Članak top banner 970x90
Vijesti

Kia s prodajno rekordnim polugodištem u Evropi

Kia je u prvoj polovini 2023. u Evropi prodala 304.757 vozila, što je 3,8-postotno povećanje u odnosu na isti period prošle godine.

Autor: BIHAMK

Po najnovijim podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), Kia je u prvoj polovini 2023. u Evropi (Kia ovdje ubraja zemlje članice EU, Island, Lihtenštajn, Norvešku, Švicarsku i Veliku Britaniju) registrovala 304.757 vozila, što znači da je i u 2023. ostvarila rekordne rezultate. To je 3,8-postotno povećanje u odnosu na isti period 2022. godine. Samo u junu prodali su 54.611 vozila Kia, što je 5,4% više nego u junu prošle godine.

Kijin evropski tržišni udio u prvom polugodištu iznosio je 4,6%. Kijina elektrificirana vozila predstavljala su 34% njene evropske prodaje. U prvoj polovini ove godine su elektrifikovana vozila Kia predstavljala 34% (103.656 vozila) prodaje Kije u Evropi, što dokazuje da se ovaj brend uspješno etablira kao pružalac rješenja održive mobilnosti.

Predsjednik Kia Europe Won-Jeong Jeong rekao je: "Nakon rekordnog početka godine Kia je u prvom polugodištu 2023. ostvarila rekordne rezultate. S planiranim početkom prodaje našeg dugo očekivanog modela EV9 u drugoj polovini godine vjerujemo da će i ovaj novi model i dalje svjedočiti o Kijinoj tehnološkoj snazi i da će ga evropski kupci dobro prihvatiti."

U prvom polugodištu ove godine najprodavniji model bio je sportski terenac Sportage sa 82.826 prodatih primjeraka, a slijedili su ga Ceed (uključuje četiri izvedbe karoserije: Ceed, ProCeed, Ceed SW i XCeed) sa 68.758 primjeraka i mališan Picanto s 39.133 prodata primjerka.

BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo