Članak top banner 970x90
Putni savjeti

Ljeto na cesti, kako sačuvati sebe i automobil u uslovima visokih temperatura

Dolaskom ljeta, temperature na cesti dostižu ekstremne visine, stvarajući izazove za vozače širom svijeta. Kako biste osigurali sigurnost i udobnost tokom vožnje u ovim vrućinama, slijedite nekoliko ključnih savjeta u nastavku:

Autor: BIHAMK

1. Redovno održavajte vozilo

Prije nego što krenete na put, provjerite nivo rashladne tečnosti i ulja u motoru. Visoke temperature mogu ubrzati trošenje bitnih tekućina, stoga je važno da je svaka na zadovoljavajućem nivou.

 2. Provjerite i po potrebi korigujte pritisak u pneumaticima

Visoke temperature znatno utiču na pritisak u pneumaticima, pa ga je preporučljivo redovno provjeravati kako bi se izbjeglo pregrijavanje guma i povećala njihova trajnost.

3. Koristite klima uređaj na pravilan način

Pravilno funkcionisanje klima uređaja ključno je za udobnost vožnje. Preporučljivo je povremeno provjeravati i servisirati navedeni sistem kako bi se postigao njegov efikasan rad i kako bi se unutrašnjost vozila mogla rashlađivati bez poteškoća. Poželjno je klima uređaj provjeravati i servisirati barem jednom godišnje, što uključuje provjeru nivoa rashladnog sredstva (freona), provjeru filtera zraka i ostalih bitnih komponenti ovog sistema.

Klimu postavite na umjereno nisku temperaturu, obično oko 22-24°C. Postavljanje klime na prenisku temperaturu ne samo da povećava potrošnju goriva nego može uzrokovati i neugodnosti poput prehlade ili glavobolje. U situacijama kada je unutrašnjost automobila već dovoljno rashlađena, koristite funkciju recirkulacije zraka kako biste zadržali hladan zrak unutar vozila. Na taj način vozilom kruži već dostignut hladan i svjež zrak i izbjegava se pretvaranje vanjskog toplog zraka u svježiji. Tako ćete dodatno rasteretiti motor vozila i pogonske komponente klima uređaja.

Svakako izbjegavajte prevelike razlike u temperaturi između unutrašnjosti vozila i vanjskog okruženja. Velike razlike u temperaturi mogu stvoriti kondenzaciju na vanjskoj strani stakala što može otežati vidljivost. Pokušajte održavati razumnu temperaturnu razliku kako biste izbjegli ovu pojavu.

  4. Prozračite vozilo prije vožnje

Prije uključivanja klime, otvorite prozore na nekoliko minuta kako biste izbacili vruć zrak iz unutrašnjosti automobila. Na ovaj način ćete pomoći klima uređaju da brže postigne željenu temperaturu. Također, pobrinite se da ugasite klimu pri parkiranju na suncu. Ako je moguće, parkirajte vozilo u hladu i koristite zaštitne pokrivače od sunca kako biste smanjili zagrijavanje unutrašnjosti vozila.

 5. Obratite pažnju i na ostale bitne komponente vozila

Ljeto je svakako period češćih i dužih putovanja. Kada se planira putovanje poput onog na more, ono često uključuje vožnju kroz razna planinska područja. Iz tog razloga treba obratiti posebnu pažnju na moguće pregrijavanje kočnica odnosno kočionih diskova koje je moguće uslijed intenzivne vožnje nizbrdo.

Evo nekoliko savjeta kako to izbjeći ili minimizirati:

  • Koristite motorno kočenje: Umjesto da stalno pritišćete kočnicu, koristite kočenje motorom na način da pustite gas i koristite niži stepen prenosa tokom vožnje nizbrdo. Na taj način kontrolišete brzinu spuštanja i smanjujete opterećenje na kočnice što će im pomoći da se brže ohlade.
  • Ako je neophodno koristiti nožnu kočnicu, pokušajte je pritiskati 'pulsirajući' umjesto da je kontinuirano držite. Ovo će omogućiti kočnicama da se ohlade između pritisaka.
  • Pravite pauze i provjetravajte: Ako primjetite da kočnice postaju vrlo vruće (primjetite dim, vibracije, smanjena efikasnost kočenja ili neugodan miris paljevine), zaustavite vozilo i omogućite im da se ohlade. Ukoliko postoje sigurni uslovi, nastavite sa laganom vožnjom ali bez upotrebe kočnica. Diskovi će se lakše ohladiti kada su u pokretu i kada po njihovoj površini struji vjetar koji nastaje prilikom vožnje.
  • Provjeravajte komponente vašeg kočionog sistema: Ono što je i najvažnije jeste da se uvjerite da su elementi vašeg kočionog sistema u dobrom stanju. Prije putovanja provjerite istrošenost kočionog mehanizma odnosno diskova i pločica, te stanje kočione tečnosti u kočionom sistemu.

 Ovi savjeti pomoći će vam da se sigurno i bez problema spustite niz planinske ceste prema moru, ali i u ostalim slučajevima kada putujete na dalje relacije.

 U konačnici, vožnja u uslovima visokih temperatura zahtijeva pažljivu pripremu i pridržavanje određenih savjeta kako biste osigurali sigurnost, udobnost i optimalnu učinkovitost vašeg vozila. Redovno održavanje vozila, pravilno korištenje klima uređaja kao i strategije zaštite od sunca i hidratacija ključni su za bezbrižnu vožnju tokom ljetnih mjeseci. Nikada ne zanemarujte znakove pregrijavanja ili nepravilnog funkcionisanja vozila te uvijek provjerite uslove za vožnju prije nego što krenete na put. Slijedeći ove smjernice, smanjujete rizik od problema uzrokovanih visokim temperaturama te poboljšavate vaše vozačko iskustvo na cesti.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo