Članak top banner 970x90
Destinacije

Krajino moja, divna, mila...

Za Krajinu bi se slobodno moglo reći da je najljepši dio zemlje, a njene smaragdne rijeke, valovita brda i pejzaži koji ostavljaju bez daha, vode vas u magični kraj gdje možete planinariti, voziti bicikl, kajak, rafting ili pecati.

Autor: Tim Clancy

Ono na šta bi se turisti ovdje trebali fokusirati su nevjerovatni pejzaži. Zatalasana brda, smaragdne vode i vodopadi prostiru se cijelom Krajinom. Moglo bi se slobodno reći da je ovo najljepši dio zemlje. Svakako najvažnije turističke atrakcije Krajine predstavljaju njeni prirodni resursi, a posebno voda. Rijeke Vrbas, Una, Pliva, Sana, Sanica i Unac samo su neki od čistih izvora vode koji teku prema sjeveru do rijeke Save. Gdje god krenete, naići ćete na predivnu prirodu u kojoj možete planinariti, voziti bicikl, kajak, rafting ili pecati.

BANJA LUKA

Može se reći da je Banja Luka podcijenjeni grad. Iz perspektive turizma, Banja Luka je posebna. Smještena između zelenih brda, puna je kulturnih sadržaja, restorana i dobrih smještaja. Rijeka Vrbas koja se lijeno probija kroz grad, a zatim postaje sve snažnija kako se udaljava od njega, prosto poziva na opuštanje. Ovo područje je u svijetu poznato i kao raj za rafting. Banja Luka također ima i kvalitetan noćni život i poznata je po dobrim klubovima, ali i muzičkim festivalima. Puna zelenih parkova koji ublažavaju osjećaj zarobljenosti u urbanoj džungli, Banja Luka ima izrazito mladalački vajb, ponajviše zahvaljujući činjenici da je univerzitetski grad.

Banja Luka

BIHAĆ

Smješten nekih 30 kilometara od Nacionalnog parka Plitvice u Hrvatskoj, na 230 metara iznad mora na rijeci Uni, nalazi se Bihać. Ovaj grad mnogo je bliži Zagrebu, a samo je oko 100 kilometara više udaljen od Beča nego od Sarajeva. Sa oko 65.000 stanovnika, Bihać je po svemu pravi bosanski grad. Posjetioci koji prvi put dođu su uglavnom iznenađeni kako je moguće da nisu ranije došli u ovaj opušteni grad pun profinjene kulture i pitaju se kako bi mogli reorganizovati svoje putovanje da ovdje provedu više vremena. Rijeka Una na kojoj leži ovaj grad dominira svim aspektima života, a najvažniji događaj je svakako Unska regata.

Bihać

ŠIPOVO

Šipovo je uspavani gradić smješten između velikih dolina zapadne Bosne, te Jajca i Mrkonjić Grada na istoku. Većina lokalnog stanovništva su mali poljoprivrednici. Tlo je plodno i velike količine slatke vode stvaraju idealnu mikroklimu za uspješnu poljoprivredu. Oko Šipova prostire se mnoštvo pitoresknih sela, jezera i zatalasanih brda. Sa zapadne strane dominira planina Vitorog i tu ''kuljaju'' izvori rijeka Janj i Pliva. Šipovo je svakako destinacija za ljubitelje prirode. Izvor rijeke Plive je jedna od najpoznatijih destinacija u regionu za mušičarenje. Nešto dalje nalazi se područje Janjskih otoka gdje možete naći nekoliko smještaja. Sve ostalo prepustite majci prirodi.

Šipovo

NACIONALNI PARK UNA

Park se nalazi na rijeci Uni i sve rafting avanture počinju u okviru granica samog parka. Dva naselja u okviru parka, Kulen Vakuf i Martin Brod, sadrže najveći dio infrastrukture. Nekolicina smještaja, kafića, polazišta za rafting i

restorana nalaze se ovdje. Vodopadi u Martin Brodu i Štrbačkom buku spadaju među najbolje u jugoistočnoj Evropi, a boja i čistoća rijeke Une oduzimaju dah.

Smaragdni vodeni tok okružen je bogatom zelenom vegetacijom i sadrži mnoge rijetke i endemične vrste. 

Nacionalni park Una

MRKONJIĆ GRAD

Mrkonjić Grad je gradić u južnom dijelu sjeverozapadne regije Krajina. Iako sam grad nije atraktivan, okolna priroda sasvim sigurno jeste. Balkana koja se nalazi na glavnom putu za Bihać je sjajno mjesto za odmor sa restoranima, mjestom za kampovanje i jezerom u kojem se može plivati. Ukoliko volite prirodu i vožnju biciklom, penjanje ili jednostavno sam boravak u prirodi, preporučujemo ovo divno mjesto. Sportski centar Pecka predstavlja jedno od najboljih mjesta za penjanje i vožnju biciklom. Centar se nalazi između Šipova i Mrkonjić Grada u selu Pecka gdje još uvijek prevladava priroda i tradicionalni način života. Selo se zapravo nalazi između izvora rijeka Plive i Sane, dvije najčišće i najljepše rijeke u Bosni i Hercegovini. Malo sjevernije od Pecke nalazi se Eko centar Zelenkovac, rustikalno mjesto za alternativce, duboko u šumi, koje nudi mir, tišinu i sjajan jazz festival svake godine. 

Mrkonjić Grad, Balkana 

NACIONALNI PARK KOZARA

Kozara je vjerovatno najskromniji bosanskohercegovački nacionalni park. Proglašen je nacionalnim parkom još 1967. godine i prostire se na 35.2 kvadratna kilometra. Sadrži 800 metara dugu skijašku stazu, a njegovim središnjim dijelom dominira visoravan Mrakovica koja dostiže 806 metara. Ipak, kada se zaviri malo ispod površine, ovaj park ima svoju priču. 

Nacionalni park Kozara 

Kozara je dom velikom broju divljih životinja, ali i gustoj, bogatoj šumi koja sadrži ogromno drveće hrasta, jele, smreke, jasena, bukve, javora, johe, lipe i drena, te na desetine ljekovitih biljaka koje prekrivaju šumsko tlo. Ovdje se nalazi i poznati partizanski spomenik.

BIHAMK

Povezane novosti

Bh. baština na popisu UNESCO-a: Svjetsko a naše

Bh. baština na popisu UNESCO-a: Svjetsko a naše

U našoj fenomenalnoj zemlji postoje fascinantna mjesta koja treba vidjeti, kao i nematerijalna baština koja zadivljuje. Putujte i provjerite zbog čega je ova mjesta UNESCO stavio na popis svjetske baštine!

Regija Tuzla: Od Pannonice do Konjuh planine

Regija Tuzla: Od Pannonice do Konjuh planine

Tuzla nije samo industrija. Osmanski period, pa austrougarski, živahni Stari grad, jezero Pannonica, kao i planinarenje po Konjuh planini čine ovaj kraj itekako zanimljivim za posjetioce i radoznale avanturiste.

Bjelašnica: Zmajevi u luci mira

Bjelašnica: Zmajevi u luci mira

Ovdje kao da su i historija i priroda – stale. Od tradicionalne arhitekture i kuhinje, preko mitova i legendi, pa do zapanjujuće prirode, Bjelašnica čuva tajnu davne, daleke Bosne i njene baštine. Tim Clancy vas vodi u Lukomir i Umoljane.

Možda bi vas zanimalo