Članak top banner 970x90
Vijesti

Baojun Yep predstavljen u Kini – Mali, simpa električni SUV

Ovo je automobil koji je ranije bio poznat kao Urban Fun Trendy SUV i vjerovatno je najsimpatičniji mali SUV ikada lansiran. Zvanični naziv je Yep i izgleda sjajno i potpuno je električan.

Autor: BIHAMK

Ime mu baš i nije tako cool kao Urban Fun Trendy SUV, ali engleski naziv je Yep i doprinosi startnoj popularnosti (slično kao Jeep), dok će u Kini biti poznat pod nazivom YueYe. Baojun je robna marka nastala kao plod zajedničkog ulaganja SAIC-GM-Wuling (SGMW). Pozicioniran je nešto više od brenda Wuling, najpoznatijeg po mini električaru koji osvaja kinesko tržište malim gabaritima i niskoj cijeni.

Yep je namijenjen mladima koji žive u velikim gradovima i vole kampirati vikendom. Yep će se sigurno svidjeti toj publici. Oni bi trebali cijeniti njegov šik stil kutijaste karoserije s velikim crnim odbojnicima i širokim lukovima točkova, sa crnim A-stubom, sa krovnim nosačima i sportskim aluminijskim felgama s kočionim čeljustima u boji sprijeda. Yep ima sve da izgleda cool na cesti.

Ono što je za sada poznato Yep ima jedan električni motor spojen sa zadnjom osovinom i razvija najveću snagu od 68 konjskih snaga uz maksimalni obrtni moment od 140 Nm. Proizvođač je Shuanglin Group, a najveća brzina je 100 km/h. Navodno je na putu i verzija s dvomotornim pogonom na četiri točka. Električna energija se skladišti u litij-fosfatnoj bateriji koja ovom minijaturnom terencu omogućava autonomiju od 303 km prema kineskom CLTC protokolu.

Yep je super kompaktan automobil sa minijaturnim dimenzijama od svega 3,38m dužine, jako kratkim međuosovinskim razmakom od 2,11m, te masom praznog vozila od samo 1006 kg. Registrovan je kao automobil s četiri sjedišta, ali zadnja klupa je vjerojatno korisna samo za djecu ili kućne ljubimce. Kruže i glasine da Baojun razvija verziju s pet vrata, ali to još nije potvrđeno.

Dugo iščekivani Baojun Yep imat će svoju javnu premijeru na Shanghai Auto Showu 2023. sljedećeg mjeseca. Lansiranje na kinesko tržište automobila zakazano je za maj. S obzirom na popularnost malih formata u Kini očekujemo da će ih Baojun prodati mnogo.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Sredinom mjeseca su učenici Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" iz Goražda posjetili kompanije Porsche BH i Porsche Inter Auto, što im je omogućilo da se detaljnije upoznaju s najnovijim tehnologijama i praksama u automobilskoj industriji.

Možda bi vas zanimalo