Članak top banner 970x90
Autorski tekstovi

Ljeto 2022: Stari Peugeot na putu do zvijezda

Woody Allen nas je u starom Peugeotu vodio u nostalgični Pariz, a teleskop James Webb u vrijeme “velikog praska”. Neka ovo ljeto osim nostalgije i slika prošlosti probudi želju za putovanjem i nosi nas do zvijezda koje će biti slike boljeg vremena.

Autor: Amer Obradović

Woody Allen je odao omaž brojnim gradovima: od New Yorka i njegovog kultnog filma Manhattan, pa do Londona (Match Point), Barcelone (Vicky Christina Barcelona), Rima (Rimu, s ljubavlju) i Pariza (Ponoć u Parizu)... Upravo ovaj posljednji film počinje predivnim kadrovima ljetnog Pariza, njegovih ulica, znamenitosti, bistroa, uz neizostavnu muzičku džez podlogu. Glavni protagonist, pisac Gil, kojeg sjajno glumi Owen Wilson, očaran je tim ljetnim Parizom, naročito kada pada kiša. Priča doživljava obrat kada Gil noću luta ulicama i ulazi u stari Peugeot. Taj Peugeot postaje magični taksi kojim se nostalgični zanesenjak vraća u zlatno doba glavnog francuskog grada i derneči s Hemingwayem, T.S. Eliotom i Fitzgeraldima, Picasssom, Daliem i njihovim ljubavnicama i muzama… Allen je taj romantični ljetni Pariz iz dvadesetih godina postavio kao metaforu najbolje prošlosti, u idealnom gradu i epohi.

Woody Allen i Owen Wilson na snimanju filma Ponoć u Parizu

Ljeta 2022. svijet ne izgleda kao Pariz prije sto godina, ali nam je američka svemirska agencija NASA omogućila da odemo daleko, daleko u prošlost i vidimo “najdublje i najdetaljnije, infracrvene snimke svemira” ikada napravljene. Ove fotografije je prvi u Bijelog kući pokazao američki predsjednik Joe Biden, rekavši da je ovo historijski dan, jer je najveći i najmoćniji naučni svemirski teleskop James Webb ponudio “novi prozor u historiju našeg svemira”. O kakvim džinovskim naučnim koracima se radi govori podatak da ćemo zahvaljujući ovom teleskopu moći pogledati više od 13 milijardi godina unatrag! Tačnije, Webb može snimiti svjetlost zvijezda koja je nastala gotovo na samom početku i koja je putovala više od 13 milijardi godina do nas, istaknuo je direktor NASA-e Bill Nelson dodavši kako to znači da će ljudi po prvi put vidjeti kako je svemir izgledao ubrzo nakon “velikog praska”.

Što bi rekao besmrtni maštar Jorge Luis Borges “prošlost predstavlja materijal od kojeg je sazdano vrijeme, zato se vrijeme odmah pretvara u prošlost”, pa tako ne treba gubiti časa, a mnogi Bosanci i Hercegovci su već na ljetovanju, od Egipta, Turske, pa do Albanije, Crne Gore i Hrvatske. Ima i onih koji će ljeto 2022. provesti i u Bosni i Hercegovini, na moru u Neumu do kojeg sada vodi moderna cesta iz Stoca, ali i na bh. rijekama poput Une, Neretve, ili Drine i njenom fascinantnom kanjonu o čemu na našem portalu piše Tim Clancy. Tu su i planine poput Zelengore o kojoj također možete čitati na stranicama BIHAMK magazina, ili historijske čaršije poput one u Travniku. Woody Allen nas je u starom Peugeotu vodio u ljetni, nostalgični i romantični Pariz, a teleskop James Webb daleko u svemir, u vrijeme “velikog praska”. Neka ovo ljeto osim nostalgije i slika prošlosti probudi želju za putovanjem i nosi nas do sunca, do zvijezda koje će biti slike nekog boljeg vremena.

BIHAMK

Povezane novosti

Bečka kafana u podnožju Mont Everesta

Bečka kafana u podnožju Mont Everesta

Globalna ekonomija se drastično mijenja sva tržišta, pa i Bosnu i Hercegovinu polako počinje zapljuskivati talas uvoza jeftine radne snage iz inostranstva. Već je zapljusnuo i kultni sarajevski hotel „Evropa“. Kakva nas budućnost čeka?

Voda je benzin

Voda je benzin

Ovih dana se najavljuju velike vrućine, te je i u saobraćaju potrebna dodatna opreznost, ali i spremnost vozača i njegovih saputnika da u automobilu barem imaju koju flašu vode. Uz važnu napomenu: flaša vode uvijek mora biti u prtljažniku.

Opel koji je volio fudbal

Opel koji je volio fudbal

U Njemačkoj se igra Evropsko prvenstvo u fudbalu, a naš urednik donosi priču o njemačkom pank bendu koji je u starom Opel Rekordu C Coupe 1990. osvojio Italiju.

Možda bi vas zanimalo