Članak top banner 970x90
Savjeti

Pripremite i sebe i svoje vozilo za proljetne uslove vožnje

Dolazak proljeća ne označava samo kalendarski prestanak zime, nego donosi i promjenu uslova na cestama što predstavlja izazov za vozače, a određenu pripremu zahtjevaju i vaša vozila.

Autor: BIHAMK

Iako su posljednje dvije zime, bar u Bosni i Hercegovini, prošle bez većih snježnih padavina, bijelog pokrivača i dalje ima, bar u tragovima, na višim planinskim predjelima što u kombinaciji sa povišenim proljetnim temperaturama može značajno pogoršati uslove na cestama. Topljenje snijega i leda, promjena temperature i potencijalno klizavi putevi u kombinacija sa ostacima posutog pijeska i soli može biti opasna kombinacija za vožnju.

Svakako ne treba zaboraviti ni posljedice koje ostvalja kontinurani ciklus zamrzavanja tokom noći i omdrzavanja tokom dana zbog čega dolazi do pucanja ceste i pojava rupa, tamo gdje ih prije nije bilo, koje predstavljaju rizik za gume i trap vozila, ukoliko vozači nisu oprezni.

Pored navedenog, proljeće je godišnje doba koje karakterišu povećane količine padavina, uključujući kišu i maglu, što može smanjiti vidljivost i otežati vidljivost na cesti i saobraćaja ispred i oko vas.  Mokri putevi također povećavaju vjerovatnoću aquaplanninga kada pneumatici zbog sloja vode gube trakciju između gume i površine ceste.

Proljeće često donosi i povećan broj pješaka i biciklista na ulicama pa je potrebna dodatna pažnja i odgovornost vozača. Ne zaboravite da su pješaci i biciklisti manje vidljivi za vrijeme loših vremenskih prilika, pa iz tog razloga budite posebno oprezni.

PRIPREMA VOZILA ZA PROLJEĆE

Provjera i zamjena guma

Stanje vaših guma igra ključnu ulogu u osiguravanju vaše sigurnosti i kontrole na putu. Odvojite vrijeme da pregledate svoje gume i provjerite da li su istrošene. Provjerite da li imaju neravni gazeći sloj, izbočine ili pukotine. Zamijenite ih ukoliko je potrebno, jer istrošene gume mogu značajno uticati na upravljanje vašim vozilom, posebno na mokrim površinama.

Iako su cjelogodišnje gume pogodne za većinu vremenskih uslova, možda biste trebali razmisliti o prelasku na ljetne gume. Ove gume nude bolju vuču i prijajanje u toplijim uslovima. Imajte na umu i da je redovna provjera pritiska u gumama  jednako važna kao i kontrola same gume. Temperaturne fluktuacije mogu uzrokovati i promjenu pritiska u gumama te iz tog razloga pazite na to. Pravilno napumpane gume ne samo da poboljšavaju potrošnju goriva, već poboljšavaju i ukupne performanse vašeg vozila.

Vjetrobransko staklo

Dobra vidljivost je neophodna za sigurnu vožnju, posebno tokom proljetnih pljuskova. Ne zaboravite da pregledate brisače i potražite bilo kakve znakove oštećenja, kao što su istrošene metlice ili pruge. Ukoliko primijetite bilo kakve probleme, vrijeme je da ih zamijenite kako biste bili sigurni da brisači optimalno funkcionišu. Ne zaboravite i da napunite tekućinu za pranje stakla.

Čišćenje

Zimsko vrijeme može ostaviti ostatke soli, pijeska i prljavštine na cestama. Dubinski očistite svoje vozilo kako biste uklonili sve korozivne tvari koje su se nakupile tokom hladnijih mjeseci. Čist automobil ne samo da izgleda sjajno, već i pomaže u spriječavanju hrđe i održava dugovječnost vašeg vozila. Razmislite i o nanošenju sloja voska kako biste zaštitili boju vašeg vozila od sunčevih UV zraka i drugih elemenata okoline. Ovaj dodatni sloj zaštite ne samo da će poboljšati sjaj vašeg automobila, već će djelovati i kao barijera protiv prljavštine i krhotina.

Provjerite tekućine

Redovno proveravajte ulje, rashladnu tečnost, tečnost za kočnice i tečnost za servo upravljač i po potrebi dopunite ili promjenite. Zanemarivanje održavanja tekućine može dovesti do oštećenja motora, pregrijavanja ili kvara kočnica.

Ne zaboravite slijediti preporuke proizvođača za vrste tekućina i intervale zamjene.

Akumulator

Ekstremno niske temperature mogu uticati na akumulator vašeg vozila. Iako su ti kvarovi češći zimi, kvarovi na akumulatoru mogu se pojaviti i tokom proljeća.

Održavajte polove baterije čiste i bez korozije tako što ćete ponekad koristiti tekućinu za čišćenje baterije i žičanu četku i očistiti iste. Korozija može ometati protok električne energije.

Provjerite kočnice

Kočnice vašeg vozila su bez sumnje jedna od najbitnijih sigurnosnih osnova. Neka ih pregleda profesionalni mehaničar kako biste osigurali optimalno korištenje. Oni će provjeriti debljinu kočionih pločica, nivoe kočione tekućine i cjelokupnu funkcionalnost kočionog sistema.

Svjetlo

Proljetno vrijeme može donijeti češću maglu i kišne uslove, smanjujući vidljivost na putu. Uvjerite se da sva svjetla vašeg vozila, uključujući i pokazivače pravca, rade ispravno.

Komplet za neočekivane slučajeve

Za  kraj, uvijek je bitno biti spreman za neočekivane hitne slučajeve. Spakujte komplet za hitne i neočekivne slučajeve sa osnovnim stvarima kao što su pribor za prvu pomoć, baterijsku lampu, kablove za klemanje, komplet za popravku gume i reflektirajući trougao upozorenja. Ovi predmeti se mogu pokazati bitnim u slučaju kvarova ili nesreća. Pored toga, razmislite o tome da ponesete rezervni set tople odjeće  jer proljetno vrijeme još uvijek može donijeti hladne noći.

Statistike pokazuju da pripremljena vozila i oprezni vozači imaju značajno nižu stopu nezgoda tokom proljeća. Iz toga razloga pripremite svoje vozilo već danas!

 

BIHAMK

Povezane novosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Nesmotrenost pješaka predstavlja jedan od najvećih izazova u urbanom saobraćaju, često rezultirajući opasnim situacijama i nesrećama. Bitno je podići svijest među pješacima o njihovoj odgovornosti iako se oni smatraju ugroženom kategorijom u saobraćaju.

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Podsjećamo vozače da od 1. aprila/travnja 2024. godine nije obavezno posjedovanje zimske opreme na motornim vozilima u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima (Službeni glasnik BiH, broj 83/20).

Možda bi vas zanimalo