Članak top banner 970x90
Autorski tekstovi

Od Neuma do Stojadina

Kultna scena u kojoj mještani nose Žoržovog Stojadina po crnogorskim kozjim stazama svojom banalnošću i komediografskim folklorom oslikala je mentalitet jednog društva i vrijeme u kojem je Zastava 101 simbolizirala i prestiž, ali i samog đavola.

Autor: Amer Obradović

U četvrtak ujutro, 23. juna 2022. godine, tačno u 6 sati i 18 minuta kruzer Bolette uplovio je ispod Pelješkog mosta u neumski akvatorij, u vode Bosne i Hercegovine. Na put je krenuo sa dalekih Bahama. Radi se o ''grdosiji'' visokoj 51 metar, dugačkoj 237 metara, sa 12 paluba i na kojoj je toga jutra bilo više od hiljadu putnika. Ti gosti će ovih dana pohoditi nekoliko gradova u našoj zemlji.

Iako je ovo vijest koja raduje turističke radnike i ugostitelje, dvadesetak ljudi je posjetioce sa kruzera dočekala transparentima protesta protiv uplovljavanja kruzera, pod izgovorom da se narušava bioraznolikost Neumskog zaljeva, te zagađuje more. Građanima se pridružio i načelnik općine, a mene je ova scena podsjetila na Lepotu poroka, živopisnu komediju neponovljivog Živka Nikolića u kojoj je ovaj genijalni režiser dočarao paradoks života u brdima i onoga što je turizam donosio primorju, odnosno drastičnoj razlici između tradicije i novog vremena kojem je turizam kucao na vrata.

Glavni lik u filmu, Žoržo, kojeg maestralno igra Petar Božović, lokalna je varalica globalnih ambicija, takoreći neka vrsta preteče tajkuna koji regrutuje ljude iz rodnog crnogorskog krša u novi biznis u primorju. Urnebes nastaje pojavom nudističkih kampova koji su ekonomska razvojna vizija lokalnih vlasti, i to sa parolom – budućnost je u naturizmu. Kultna scena u kojoj mještani nose Žoržovog Stojadina po crnogorskim kozjim stazama svojom banalnošću i komediografskim folklorom oslikala je mentalitet jednog društva i vrijeme u kojem je Zastava 101 simbolizirala i prestiž, ali i samog đavola koji je došao da uništi vjekovne običaje.

Običaji se, srećom, konačno mijenjaju i u našem morskom zaleđu. Početkom jula svečano će biti puštena moderna saobraćajnica koja spaja Neum sa Stocem i ostatkom zemlje, a o čemu je naš web magazin već pisao. Također, na našoj stranici možete pročitati BIHAMK-ove savjete za najpovoljnije rute za odlazak na more, kako bi odlazak na godišnji odmor bio što ugodniji i sigurniji.

Tu su i novosti iz svijeta automobilizma, kao i tekstovi o bosanskohercegovačkim destinacijama poput Livna, Travnika ili Zelengore. I ove destinacije, poput Neuma, čekaju posjetioce.

Ali naša stvarnost često graniči sa komedijom, satirom koju ne bi režirao ni balkanski Federico Fellini – Živko Nikolić, pa se tako mještani jednog turističkog mjesta bune što im na noge dolaze bjelosvjetski kruzeri. Nema sumnje da su priče i estetika koja je bila prisutna u filmskom djelu Živka Nikolića nadživjele samog autora i danas pripadaju kinematografskoj antologiji. Patina koja pada na njegove filmove daje im dodatnu vrijednost. Živko živi, ali tu negdje, iza krivine, živi i Stojadin kojeg je vozio legendarni Žoržo koji kao da nas sve šeretski pita: ''Hoće li sad pocrkati Međeđani kad vide ovo čudo...''

Neumljani, valjda, neće zato što im je u vode umjesto Stojadina uplovio kruzer Bolette.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo