Članak top banner 970x90
Savjeti

Kako očistiti i dezinfikovati klima uređaj u automobilu

Rashladni sistem automobila je izuzetno pogodno mjesto za razvoj raznih mikroorganizama, te je zbog toga neophodno njegovo čišćenje najmanje jednom godišnje.

Autor: BIHAMK

Isparivač je glavni krivac jer se na njemu  tokom korištenja klima uređaja javlja kondenzacija, a gdje ima vode ubrzo se javljaju i bakterije, alge, buđ i slično. Prvi znak da je potrebno obaviti čišćenje jeste neugodan miris koji se počne osjetiti iz klima uređaja. Čišćenje klima uređaja možete obaviti sami pomoću specijalizovanih preparata za higijenu automobila, ali isto tako možete odvesti automobile na servis i prepustiti posao stručnjacima.

Kako sami da očistite klima uređaj

Na tržistu postoje posebni sprejevi za čišćenje i dezinfekciju klima uređaja koji mogu efikasno riješiti problem. Prvi korak jeste da se temeljito prozrači vozilo prije korištenja spreja. Dalje, sprej se postavi na pod ispred suvozačevog sjedišta, a ispod njega se stavi krpa ili peškir. Klima uređaj se uključi i podesi na recirkulaciju zraka, te se aktivira sprej. Nakon toga zatvorite sve prozore i vrata na automobilu i ostavite ga da radi oko 15 minuta. Prilikom čišćenja, imajte na umu da se vozilo može slučajno zaključati, pa zbog toga imajte kod sebe i rezervni ključ.

Klima uređaj možete čistiti i posebnom pjenom. Prvo što morate uraditi jeste izvaditi filter klime te manji dio sadržaja isprazniti na isparivač klima uređaja, a već dio u sve ventilacijske otvore pomoću cjevčice koja ide uz pjenu i koju je potrebno što dublje ugurati u ventilacijske otvore vozila. Pustite pola sata da pjena djeluje i potom uključite motor te uključite klime uređaj na najsnažniju ventilaciju. Svi ventilacijski otvori moraju biti otvoreni.

Čišćenje klima uređaja u servisu

U redovan servis klime spada čišćenje ventilacijskih kanala, izvlačenje vlage i provjeravanje nepropusnosti sistema. Poslije toga u sistem se vraćaju pročišćeni plin i ulje, a po potrebi se dopunjuje novim plinom i uljem. Antibakterijsko čišćenje isparivača klime i dezinfekcija ventilacijskih kanala vrlo su važni radi eliminacije neugodnih mirisa i gljivica koje se nakupljaju zbog vlažnosti i nekorištenja klima uređaja tokom zime. Svake godine treba obavezno zamijeniti filter kabine.

Kako preventivno djelovati na probleme sa klima uređajem u automobilu

Probleme možete spriječiti tako što ćete dvije-tri minute prije završetka vožnje isključiti klima uređaj i ostaviti ventilaciju da radi, kako bi se isparivač osušio. Tako će se onemogućiti ili bar usporiti razvoj mikroorganizama. Također, izbegavajte korištenje klima uređaja na kratkim relacijama. Ukoliko to već činite, pustite da ventilacija radi još neko vrijeme nakon zaustavljanja. Redovno mijenjajte filter kabine, jer nečistoće smanjuju protok zraka i učinkovitost klima uređaja.

BIHAMK

Povezane novosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Nesmotrenost pješaka predstavlja jedan od najvećih izazova u urbanom saobraćaju, često rezultirajući opasnim situacijama i nesrećama. Bitno je podići svijest među pješacima o njihovoj odgovornosti iako se oni smatraju ugroženom kategorijom u saobraćaju.

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Podsjećamo vozače da od 1. aprila/travnja 2024. godine nije obavezno posjedovanje zimske opreme na motornim vozilima u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima (Službeni glasnik BiH, broj 83/20).

Možda bi vas zanimalo