Članak top banner 970x90
Vijesti

Sajam automobila u Ženevi je prošlost, događaj seli u Katar

Ukida se jedan od najznačajnijih svjetskih sajmova automobila nakon skoro 120 godina postojanja. Organizatori su na veliku žalost objavili da se sajam u Ženevi više neće održavati, te da će se premjestiti u Katar.

Autor: BIHAMK

Salon automobila u Ženevi neće se više održavati na teritoriji Švicarske. To su nažalost objavili organizatori jednog od najvažnijih profilnih događaja u Evropi, ali i u svijetu.

Prvo izdanje sajma automobila u Ženevi održano je davne 1905. godine. Od tada je sajam eksponencijalno rastao i postao jedan od najvažnijih i najprestižnijih automobilskih događaja s kojeg je i BIHAMK magazin od 2007. godine redovno donosio zanimljive reportaže i preglede noviteta. Pandemija koronavirusa je očigledno nepopravljivo uticala na ovaj događaj. Izdanje za 2020. je otkazano zbog ograničenja nametnutih pandemijom. I izdanja za 2021., 2022. i 2023. godinu su takođe otkazana.

Sajam se na radost pojedinaca ove godine vratio u Ženevu, ali s veoma smanjenim brojem izlagača i, implicitno, posjetilaca. Naime, tek devet automobilskih proizvođača je bilo prisutno, a iz Evrope su bili samo Renault i Dacia. Sajam je bio popunjen kineskim proizvođačima, koji su vidjeli priliku za promociju pred evropskim medijima i posjetiocima.

Organizatori su analizirali budućnost Salona i, nažalost, nisu došli s dobrim vijestima, u kontekstu u kojem su upravo najavili da će izdanje 2025. biti otkazano, odnosno da će biti premješteno u Katar. Razlozi su višestruki, a najznačajniji su nezainteresiranost proizvođača, konkurencija salona u Parizu i Minhenu, ali i ulaganja potrebna za organizaciju događaja ovakvog obima.

 

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo