Članak top banner 970x90
Putni savjeti

Stres, umor i nedostatak sna kao urzoci distrakcije u saobraćaju

Ubrzan ritam savremenog života često dovodi do toga da su vozači u saobraćaju nekada samo fizički prisutni za volanom, dok su psihički opterećeni brojnim brigama, stresom, umorom ili nedostatkom sna.

Autor: BIHAMK

Briga kao izvor distrakcije

Briga je emocionalni faktor koji može zauzeti um vozača i smanjiti njegovu sposobnost da se fokusira na vožnju. Razmišljanje o problemima na poslu, u porodici ili ličnim stvarima može dovesti do skretanja pažnje s vožnje što povećava rizik reagovanja u saobraćaju, donošenja adekvatnih odluka i poštivanja saobraćajnih pravila i propisa.

Stres kao destabilizirajući faktor

Stres je jedan od faktora koji može ozbiljno uticati na vozačevu koncentraciju. Neprijatne situacije na poslu, sukobi u saobraćaju ili unutrašnji nemiri mogu povećati nivo stresa i ometati vozačevu sposobnost da mirno i racionalno reaguje na promjene u saobraćaju. Stres može izazvati nervozu, ubrzanje srčanog ritma i otežati vozaču da adekvatno procijeni situaciju oko sebe.

Umor kao opasnost

Umor je čest pratilac modernog čovjeka uslovljen nedostatkom sna ili prekomjernim radom. Vozači koji su umorni mogu imati smanjenu sposobnost reakcije, usporenost u donošenju odluka te čak i mikrospavanje tokom vožnje, što predstavlja ozbiljan rizik za sve učesnike u saobraćaju.

Nedostatak sna kao faktor rizika

Nedovoljan san ili poremećeni ciklus spavanja mogu dovesti do slabijeg kognitivnog funkcionisanja i smanjenih sposobnosti reagovanja. Vozači koji nemaju dovoljno sna suočavaju se sa problemima poput zamućenog vida, smanjenog opažanja i problema sa koncentracijom.

Da bi se smanjio uticaj brige, stresa, umora i nedostatka sna na vožnju, vrlo je važno da vozači prepoznaju ove faktore kao potencijalne opasnosti i preduzmu odgovarajuće korake prevencije. Razumijevanje i svijest o ovim faktorima mogu pomoći u smanjenju rizika od distrakcija i poboljšati sigurnost u saobraćaju.

Za kraj, nekoliko kratkih savjeta za sve vozače motornih vozila:

  • Prepoznajte svoje emotivno stanje prije vožnje - Budite svjesni svojih emotivnih reakcija i briga prije nego što započnete vožnju, a kako bi obezbjedili sigurno putovanje za sebe i druge učesnike u saobraćaju.
  • Planirajte putovanja i odmore - Organizujte svoje putovanje tako da imate dovoljno vremena za odmor i izbjegavanje žurbe. Redovni odmori pomažu u održavanju koncentracije pa predlažemo da pravite pauze tokom dužih putovanja.
  • Izbjegavajte multitasking tokom vožnje - Fokusirajte se samo na vožnju i smanjite upotrebu mobilnog telefona, drugih elektronskih uređaja, ali i svih drugih aktivnosti koje mogu omesti vašu pažnju u vožnji.
  • Obratite pažnju na signale umora - Ukoliko osjetite umor napravite pauzu, prošetajte ili popijte kafu kako biste povratili energiju.
  • Povećajte svijest o sigurnosti u saobraćaju - Edukujte sebe i druge o značaju koncentracije i odgovornog ponašanja za volanom.
BIHAMK

Povezane novosti

Razumijevanje naprednih sigurnosnih sistema u vozilima

Razumijevanje naprednih sigurnosnih sistema u vozilima

U današnje doba tehnoloških inovacija, vozila su opremljena naprednim sigurnosnim sistemima. Razumijevanje ovih sistema je ključno za vozačku sigurnost i efikasno korištenje modernih tehnoloških mogućnosti koje nam pružaju.

Možda bi vas zanimalo