Članak top banner 970x90
Savjeti

BIHAMK savjeti za vožnju u saobraćajnim gužvama

Velike saobraćajne gužve sa manjim ili većim intenzitetom prisutne su na saobraćajnicama u gradovima širom Bosne i Hercegovine.

Autor: BIHAMK

Ukoliko ste se našli u saobraćajnoj gužvi ostanite strpljivi i uvijek poštujte saobraćajna pravila i propise, a u nastavku donosimo savjete za sigurnu vožnju u saobraćajnim gužvama:

  • Kada mijenjate saobraćajnu traku uvijek koristite pokazivač smjera, tj. žmigavac.
  • Da biste pratili područje oko vašeg vozila uvijek koristite ogledala, a posebno morate da vodite računa o mrtvom uglu.
  • Uvijek koristite saobraćajnu traku za ubrzanje kako biste se sigurno uključili u saobraćaj.
  • Izbjegavajte agresivnu vožnju.
  • Izbjegavajte kretanje u periodima dana kada je najveća gužva.
  • Držite sigurnu udaljenost između vašeg vozila i vozila ispred. Na taj način ćete izbjeći česta kočenja i saobraćajne nesreće, a posebno udare u zadnji dio vozila.
  • Pažljivo pratite saobraćaj ispred sebe. Kada vozila ispred vas koče skinite nogu s papučice gasa kako biste postupno usporili prije kočenja. Budite oprezni da ne kočite naglo.
  • U vožnji morate biti fokusirani izbjegavajući ometanja poput jela ili korištenja mobitela.
  • Informišite se o stanju na cestama i pozovite Informativni centar BIHAMK-a na broj 1282 ili poslušajte medijske izvještaje kako biste izbjegli područja u kojem su se već formirale kolone i saobraćajne gužve. Ako ste zabrinuti da ćete naići na gust saobraćaj tokom putovanja, odvojite malo vremena prije nego što krenete i planirajte alternativnu rutu.

I za kraj, možete na Vaš mobilni telefon instalirati BIHAMK mobilnu aplikaciju kako biste se redovno mogli informisati o stanju na cestama. Mobilnu aplikaciju za Android operativne sisteme možete preuzeti ovdje ili za iOS na Mac App store-u. Svakako, ne preporučujemo njeno korištenje tokom vožnje.

BIHAMK

Povezane novosti

10 stvari koje morate znati kada idete na putovanje sa psom

10 stvari koje morate znati kada idete na putovanje sa psom

Ako planirate putovati s kućnim ljubimcima, bilo iz užitka ili iz nužde, morat ćete poduzeti neke korake kako biste se adekvatno pripremili za putovanje. Mnogi psi vole putovati, ali to može biti stresno za vas i vašeg ljubimca ako niste spremni.

Možda bi vas zanimalo