Članak top banner 970x90
Vijesti

Rimac predstavio samovozeći robotaxi, za dvije godine bi trebao kružiti po Zagrebu

Osnivač Rimac Automobila, Mate Rimac, predstavio je u Hrvatskoj robotaxi s dva sjedišta, koji je planiran da uđe u upotrebu od 2026. godine. Automobil će raditi kao dio autonomne usluge prevoza koja se zove Verne.

Autor: BIHAMK

Verne robotaxi će imati samo dva sjedišta, budući da je istraživanje kompanije pokazalo da je 9 od 10 vožnji taksijem obično koristi jedna ili dvije osobe. Usluga će se pokrenuti 2026. u Zagrebu, a robotaxi bi naknadno poslije trebao kružiti po gradovima u Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

Robotaxi će koristiti platformu Mobileye Drive i paket senzora kako bi omogućio autonomnu vožnju 4. nivoa. Mobileye platforma je ista kao ona koju koristi Volkswagen grupa za samovozeći VW ID Buzz, potpuno električni robotaxi, koji bi također trebao biti pušten u upotrebu 2026. godine.

Vern je dobio naziv po francuskom piscu naučne fantastike Žilu Vernu, koji je napisao romane poput 20.000 milja pod morem i Putovanje u središte zemlje. Kompanija je saopštila da robotaxi ima više prostora za noge od Rolls-Roycea.

Vozilo nema većinu opreme koja se nalazi u običnim putničkim automobilima, kao što su volan ili nožne pedale. Ima ogroman ekran od 43 inča za prikaz zabave, kao i informacije o putovanju. Touchpad omogućava interakciju sa sistemom u vozilu, na primjer za promjenu temperature.

Automobil će biti lansiran zajedno s aplikacijom koja korisnicima omogućava da premještaju željena podešavanja iz automobila u automobil. Osvjetljenje, temperatura, pa čak i miris automobila mogu se podesiti u aplikaciji.

"Iako kupac nikada neće posjedovati vozilo, ono će biti skrojeno da se osjeća kao vaše", rekao je Rimac u izjavi za medije.

Automobili će se vraćati na "matični brod" u svakom gradu na punjenje, čišćenje i redovne preglede. "Krajnji rezultat će biti najbolje moguće iskustvo mobilnosti za sve", dodao je Mate Rimac.

Mobileye Drive kombinuje lidar, kao i radar i kamere za lociranje automobila. Tačna postavka nije bila detaljna, ali razvojne verzije ID Buzza koje koriste isti sistem imaju dva računara visokih performansi, kao i 13 kamera, devet lidara i pet radarskih jedinica.

Kompanija je već potpisala sporazume s 11 gradova u Evropskoj uniji, Velikoj Britaniji i na Bliskom istoku, te pregovara s više od 30 gradova širom svijeta da postanu partneri.

Hrvatski poduzetnik bosanskih korijena, Mate Rimac, osnovao je kompaniju Rimac Automobili 2011. godine i sada kontroliše odjel za automobile Rimac grupe, posao isporuke dijelova za električne pogone visokih performansi, kao i zajedničko ulaganje Porsche i Rimac osnovano 2021. koje je uključilo Bugatti. Mate je nedavno predstavio najnoviji Bugattijev model Tourbillon.

BIHAMK

Povezane novosti

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Sredinom mjeseca su učenici Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" iz Goražda posjetili kompanije Porsche BH i Porsche Inter Auto, što im je omogućilo da se detaljnije upoznaju s najnovijim tehnologijama i praksama u automobilskoj industriji.

Možda bi vas zanimalo