Članak top banner 970x90
Savjeti

Vožnja i alergije – Kako se nositi sa simptomima

Istraživanja su pokazala da vožnja sa simptomima alergije može biti jednako opasna kao i vožnja pod utjecajem alkohola. Utvrđeno je da simptomi kao što su umor, kihanje i suzenje očiju, povećavaju učestalost saobraćajnih nesreća.

Autor: BIHAMK

Osim što utiču na Vaše raspoloženje i ograničavaju aktivnosti na otvorenom u kojima možete učestvovati, alergije mogu imati opasan uticaj na Vašu vožnju. Iako je Vaš automobil možda izolovan, nije bezbjedan od alergena. Vožnja sa ometajućim simptomima alergije kao što su curenje očiju, često kihanje, zagušenje i iscrpljenost može biti opasna. Donosimo nekoliko savjeta, kako bi Vaša vožnja bila ugodnija i sigurnija:

Prije uzimanja lijekova protiv alergije, pročitajte oznake upozorenja. Kada jedva dišete i oči Vam ne prestaju suziti, prirodno je da želite da ublažite simptome uzimanjem lijeka za alergiju. Ali budite oprezni, mnogi lijekovi za alergije koji se izdaju bez recepta i na recept sadrže sastojke koji Vas čine pospanim. Ako planirate da vozite, razgovarajte sa svojim ljekarom ili farmaceutom kako biste bili sigurni da lijekovi protiv alergija neće utjecati na Vašu budnost ili energiju.

Redovno čistite i mijenjajte filtere zraka. Moderni automobili opremljeni su filterima za zrak toliko naprednim da mogu filtrirati prašinu, polen i druge alergene. Pobrinite se da Vaš automobil ima ugrađene filtere za polen i često ih čistite. Provjerite korisnički priručnik kako biste saznali koliko često mijenjati filter u Vašem vozilu.

Vodite računa o vremenskim prilikama. Prije nego krenete na put, provjerite lokalno vrijeme kako biste vidjeli jeste li u većem riziku od napada alergije. Većina web stranica za izvještavanje o vremenu pruža informacije o koncentraciji polena u zraku i upozorit će vas na dane visokog rizika za polensku groznicu. Ako je rizik neobično visok, razmislite o odgađanju putovanja dok se koncentracija polena ne smanji.

U proljeće očistite automobil. Održavanje Vašeg automobila čistim je važno kako biste ostali bez alergija. Počnite tako što ćete ukloniti svo smeće i posvuda usisati – posebno prostirke. Vaše cipele prenose vlagu do prostirača, što ih čini odličnim odredištem za spore plijesni i druge alergene. Razmislite o korištenju plastičnih prostirki koje se mogu prati umjesto platnenih radi lakšeg čišćenja i manje zadržavanja vlage. Takođe bi trebalo da usisate svoja sedišta, obrišite prašinu sa instrument table i obrišite spoljašnjost svog automobila kako biste uklonili višak polena koji može da se uvuče u Vaše filtere za zrak.

Izolirajte svoj automobil što je više moguće. Nije iznenađujuće da je ograničavanje količine zraka prožetog polenom u Vašem automobilu najbolji način da ga održite bez alergija. Da biste to učinili, vozite sa zatvorenim prozorima i uključenom klimom tokom sezone alergija. Kada pokrećete klima-uređaj, stavite ga na postavku za recirkulaciju kako biste smanjili količinu zraka koji ulazi izvana.

BIHAMK

Povezane novosti

BIHAMK savjeti za vožnju noću

BIHAMK savjeti za vožnju noću

Vožnja noću podrazumijeva vožnju od prvog sumraka do potpunog svanuća. Najvažnija karakteristika noćne vožnje je smanjena vidljivost, dok manji obim saobraćaja stvara utisak sigurnosti, što podstiče povećanje brzine i smanjivanje pažnje.

Možda bi vas zanimalo