Članak top banner 970x90
Autorski tekstovi

Ljeto u socijalističkom Fići i zapadnom VW kombiju

Pogledajte film ''Mala Miss Amerike'' i sigurno ćete se nasmijati na genijalne fore nedavno preminulog Alana Arkina. Uživajte u odmoru, a BIHAMK zna kako da ljetni odmor protekne sigurno i bezbrižno

Autor: Amer Obradović

Ljeto je. Dolaze godišnji odmori. Vrijeme je putovanja, ali se može pogledati i koji dobar film. U ove ljetne dane volim gledati takozvane "filmove ceste", od serijala o Mad Maxu, pa do legendarnog autobusa porodice Krstić u ex yu komediji "Ko to tamo peva", a jedan od boljih filmova te vrste za mene je "Mala Miss Amerike". Upravo je prije par dana preminuo čuveni američki glumac Alan Arkin, koji je dobio Oscara za najbolju sporednu mušku ulogu baš u tom filmu. Arkin u tom filmu glumi luckastog djeda, nekonvencionalnog porodičnog stratega, pa se njegov monolog iz "Mala Miss Amerike" u kojem se obraća unuku i daje mu savjet o ženama smatra jednom od kultnih scena u historiji filma.

A taj film se vrti u jednom rasklimanom žutom VW kombiju, simbolu američke hipi slobode, sa kojim porodica Hoover krene na put u Kaliforniju kako bi glavna junakinja stigla na takmičenje za izbor dječije ljepotice. Mala Hooverovka je, međutim, bucmasta, s "pepeljarama" na očima, šeprtljavo i nezgrapno pleše, što je sve suprotno od onoga što bi jedna misica, makar i dječija, trebala biti, ali 10-godišnja Olive sanja da to može i porodica se odluči na putovanje. Olive, doduše, zakasni par minuta na takmičenje, ali odradi tačku na sceni – organizatori je diskvalificiraju, ali porodica se oko nje sretno okupi na kraju. I vrate se kući. Inače, film je nastao na scenariju kojeg je napisao Michael Arndt, koji je bio inspirisan haotičnim putovanjem njegove porodice iz djetinjstva, pa me taj film odvede i u scene iz mog djetinstva kada sam sa očevim Fićom putovao na more. Prvi moj odlazak na more vezan je za rane osamdesete, Makarsku rivijeru i Fiću, Zastavu 750, osnovni automobil socijalističkog čovjeka u bivšoj državi. Ta Zastava je prevozila "radne ljude i građane" i njihove porodice do obala Jadrana, a djeca su tih osamdesetih sve dok ne bi sjela u Fiću, pitala– kao u filmu "Sjećaš li se Dolly Bell", – tata, kad’ ćemo na more, a tata bi odgovarao: pitaj mamu! A, opet, mama: pitaj tatu...

I u socijalizmu je dakako bilo belaja na putu, bilo da se vozilo u dobro očuvanom Fići, ili ofucanom VW kombiju. Ali je sigurno, bilo da se vozite u novoj Mazdi CX-60 o kojoj piše u našem magazinu Admir Muharemović, ili u starom Golfu 3, o kojem piše Ahmed Burić, kao član BIHAMK-a, imate pouzdanog partnera za putovanje. U našem magazinu možete pročitati i 8 stručnih savjeta za sigurniju vožnju tokom ljetnih mjeseci, kako efikasno koristiti i dezinficirati klima uređaj u automobilu, kako da zaštite auto od štetnog uticaja sunca i toplote, kao i mnoge druge savjete i preporuke za ugodno putovanje... VW kombi je ipak Hooverove prevezao u Kaliforniju, doduše sa četiri minuta zakašnjenja, a maleni Fićo je, bez obzira što je na cilj često dolazio s otvorenim zadnjim vratima kako bi se motor hladio, prevezao na hiljade Bosanaca i Hercegovaca do Jadrana. Pogledajte film "Mala Miss Amerike" i sigurno ćete se nasmijati na genijalne fore nedavno preminulog Alana Arkina. Uživajte u odmoru, ljeto čeka na nas, a Bosanskohercegovački auto-moto klub zna kako da ljetni odmor protekne sigurno i bezbrižno.

BIHAMK

Povezane novosti

Brendini snovi u Mondaleu

Brendini snovi u Mondaleu

Protekle sedmice je u 54. godini preminula glumica Shannen Doherty, poznata po ulozi Brende Walsh u kultnoj tinejdžerskoj sapunici "Beverly Hills, 90210". Naš urednik piše o toj seriji te podsjeća na jedan automobil koji je bio zaštitni znak Brende.

Igman leti visoko

Igman leti visoko

Nekima ekonomski ne cvjetaju ruže, poput Aluminija i Elektroprivrede, ali ima i dobrih primjera – konjički Igman je za malo više od šest mjeseci ostvario prihod od 130 miliona KM.

Zamka u drvoredu

Zamka u drvoredu

Na mnogim saobraćajnicama neposiječene grane prave problem, zaklanjaju semafore i vertikalnu signalizaciju, što utiče na sigurnost. Alarm za nadležne, kao i mogućnost da se zakonski popravi tretiranje električnih trotineta za cesti, po uzoru na Srbiju.

Možda bi vas zanimalo