Članak top banner 970x90
Savjeti

Kako otvoriti vrata automobila kada je akumulator ispražnjen

Danas automobil svom vlasniku pruža mnoštvo pogodnosti koje su se nekada smatrale beznačajnim ili skupim. Jedna od njih je mogućnost otvaranja parkiranog automobila jednostavnim pritiskom na tipku daljinskog ključa od automobila.

Autor: BIHAMK

U posljednje vrijeme je otključavanje moguće i sa karticom u džepu pomoću koje automobil prepoznaje vlasnika i otvora brave. Svi takvi uređaji zahtijevaju napajanje iz batarije na vozilu.

U slučajevima kada zbog ispražnjenog akumulatora ne možete otvoriti vrata, najjednostavniji način jeste korištenje mehaničkog ključa, koji se dobije sa automobilom. Neki proizvođači automobila na daljinski ključ imaju ugrađen i mehanički, koji je sakriven. Sama brava nalazi se na standardnom mjestu za automobile, i to ispod plastičnog poklopca vozačeve ručke, koji treba lagano ukloniti, prethodno povukavši ručku natrag. Plastično kućište može biti lomljivo, posebno ako je hladno, pa se cijela aktivnost treba izvoditi pažljivo.

Ako ključ za hitne slučajeve nikada nije korišten, lagano ga okrenite u bravi, jer brave su tako konstruisane da će se, ako ih pokušate snažno otvoriti, okrenuti, ali neće otpustiti cilindar. Zato, ako osjetite otpor odmah nakon umetanja vrha u umetak za bravu, prvo nauljite mehanizam, a zatim ga ponovno pokušajte otvoriti.

Ako to ne pomogne, bit će potrebna pomoć stručnjaka kako biste otvarili automobil. Ovisno o modelu i marki, postoje različiti načini kako najlakše otvoriti vrata u ovakvim slučajevima. Ukoliko se nađete u sličnoj situaciji svakako možete pozvati BIHAMK, čiji stručnjaci će vam pomoći da otvorite vrata i da riješite problem. 

BIHAMK

Povezane novosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Nesmotrenost pješaka predstavlja jedan od najvećih izazova u urbanom saobraćaju, često rezultirajući opasnim situacijama i nesrećama. Bitno je podići svijest među pješacima o njihovoj odgovornosti iako se oni smatraju ugroženom kategorijom u saobraćaju.

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Podsjećamo vozače da od 1. aprila/travnja 2024. godine nije obavezno posjedovanje zimske opreme na motornim vozilima u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima (Službeni glasnik BiH, broj 83/20).

Možda bi vas zanimalo