Članak top banner 970x90
Savjeti

Priprema automobila za ljetnu sezonu

Obavezno posjedovanje zimske opreme za automobile u BiH je zakosnki propisano od 1. novembra do 1. aprila.

Autor: BIHAMK

Zimska oprema prethodnih mjeseci bila je obavezna za sva putnička i motorna vozila. Sada je potrebno pripremiti vozilo za ljetne uslove vožnje.

Da biste vožnju u ljetnim uslovima učinili što udobnijom i sigurnijom, a ujedno izbjegli skupe kvarove, važno je izvršiti adekvatne pripreme. Korištenje vozila u zimskim uslovima ostavilo je određene tragove na našim vozilima, koje je potrebno pronaći i eliminisati.

Neke nedostatke na našim četverotočkašima možemo sami da otklonimo, ali za neke je ipak najbolje obratiti se stručnim osobama.

Provjera vozila u ovlaštenom servisu 

Jedna od najosnovnijih kontrola je kontrola nivoa ulja u motoru. Nivo na ručnom mjeraču ulja mora biti između minimum i maksimuma.

Provjera nivoa motornog ulja

Ova kontrola mora se obavljati nakon svakog dužeg putovanja, posebno u ljetnom periodu. Prilikom kontrole nivoa ulja, poželjno je vizuelno pregledati i gumena crijeva. U toku ljetne sezone uvijek bi trebalo imati 1 litar odgovrajućeg motornog ulja.

Sljedeća važna kontrola je kontrola rashladne tekućine. Ukoliko se motor nije dovoljno ohladio, poklopac spremnika ne smije se skidati. Rashladna tekućna može se nadopuniti destilovanom vodom, ali se ne smije dodati više od 3 decilitra.

Odgovarajući nivo rashladne tečnosti

Pored provjere motornog ulja i rashladne tečnosti motora, treba provjeriti nivo svih ostalih tečnosti u vozili. Tu se još podrazumijevaju ulje za servo volan, ulje u kočionom sistemu i tečnost za pranje stakala.

Uređaj za mjerenje rashladne tečnosti

Ljetne vrućine testiraju krajnje mogućnosti vašega akumulatora. Potrebno je provjeriti ispravnost akumulatora, nivo elektrolita i po potrebi doliti destilovanu vodu. Najbolji način za održavanje akumulatora je njegovo čišćenje. Prilikom čišćenja treba voditi računa o tome da je pričvršćen i da su sva povezana mjesta osigurana.

Provjera ispravnosti akumulatora

Vlažni i snježni uslovi sa dosta posipnog materijala (sol i pijesak) ostavljaju tragove na vašim kočnicama. Važno je izvršiti kontrolu kočnica i upravljačkog mehanizma jer su oni vitalni dijelovi aktivne sigurnosti. Provjerite istrošenost kočionih diskova i pločica (pakni i doboša) i funkcionalnost ostalih dijelova kočionog sistema (elastične ovjese amortizeri i opruge).

Kočioni diskovi i pločice

Montaža i balansiranje pneumatika za ljeto je obavezna u pripremi automobila za ljetnu vožnju. Ako već posjedujete ljetne pneumatike rije montiranja izvršite kontrolu starosti pneumatika, dubinu šare gazećeg sloja, kao i pritisak u pneumaticima. Prilikom zamjene pneumatika, potrebno je prekontrolisati i stanje naplataka (felgi). Zimske pneumatike pravilno skladištite kako biste ih sačuvali do naredne zimske sezone.

Zimski pneumatik

Iznenadni ljetni pljuskovi testiraće maksimalne mogućnosti metlica brisača na vašem vozilu. Dotrajale i iskrzane metlice zamijenite novim. Oštećene metlice mogu uzrokovati smanjenje vidljiosti, ali i trajno izgrebati vjetrobransko staklo. Redovno provjeravajte nivo tečnosti za pranje vjetrobrana i po potrebi dopunite spremnik.

Kontrola metlica brisača

Kako biste se adekvatno pripremili za ljetna putovaja, izvršite kontrolu klima uređaja. Provjerite da li postoji potreba za za punjenjem ili dopunjavanem klima uređaja sa odgovarajućim fluidom i obavezno zamijeniti filter klime.

Provjerite kompletnu svjetlosnu signalizaciju (duga, kratka i dnevna svjetla, okazivači pravca, zaustavno svjetlo, svjetlo za kretanje unazad, svjetlo za registarsku tablicu, svjetla za maglu). Zamijenite pregorjele sijalice i osigurače novim. Također, provjerite podešenost farova.

Tokom zime, posipni materijal zimskih službi može oštetiti prednji dio vozila, al ii vjetrobransko staklo koje je potrebno sanirati kako se oštećenje ne bi širilo i prouzrokovalo nabavku i zamjenu vjetrobranskog stakla. Sitne, tačkaste nedostatke na limariji vozila možete sanirati i sami koristeći kozmetički pribor.

Oštećenje na prednjem dijelu automobila – posljedica posipnog materijala sa kolovoza

Savjet plus

Iz prtljažnika vašeg automobila, izbacite lance, sprej za odmrzavanje brave, tečnost za odmrzavanje vjetrobranskog stakla i rukavicu i napravite mjesta za putni kofer. Učlanite se ili produžite Vaše članstvo u BIHAMK-u i putujte bezbjedno.

 

BIHAMK – Život je putovanje!

BIHAMK

Povezane novosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Nesmotrenost pješaka predstavlja jedan od najvećih izazova u urbanom saobraćaju, često rezultirajući opasnim situacijama i nesrećama. Bitno je podići svijest među pješacima o njihovoj odgovornosti iako se oni smatraju ugroženom kategorijom u saobraćaju.

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Podsjećamo vozače da od 1. aprila/travnja 2024. godine nije obavezno posjedovanje zimske opreme na motornim vozilima u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima (Službeni glasnik BiH, broj 83/20).

Možda bi vas zanimalo