Članak top banner 970x90
Vijesti

Nissan zaustavlja proizvodnju Qashqaija u Kini

Samo četiri godine nakon inauguracije fabrike u Changzhouu u kojoj se ekskluzivno proizvodio SUV Qashqai, Nissan je odlučio prekinuti proizvodnju zbog lokalne konkurencije i pada prodaje.

Autor: BIHAMK

Portparol japanskog proizvođača rekao je da je fabrika kojom upravljaju Nissan i njegov partner Dongfeng Motor u Changzhouu, a koja proizvodi oko 130.000 modela Qashqai godišnje, prestala s proizvodnjom.

Ukupna proizvodnja Nissana u Kini iznosi 1,6 miliona vozila, proizvedenih u osam fabrika širom zemlje. Fabrika u Changzhouu čini 8 posto njihove ukupne proizvodnje.

Javni podaci pokazuju da je Nissan 2018. godine potpisao sporazum s opštinskom vladom u Changzhouu o reorganizaciji baze u tom gradu. Dongfeng Motor Co. je osnovan i započeo proizvodnju 2020. godine. Već 18. novembra 2020. s proizvodne trake zvanično je sišao prvi automobil. Međutim, za manje od četiri godine rada, Nissanova najnovija fabrika Kini zatvara svoja vrata.

Od januara do maja 2024. kumulativna prodaja japanskog proizvođača u Kini iznosila je 286.445 jedinica, što je pad u odnosu na prethodnu godinu koja je takođe bila lošija od godine prije. Do ovih padova došlo je velikim dijelom zbog lokalnih proizvođača koje kineska vlada subvencionira i šakom i kapom, zbog čega prodaju električna vozila po sličnim cijenama kao kod automobila s motorima na unutrašnje sagorijevanje.

Kinezi postaju nemilosrdni, u ratu s cijenama istisnut će niz drugih renomiranih brendova s tržišta. Prošle godine svoje poslovanje je zbog istog razloga okončao Mitsubishi.

BIHAMK

Povezane novosti

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Audi je zvanično predstavio novu generaciju modela A5, koja sada postaje direktni nasljednik starog A4. Novi A5 nudi tri motora, uključujući i dizel koji integriše blagu hibridnu tehnologiju. Ipak, najprimamljivija verzija bit će S5 sa V6 motorom i 367 KS.

Možda bi vas zanimalo