Članak top banner 970x90
BIHAMK vijesti

Protekli mjesec u BIHAMK-u: april 2024. godina

Tokom aprila izmijenila su se sva godišnja doba. Početkom mjeseca zamijenili smo zimske za ljetne gume, a onda, polovinom mjeseca pao je snijeg.  Ništa tih dana nije podsjećalo na proljeće. Srećom, nije dugo trajalo.

Autor: Bisera Hašimbegović

Dani su duži, a naše želje za putovanjima jače. Gužve na granicama su sve veće, posebno u danima vikenda. Uvijek vas želim podsjetiti da će vaše putovanje biti ugodnije ukoliko na vrijeme isplanirate i provjerite stanje na cestama i graničnim prelazima. BIHAMK kamere uvijek su dostupne na našoj web stranici.

Tokom mjeseca aprila naš Informativni centar poslao je 12.288 izvješataja o stanju na cestama medijima i ostalim organizacijama sa kojima sarađuje. Od toga je10.954 poslano u pisanoj formi, a 1.334 izvještaja u direktnim javljanjima medijima.

Na web stranici BIHAMK-a, audio izvještaj je snimljen 144 puta.

Tokom prošlog mjeseca realizovali smo ukupno 4.844 intervencije pomoći na cesti koje su podrazumijevale usluge tehničke pomoći na cesti, prevoza vozila i medicinskog transporta, kao i prateće usluge: organizacija zamjenskog vozila, te usluge organizacije smještaja i povratka kući iz inostranstva.

Kod intervencija tehničke pomoći na cesti u više od 69,6% slučajeva kvar je uspješno otklonjen, pa su motorizovani građani nastavili sa svojim putovanjem.

U Sektoru za preventivu, obrazovanje i inovativnost u proteklom mjesecu fokus je bio na takmičenju za "Najbolji mladi vozač", jer su realizovana dva kvalifikaciona kruga. Prvi krug je realizovan u periodu od 26. marta do 09. aprila/travnja, a na osnovu rezultata prvog testa formirana je rang lista od 165 najuspješnijih takmičarki i takmičara, koji su na testu imali minimalno 85% tačnih odgovora i koji su se plasirali u drugi krug kvalifikacionog dijela takmičenja.

Drugi kvalifikacioni krug realizovan je u periodu od 23. do 28. aprila, online, rješavanjem testa koji se sastojao od 20 pitanja. Pedeset (50) najboljih iz drugog dijela kvalifikacionog takmičenja će se plasirati na polufinalno praktično takmičenje, a 15 najboljih na finalno državno takmičenje. Polufinalno i Finalno takmičenje će se održati u Sarajevu (parking Zetra) 23. i 24. maja/svibnja 2024. godine.

Pored ovog takmičenja, u toku su organizacione pripreme za Saobraćajno-obrazovno takmičenje, u okviru kojeg su se u aprilu prikupljale prijave osnovnih škola, a početkom maja se održava Kvalifikaciono takmičenje.

Od dešavanja na polju međunarodne saradnje, izdvajamo održavanje prvog online sastanka “FIA Radne grupe o uticaju moderne rasvjete u cestovnom saobraćaju” koji je u koordinaciji FIA Regije I, organiziran 16.04.2024. godine.

 Kao članovi ove radne grupe predstavnici BIHAMK-a su se zajedno sa kolegama i kolegicama iz nekoliko FIA klubova: ADAC-a, ANWB-a, RAC-a, IAM-a, FDM-a, AMZS-a, NAF-a, TCS-a upoznali sa zanimljivim rezultatima prošlogodišnjeg istraživanja koje je potvrdilo značajan negativan uticaj koje moderna auto rasvjeta može imati na vozače i ostale učesnike u cestovnom saobraćaju. Tokom sastanka predočene su mogućnosti daljeg zajedničkog djelovanja klubova na izmjenama pravne regulative čime bi se ovaj problem rješavao na adekvatan način.

S obzirom da su dani topliji, a putovanja učestalija, vodite računa o svom vozilu. Provjerite akumulator, kočnice, svjetlosnu signalizaciju, tekućinu..

Također provjerite do kada važe vaši dokumenti, kao i dokumenti od vozila. Ne dozvolite neugodnosti tokom putovanja.

I ne zaboravite - BIHAMK je vaš vjerni prijatelj na cesti.

BIHAMK

Povezane novosti

Citroen predstavlja novu generaciju modela C3 Aircross

Citroen predstavlja novu generaciju modela C3 Aircross

Francuzi su odlučili radikalno promijeniti pristup na tržištu kompaktnih SUV vozila i potpuno redizajnirati svoj model C3 Aircross. Evropska verzija ovog modela dijeli novu konstrukcijsku osnovu Smart Car s nedavno lansiranim modelom C3.

Proizvedeno dva miliona Hyundai Tucsona u Češkoj

Proizvedeno dva miliona Hyundai Tucsona u Češkoj

U ponedjeljak je s proizvodne trake sišao dvomilioniti Tucson u češkoj fabrici u Nošovicama. Ovaj posebni primjerak obojen je u Sailing Blue Pearl boju i pogonjen s 1.6 T-GDi HEV motorom, već sada stiže do svog budućeg vlasnika u Velikoj Britaniji.

Možda bi vas zanimalo