Članak top banner 970x90
Savjeti

Korisni savjeti za vozače početnike

Dragi vozači početnici, donosimo vam nekoliko korisnih savjeta za sigurnu samostalnu vožnju vozilom:

Autor: BIHAMK

UPOZNAJTE SVOJE VOZILO – Obzirom da se cijela obuka praktične vožnje obavljala u pratnji instruktora i vozilom autoškole, prije samostalne vožnje prvo upoznajte svoje vozilo. Upoznajte se sa svim komandama vozila, detaljno provjerite kako rade određene funkcije audio uređaja, klimatizacija, brisači, itd. Upoznavanjem vozila stičete samopouzdanje i vještinu u vožnji. 

PODESITE SJEDIŠTE, UPRAVLJAČ I NASLON ZA GLAVU – Podesite sjedište i upravljač prema svojim potrebama kako bi se osjećali sigurno i udobno. Visinu sjedišta podesite tako da jasno i bez problema vidite instrument tablu i cestu odnosno saobraćaj ispred sebe. Više o ispravnom položaju vozačevog sjedišta pročitajte u tekstu https://bihamk.ba/bs/vijesti/ispravan-polozaj-vozacevog-sjedista-i-vozaca-tokom voznje/504 

PODESITE OGLEDALA – Korištenje ogledala u vozilu neophodna je vještina koju morate imati u vožnji. Radi preglednosti za vrijeme vožnje jako je bitno da su ogledala pravilno podešena. 

SIGNALNE LAMPICE U VOZILU – Kako bi znali prepoznati šta se događa u automobilu, potrebno je poznavati svjetlosne simbole koji se mogu pojaviti na instrument tabli. Crvena boja ukazuje na potencijalno ozbiljan problem ili pitanje sigurnosti, dok žuta/narandžasta ukazuje da bi se nešto trebalo servisirati. Više o signalnim lampicama pročitajte u tekstu na linku https://bihamk.ba/bs/vijesti/signalne-lampice-u-vozilu/400  

POŠTUJTE PRAVILA I PROPISE SAOBRAĆAJA - Postoji razlog zašto vozački ispit uključuje i praktični i teorijski ispit. Od saobraćajnih znakova do prednosti prolaza, postoji čitav niz pravila koja vozači moraju razumjeti i slijediti. Naučite ih i koristite. Saobraćajne nezgode se dešavaju kada vozači zanemare pravila i propise. 

VEŽITE SIGURNOSI POJAS – Uvijek vežite sigurnosni pojas u vožnji te na to upozorite i ostale putnike u svom vozilu.

DRŽITE OČI NA CESTI - Za sve vozače jako je važno da im ništa ne ometa pažnju, ali za nove vozače to je još bitnije. Nema poruka, nema poziva, nema jela, nema pregledavanja kanala po radiju i nema okretanja za razgovor s prijateljima na stražnjem sjedištu. Nezgode se mogu dogoditi u djeliću sekunde, ali ako obratite pažnju imat ćete veće šanse da ih izbjegnete. 

PRAVILNO DRŽITE VOLAN SA OBJE RUKE

UVIJEK KORISTITE POKAZIVAČE SMJERA - Dajte do znanja drugim vozačima šta ćete učiniti, na taj način pomažete svima da izbjegnu saobraćajnu nezgodu. Pokušajte steći naviku da koristite pokazivače smjera čak i kad nema nikoga na cesti.

DRŽITE SIGURNOSNO ODSTOJANJE IZMEĐU VOZILA – Uvijek držite sigurnosno odstojanje između vozila kako bi mogli pravovremeno reagovati. Ovo se odnosi posebno na gradsku vožnju, gdje nedovoljno odstojanje između vozila jedan od glavnih uzročnika dešavanja saobraćajnih nezgoda. 

POŠTUJTE DRUGE UČESNIKE U SAOBRAĆAJUMorate biti tolerantni prema drugim učesnicima u saobraćaju (pješaci, biciklisti, motociklisti, itd). Iako negdje imate pravo prvenstva prolaza, budite strpljivi i dodatno oprezni, jer ne poštuju svi saobraćajna pravila i propise.

NEMOJTE VOZITI POD UTICAJEM NARKOTIKA, ALKOHOLA ILI LIJEKOVA – Iako se ovo podrazumijeva, napominjemo da nikada, ali nikada ne biste trebali piti i voziti, niti biste trebali voziti pod uticajem narkotika ili nekih lijekova. 

INFORMIŠITE SE O STANJU NA PUTEVIMA – Prije polaska na duži put adekvatno isplanirajte svoje putovanje i informišite se o stanju na cestama. Sve informacije možete dobiti pozivom Informativnog centra BIHAMK-a  na broj telefona - 1325. 

IMAJTE NA UMU DA STE VOZAČI POČETNICI – Iskustvo dolazi vremenom, zbog toga savjetujemo da dok ste početnici vozite u skladu sa svojim mogućnostima. Ne brinite se zbog drugih vozača koji trube i ne održavaju dovoljan razmak od vašeg vozila, savjetujemo da u takvim situacijama ne gubite živce niti ubrzavate vozilo. Budite svjesni da u opasnoj situaciji nećete reagovati brzo ili na pravi način kao iskusni vozači, stoga pazite na odstojanje, brzinu i poštovanje saobraćajnih propisa. 

U SLUČAJU KVARA NA VOZILU POZOVITE BIHAMK, POMOĆ NA CESTI, NA BROJ TELEFONA 1282. 

BIHAMK

Povezane novosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Nesmotrenost pješaka predstavlja jedan od najvećih izazova u urbanom saobraćaju, često rezultirajući opasnim situacijama i nesrećama. Bitno je podići svijest među pješacima o njihovoj odgovornosti iako se oni smatraju ugroženom kategorijom u saobraćaju.

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Podsjećamo vozače da od 1. aprila/travnja 2024. godine nije obavezno posjedovanje zimske opreme na motornim vozilima u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima (Službeni glasnik BiH, broj 83/20).

Možda bi vas zanimalo