Članak top banner 970x90
Vijesti

Mercedes automobili do 2050. bez sudara sa smrtnim ishodom

Nula smrtonosnih saobraćajnih nesreća do 2050. – to je jedan od ambicioznih ciljeva Mercedes-Benza, koji je najavio da cilja vrlo visoko sa svojom strategijom Vision Zero sigurnosti na cestama.

Autor: BIHAMK

Njemački proizvođač automobila želi do sredine 21. vijeka učiniti sve Mercedes automobile sposobnima da prepoznaju i eliminišu fatalne sudare. Učiniti automobile da prepoznaju potencijalno opasne tačke na cesti nije tako lako, jer današnji aktivni i pasivni sigurnosni sistemi nisu dovoljni da bi se nosili s ovom zagonetkom. Potrebno je izgraditi potpuno novu infrastrukturu kako bi automobili dostigli taj nivo zaštite ljudskih života.

"Slijedimo našu viziju vožnje bez nesreća. Ne želimo više nesreća u kojima učestvuju Mercedes vozila. Visoko automatizovana i autonomna vožnja bit će odlučujući doprinos tom cilju", kaže Paul Dick, voditelj odjela za sigurnost vozila u Mercedes-Benz Group AG.

Kao međukorak prema ovom gotovo nadrealnom cilju, Mercedes za početak želi prepoloviti broj smrtnih slučajeva i teških ozljeda do 2030. (u poređenju s brojkama iz 2020.). Plan "Vision Zero" obuhvata mnoge čimbenike, s različitim disciplinama i institucijama koje sarađuju kako bi se poboljšala mračna statistika sa saobraćajnica.

Njemački proizvođač prebacio je svoj fokus na uzbudljivu inovaciju: centralni softver temeljen na budućoj MB.OS platformi koja upravlja sigurnosnim sistemima automobila. Filozofija iza ovog pristupa je da jedna kontrolna jedinica brže reaguje na unose podataka koji ''hvataju'' senzori nego trenutni niz aktivnih i pasivnih programa.

MB takođe razvija softver "Road Safety Dashboard" (RSD) za prepoznavanje rizičnih gradskih saobraćajnih područja. Trenutno testiran u Londonu, sistem ima potencijal predvidjeti nesigurne lokacije "prije nego što se dogodi incident". Složeni algoritam analizira pojedinačna upozorenja praćena GPS-om i automatski klasificira potencijalna mjesta sudara. Vozač automobila opremljenih RSD-om mora pristati na anonimnu upotrebu podataka o vozilu za slanje podataka u bazu za softversku obradu.

Jednostavan za korištenje Mercedes-Benz Road Safety Dashboard pokazuje moguća opasna mjesta za sudare na cestovnoj karti. Fokus je prvenstveno na najranjivijim i nezaštićenim područjima gdje dominiraju pješaci i biciklisti. Stoga su rizične situacije u zonama oko škola, vrtića i univerziteta prioritet u gradskim sredinama.

Sličan projekt je u toku u Holandiji kako bi se locirali opasni dijelovi autocesta i sporednih cesta, a zatim preporučile građevinske mjere za poboljšanje sigurnosti. Također, pilot program holandskog projekta može čak upozoriti na mrlje na cesti, upozoravajući druga vozila i centar za kontrolu saobraćaja.

BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo