Održavanje

Zaštitite lak od sunca

Boja na automobilu ima daleko veću ulogu od toga da Vaše vozilo izgleda sjajno. Ona je također prva linija odbrane od hrđe i korozije

Autor: BIHAMK

Dolaskom toplijih i sunčanih dana treba obratiti više pažnje na zaštitu boje vozila. Naravno, najbolji način zaštite boje je parkiranje automobila u garaži, makar i montažnoj, a takve su dostupnije i sve više zastupljene na tržištu. Ali ako već nemate garažu, postoji nekoliko jednostavnih trikova s kojima ćete sačuvati lak na vozilu. Za početak, parkirajte u hladu ili pak kupite auto navlaku - kojih bar u zadnje vrijeme ima u raznim izdanjima na tržištu.

Sunčeve ultraljubičaste zrake razgrađuju boju i uzrokuju njeno blijeđenje. Neke navlake za automobil štite Vaš automobil više od sunca, vlage, ptičjeg izmeta i prašine. Takve navlake u pravilu imaju tanak sloj spužve koji će pored zaštite od sunca, štititi i od (ne)očekivanih udaraca drugih učesnika u saobraćaju, nerijetko i od bicikala ili čak grane koja pada s drveta.

Također, neke naprednije zaštite koje su se pojavile u zadnje vrijeme jesu folije ili čak keramički premaz kao trendovski i skuplji zahvat. Naime, obje ove zaštite su skuplja opcija, a mogu se aplicirati kako na novo, tako i na polovno vozilo, te su adekvatnija zaštita od bilo kojeg premaza voskom. Ovakav vid zaštite traje obično od jedne do nekoliko godina i ne smatra se trajnim rješenjem koje nudi konvencionalni tip poput garaže, makar bila i montažna.

Ne zaboravite, tamni sloj laka, pogotovo crna boja, zahtijeva uvijek više brige. Na automobilima crne boje uvijek ćete prije primjetiti prljavštinu, ogrebotine i oštećenja, dok će ljeti crni lak povisiti temperaturu u vozilu lako i do 10 stepeni više. Stoga, crni automobili uvijek zahtjevaju veću pažnju i veću zaštitu od sunca.

Dobar dio automobila ima običnu boju bez metalik premaza. To su obično bijela, crvena i plava boja. Takvi lakovi zahtjevaju veći stepen brige i zaštite. 

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo