umrli s 27 i otišli u vječnost. Opjevao je Morrison, dakle, Indijansko ljeto i imao je mnoge druge kultne pjesme, ali se meni lično od njegovog opusa najviše urezala uvodna scena, u vjerovatno najvećem filmu o Vijetnamskom ratu – Apokalipsa danas – kada Jim Morrison pjeva This is the end, kojom se najavljuje početak haosa... I kad je otpjevao da je kraj, njegovo umjetničko djelo je tek počelo živjeti. Taj duh ovog Lizard Kinga – Kralja  guštera, kako su ga zvali – posebno oživi u pejzažu i vremenu Miholjskog ljeta i njegovih boja, bilo da je to u pustinjama Novog Meksika, ili negdje na šarenim obroncima Zelengore...

BIHAMK

Povezane novosti

Brendini snovi u Mondaleu

Brendini snovi u Mondaleu

Protekle sedmice je u 54. godini preminula glumica Shannen Doherty, poznata po ulozi Brende Walsh u kultnoj tinejdžerskoj sapunici "Beverly Hills, 90210". Naš urednik piše o toj seriji te podsjeća na jedan automobil koji je bio zaštitni znak Brende.

Igman leti visoko

Igman leti visoko

Nekima ekonomski ne cvjetaju ruže, poput Aluminija i Elektroprivrede, ali ima i dobrih primjera – konjički Igman je za malo više od šest mjeseci ostvario prihod od 130 miliona KM.

Zamka u drvoredu

Zamka u drvoredu

Na mnogim saobraćajnicama neposiječene grane prave problem, zaklanjaju semafore i vertikalnu signalizaciju, što utiče na sigurnost. Alarm za nadležne, kao i mogućnost da se zakonski popravi tretiranje električnih trotineta za cesti, po uzoru na Srbiju.

Možda bi vas zanimalo