Članak top banner 970x90
Vijesti

Alfa Romeo Giulia postaje električna, potvrđen Quadrifoglio s 1000 KS

Prvo električno vozilo Alfa Romea u serijskoj proizvodnji trebalo bi debitovati 2024., a glavni izvršni direktor Jean-Philippe Imparato također je potvrdio hibridni pogon. Do 2027., slavna talijanska marka će debitovati samo s električnim vozilima.

Autor: BIHAMK

Alfina ljepotica sa zadnjim pogonom u sljedećoj generaciji stiže s električnim pogonom, a najimpozantnija verzija Quadrifoglio razvijat će čak 1000 konjskih snaga. Stellantis će aktuelnu platformu zamijeniti sa novom STLA Large, jer postojeću nije mogao hibridizirati, niti upariti sa električnim pogonskim sklopovima. Uz Euro 7 normu koja će zaživjeti 2025., ovakav potez će biti neophodan.

Giulia i Stelvio, modeli koji dijele istu platformu, se mogu izvrsno nositi sa svim izazovima, ali upravo zbog zastarjele platforme, zaostaju skoro u svim segmentima u odnosu na njemačku konkurenciju. Nisu tako udobni, niti tehnički podobni za zelene tehnologije što je veći i gorući problem u poređenju sa standardima kod konkurenata. Čak im se spočitava i zastarjeli infotainment, s obzirom na to da recimo E-klasa može pokrenuti TikTok i Angry Birds, a one ne mogu. Koliko god vam ovo zvučalo bizarno, nove generacije žele upravo to u vozilima.

Ali Alfa Romeo ima velike planove za sljedeću generaciju Giulije, koju će vjerojatno pratiti i električni nasljednik Stelvia 2026. godine. Britanska publikacija Autocar saznaje da je u planu EV model s autonomijom od 700 kilometara i početnom specifikacijom koja se može pohvaliti s 350 KS.

Slično trenutnoj generaciji, očekuje se potpuno električna Giulia s pogonom na zadnje točkove. Veloce verzija, orijentisana na performanse, navodno će dobiti pogon s 800 konjskih snaga, što je više od onoga što proizvode Porsche Carrera GT i Ferrari Enzo. Quadrifoglio će poslužiti kao vrhunac sa 1.000 konja, navodno podijeljenih između tri električna motora. 

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo