Članak top banner 970x90
Savjeti

Najpovoljnije rute za odlazak na more 2023.

Preporuka za granične prelaze tokom ljeta 2023. godine. Pročitajte naše savjete i uživajte u putovanju.

Autor: BIHAMK

Svakodnevno u našem Informativnom centru odgovaramo na upite vozača kako na najbolji i najbrži način doći do Jadranske obale. Po tradiciji, najfrekventniji granični prelaz u ljetnjim mjesecima je Doljani/Metković. Kako biste izbjegli višesatna čekanja na ovom prelazu podsjećamo vas da vaše putovanje možete učiniti ugodnijim tako što ćete izabrati druge itinerere. 

Ukoliko putujete u Makarsku ili sjevernije predlažemo da se sa magistralnog puta M-17 isključite u Jablanici i da preko Blidinja i Posušja dođete do graničnog prelaza Osoje/Vinjani Gornji. Kada preko tog graničnog prelaza uđete u Hrvatsku možete se tunelom Sveti Ilija spustiti do Baškog Polja. Ukoliko putujete ka sjevernom dijelu Dalmacije možete se na naplatnom mjestu Zagvozd uključiti na autocestu ka Splitu i dalje.

Putni pravac Jablanica-GP Osoje (via Blidinje, Posušje).

Ukoliko su na graničnom prelazu Osoje također gužve (posebno vikendom), možete koristiti granični prelaz Gorica/Vinjani Donji.

Granični prelazi Gorica i Osoje

Također, prema Splitu možete i preko srednje Bosne (via Vitez, Bugojno, Livno, granični prelaz Kamensko ili Prisika/Aržano...). 

Ukoliko putujete na dio Makarske rivijere od Gradca do Makarske, predlažemo vam da koristite granične prelaze: Gabela Polje, Bijača, Zvirići ili Crveni Grm.

Granični prelazi Crveni Grm, Bijača, Gabela Polje i Zvirići

Podsjećamo, na granični prelaz Gabela Polje dođete ako na par kilometara prije GP Doljani skrenete desno, a cesta duga nešto više od 5 km vodi Vas do ovog graničnog prelaza.

Putni pravac Višići-Gabela Polje

Na granični prelaz Bijača najlakše možete doći ako se sa magistralnog puta M-17 isključite u Čapljini, uđete u grad i na drugom kružnom toku odvojite se ka GP Bijača (označeno putokazom). Nakon nekoliko kilometara vidjet ćete odvajanje desno na A-1. Tu se uključujete na autocestu koja Vas vodi do graničnog prelaza Bijača (cestarina za taj dio A-1 iznosi 1,20 KM).  

Istu cestu koristite i ako želite na granični prelaz Zvirići, s tim što na autocesti prije samog graničnog prelaza Bijača imate odvajanje za Zviriće (sve je označeno putokazima i lako je se snaći).

Putni pravac Čapljina-GP Bijača

Za putovanje na Dubrovačku rivijeru možete koristiti granične prelaze Trebimlja/Čepikuće ili Ivanica/Donji Brgat. 

Za one koji ne znaju, do graničnog prelaza Trebimlja/Čepikuće se dolazi preko Stoca, Ljubinja i Ravnog.

Putni pravac Stolac-GP Trebimlja/Čepikuće

Od 03.07.2023. godine za međunarodni promet putnika privremeno (3 mjeseca) su otvoreni pogranični granični prelazi: Duži-Imotica, Čitluk-Jovića Most,  Drinovci-Sebišna i Drinovačko Brdo-Slivno.

Stolac-Neum 36 km 

Podsjećamo, od prošlog ljeta u funkciji je novih 36 km ceste Stolac-Neum. Moderno izgrađena dionica između ova dva grada svakako će ubrzati i olakšati putovanje ka jedinom BH gradu na moru, ali i za one koji planiraju ići na Pelješac ili u Dubrovačku regiju.

PUTOVANJE U CRNU GORU 

Prethodnih godina znatno je povećan broj građana koji godišnji odmor provode u Crnoj Gori. Najkraći put iz Sarajeva za Podgoricu je preko graničnog prelaza Hum/Šćepan Polje. Oni koji su već koristili ovaj putni pravac znaju da je zadnjih 14 kilometara prije granice u lošem stanju i da je zbog pokrenutog klizišta na tom dijelu puta dozvoljen saobraćaj samo putničkim vozilima. 

Mi preporučujemo korištenje graničnih prelaza: Deleuša, Klobuk ili Zupci.

Granični prelazi: Deleuša, Klobuk i Zupci

Napominjemo da je do kraja septembra privremeno otvoren i granični prelaz Krstac (Gacko-Nikšić).

PUTOVANJE U ALBANIJU

Ukoliko putujete u Albaniju preko ovih graničnih prelaza dođete do Podgorice, zatim preko mjesta Tuzi dođete do Skadra, a onda put nastavljate prema Draču i ostalim turističkim mjestima u Albaniji. 

U Crnu Goru i Srbiju državljani Bosne i Hercegovine i dalje mogu putovati sa ličnom kartom, dok je u ovim zemljama za djecu obavezno posjedovanje pasoša.

NAPOMINJEMO

Gužve sa kilometarskim kolonama stvaraju se tokom cijele godine vikendima i u dane praznika (a posebno tokom ljetne sezone) i na graničnim prelazima u zapadnoj i sjeverozapadnoj Bosni. Najfrekvetniji su granični prelazi: Izačić, Velika Kladuša, Gradina i Bosanska Gradiška.

Dodatno, odlukom Republike Hrvatske, granični prelaz Hadžin potok-Bogovolja, od 03.07. ove godine je zatvoren za međunarodni promet putnika i ponovo mu je vraćena funkcija malograničnog graničnog prelaza (za pogranični saobraćaj). To je svakako dodatno zakomplikovalo i otežalo nesmetan protok putnika u ovom dijelu Bosne. Podsjećamo, za saobraćaj putničkih vozila u funkciji je i granični prijelaz Ripač-Užljebić.

Prije nego krenete na put provjerite da li posjedujete svu potrebnu dokumentaciju i na vrijeme se informišite o stanju na putevima i graničnim prelazima. To uvijek možete uraditi i pozivom na broj Informativnog centra BIHAMK-a 1325. Za pozive iz inostranstva pozovite +38733/212-773. 

Uz našu člansku karticu bit ćete sigurni gdje god da putujete. Ukoliko se još uvijek niste učlanili, možete to uraditi online u samo nekoliko klikova. Odaberite paket za sebe i učlanite se.

BIHAMK

Povezane novosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Nesmotrenost pješaka predstavlja jedan od najvećih izazova u urbanom saobraćaju, često rezultirajući opasnim situacijama i nesrećama. Bitno je podići svijest među pješacima o njihovoj odgovornosti iako se oni smatraju ugroženom kategorijom u saobraćaju.

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Podsjećamo vozače da od 1. aprila/travnja 2024. godine nije obavezno posjedovanje zimske opreme na motornim vozilima u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima (Službeni glasnik BiH, broj 83/20).

Možda bi vas zanimalo