Članak top banner 970x90
Vijesti

Kia K3 je limuzina za SAD, ali će biti dostupna i na drugim tržištima

Kia predstavlja novu limuzinu K3 koja je trenutno dostupna samo na tržištu Sjedinjenih Američkih Država. Počevši od posljednjeg kvartala 2023., ovaj će model biti dostupan i na drugim međunarodnim tržištima. Za sada se Evropa ne spominje.

Autor: BIHAMK

Azijski proizvođač automobila organizovao je svjetsku premijeru modela K3 u Mexico Cityju. Riječ je o limuzini koja će, barem za početak, biti dostupna samo na tržištu Sjedinjenih Američkih Država.

Kia K3 ima dužinu od 4.545 milimetara, širinu od 1.765 mm, u visinu mjeri 1.475 mm, a međuosovinski razmak iznosi 2.670 mm. Prtljažnik ima zapreminu od 544 litre. Estetski, K3 slijedi dizajnerski jezik Opposites United, gdje dominira prednja maska Tiger Nose. Verziju sa daškom sporta predstavljat će K3 GT-Line. Uz modificirane spojlere, ovaj paket posjeduje 17-inčne alu felge i dvije ispušne cijevi izduva.

Unutra je K3 inspirisan električnim modelom EV6, budući da posjeduje sličnu digitalnu ploča s instrumentima i centralni ekran dijagonale do 10,25 inča integrisani u jedan panel, dok je dizajn upravljača sa dva kraka skoro pa identičan kao kod EV6. Tu je i dvozonski sistem kontrole klime, te bežična povezivost sa Apple CarPlay i Android Auto.

Ponuda motora uključuje 1,6-litreni benzinski motor sa 123 KS, dostupan s ručnim mjenjačem sa 6 stepeni prenosa kao i automatska izvedba s istim brojem brzina. Jača verzija izvedena je iz 2,0-litarskog bloka, razvija 152 KS, a rezervisana je za GT-Line verziju. Jači agregat dolazi isključivo uz 6-stepeni automatski mjenjač. Kasnije će se pojaviti i 1,4-litreni motor, namijenjen izvoznim tržištima.

Popis sigurnosnih sistema uključuje, sistem za izbjegavanje sudara sprijeda, sistem za pomoć pri održavanju vozne trake, sistem za izbjegavanje sudara u mrtvom uglu, sistem za izbjegavanje sudara odzada i sistem upozorenja za koncentraciju vozača.

Kia K3 proizvodit će se u tvornici u Nuevo Leonu u Meksiku. Počevši od posljednjeg kvartala ove godine, azijska limuzina bit će dostupna i na drugim međunarodnim tržištima, za sada nepoznato kojim. Evropa je takođe nepoznanica.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Kia ubrzava električnu tranziciju

Kia ubrzava električnu tranziciju

Cilj korejskog proizvođača je da 2030. godine proda 4,3 miliona vozila, od čega 1,6 miliona potpuno električnih. Strategija kako ovo namjeravaju postići – ponuditi niže cijene baterija, elektromotora i sistema za punjenje u odnosu na cijene iz 2018.

KIA XCeed – Podmlađeni vođa čopora

KIA XCeed – Podmlađeni vođa čopora

Čak 75% prodaje porodice Ceed čini ovaj zgodni model nazvan XCeed, koji zavodljivim i trendi oblikom pokriva sve što mogu ponuditi hatchback, karavan i shootingbrake modeli zajedno, dijeleći s njima tek samo prednji par vrata.

Možda bi vas zanimalo