Članak top banner 970x90
Savjeti

BIHAMK savjeti za vožnju u saobraćajnim gužvama

Velike saobraćajne gužve sa manjim ili većim intenzitetom prisutne su na saobraćajnicama u gradovima širom Bosne i Hercegovine.

Autor: BIHAMK

Ukoliko ste se našli u saobraćajnoj gužvi ostanite strpljivi i uvijek poštujte saobraćajna pravila i propise, a u nastavku donosimo savjete za sigurnu vožnju u saobraćajnim gužvama:

  • Kada mijenjate saobraćajnu traku uvijek koristite pokazivač smjera, tj. žmigavac.
  • Da biste pratili područje oko vašeg vozila uvijek koristite ogledala, a posebno morate da vodite računa o mrtvom uglu.
  • Uvijek koristite saobraćajnu traku za ubrzanje kako biste se sigurno uključili u saobraćaj.
  • Izbjegavajte agresivnu vožnju.
  • Izbjegavajte kretanje u periodima dana kada je najveća gužva.
  • Držite sigurnu udaljenost između vašeg vozila i vozila ispred. Na taj način ćete izbjeći česta kočenja i saobraćajne nesreće, a posebno udare u zadnji dio vozila.
  • Pažljivo pratite saobraćaj ispred sebe. Kada vozila ispred vas koče skinite nogu s papučice gasa kako biste postupno usporili prije kočenja. Budite oprezni da ne kočite naglo.
  • U vožnji morate biti fokusirani izbjegavajući ometanja poput jela ili korištenja mobitela.
  • Informišite se o stanju na cestama i pozovite Informativni centar BIHAMK-a na broj 1282 ili poslušajte medijske izvještaje kako biste izbjegli područja u kojem su se već formirale kolone i saobraćajne gužve. Ako ste zabrinuti da ćete naići na gust saobraćaj tokom putovanja, odvojite malo vremena prije nego što krenete i planirajte alternativnu rutu.

I za kraj, možete na Vaš mobilni telefon instalirati BIHAMK mobilnu aplikaciju kako biste se redovno mogli informisati o stanju na cestama. Mobilnu aplikaciju za Android operativne sisteme možete preuzeti ovdje ili za iOS na Mac App store-u. Svakako, ne preporučujemo njeno korištenje tokom vožnje.

BIHAMK

Povezane novosti

Vožnja i alergije – Kako se nositi sa simptomima

Vožnja i alergije – Kako se nositi sa simptomima

Istraživanja su pokazala da vožnja sa simptomima alergije može biti jednako opasna kao i vožnja pod utjecajem alkohola. Utvrđeno je da simptomi kao što su umor, kihanje i suzenje očiju, povećavaju učestalost saobraćajnih nesreća.

Možda bi vas zanimalo