Članak top banner 970x90
Putni savjeti

Kako najbrže do Neuma, srednje Dalmacije i Dubrovačke regije tokom radova kod Počitelja

Vrijeme je planiranja godišnjih odmora. Kako bi Vaše putovanje učinili što ugodnijim i sa što manje zadržavanja, donosimo nekoliko savjeta

Autor: BIHAMK

Prije svega, savjetujemo Vam da na put idete odmorni

Izbjegavajte polazak na putovanje nakon završetka radnog vremena, jer umor je najveći neprijatelj vozača. Umoran vozač ima znatno duže vrijeme opažanja, reakcije su sporije, a postoji i mogućnost da zaspe za volanom. Za putovanje na duže relacije koristite jutarnje ili večernje sate, a ukoliko putujete tokom dana, pravite češće pauze. Pokušajte biti što smireniji, jer nervozan vozač po pravilu pravi greške, koje, u najgorem slučaju, mogu rezultirati fatalnim ishodom.

Kada vozite po kišnom vremenu, put kočenja se povećava, tako da je neophodno voziti sporije i opreznije te vožnju prilagoditi uvjetima i stanju na cestama. Ne zaboravite da oblačno i kišno vrijeme bitno smanjuje vidljivost! Sporija vožnja neophodna je i prilikom smanjene vidljivosti zbog magle, naročito u jutarnjim satima na dionicama uz rijeke i jezera, kao i zbog jakih udara vjetra koji su ljeti česti, posebno u južnim krajevima naše zemlje, te u primorju.

Tokom ljeta najfrekventniji putni pravac u Bosni i Hercegovini je magistralni put M-17 Sarajevo-Mostar-granični prelaz Doljani.

U toku su radovi na dvije lokacije na ovom dijelu puta

Tunel Crnaja (Konjic-Jablanica) - zbog sanacije tunela saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila (postavljeni semafori).

Ševaš Njive (Buna-Počitelj)

U srijedu, 25.05.2022. godine počela je izgradnja pristupne ceste i raskrsnice u mjestu Ševaš Njive, na magistralnom putu M-17, dionica Buna-Počitelj.

 

U prvoj fazi radova na ovoj dionici aktuelne su potpune obustave saobraćaja u 3 termina:

  • 09:00-12:15 sati
  • 13:15-15:00 sati
  • 17:00-19:00 sati

U drugoj fazi radova planirano je da se saobraćaj propušta naizmjenično-jednom trakom (semafori).

Za vrijeme obustava saobraćaj je preusmjeren na alternativne pravce:

  1. Buna-Žitomislići-Čitluk-Trebižat-Čapljina (u dužini od 38 km)

 

Za vozače koji planiraju putovanje ka srednjoj Dalmaciji savjetujemo da iz Čitluka nastave putovati ka Ljubuškom i dalje na granične prijelaze: Bijača, Crveni Grm, Osoje...

  1. Buna-Domanovići-Čapljina (u dužini od 24 km)

Vozačima koji namjeravaju putovati u Neum savjetujemo da koriste cestu Stolac-Neum, koja je većim dijelom završena. Trenutno se radi nekoliko završnih  kilometara u mjestu Cerovice, a planirano je da kompletna dionica Stolac-Neum bude završena u junu mjesecu.

Za putovanje u Dubrovačku regiju možete koristiti ceste: Mostar-Stolac-Trebinje-GP Ivanica, Mostar-Stolac-Ravno-GP Trebimlja ili Foča-Trebinje-GP Ivanica.

Prije putovanja informišite se o stanju i prohodnosti cesta, da bi saznali da li na putnim pravcima kojima ćete se kretati ima izmjena u odvijanju saobraćaja, obustava saobraćaja, alternativnim pravcima, kao i da li su gužve na graničnim prijelazima.

Sretan put i ugodno putovanje želi Vam BIHAMK!

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo