Članak top banner 970x90
Destinacije

Tajan: Tajna s krajolikom

Spomenik prirode Tajan praktično je tajna za mnoge Bosance i Hercegovce. Nalazi se na ogromnom prostoru između opština Zavidovići i Kakanj i prava je poslastica za one koji vole rekreaciju i turizam

Autor: Tim Clancy

Tajan, iako je tajna čak i onima koji žive u blizini, je dobro poznat još od vremena Austro-Ugarske. Naime, Austro-Ugari, svjesni ogromnih prirodnih resursa koje je u to doba imala novoaneksirana zemlja, brzo su uspostavili infrastrukturu za eksploataciju visokokvalitetnog drveta koje se tamo nalazi. Tada je kroz vrlo nepristupačne kanjonske terene izgrađena mala pruga. Neposredno prije Drugog svjetskog rata, na području Tajana izgrađen je prvi planinarski dom za planinare i lovce. Iako je za vrijeme posljednjeg rata taj planinarski dom bio razoren, na Tajanu je obnovljena i nova planinarska koliba u Kamenici, koja predstavlja srce današnjeg parka prirode.

 

Atom, neuništivi

Za vrijeme bivše Jugoslavije, tokom velikog ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini sedamdesetih, istraživanja su pokazala hidrološki značaj Tajana. Opština Zavidovići je ovo područje proglasila vodozaštitnom zonom. Ubrzo nakon toga, mladi istraživači su pokrenuli akciju da se na područje Mitrovića na planini Tajan dovedu mladi geolozi, biolozi, speleološki i šumarski stručnjaci. Kao rezultat ove akcije, 1982. godine je osnovan istraživački klub Atom.

Iako se historija ponavlja svugdje, izgleda da da se to sa većim efektom dešava na Balkanu. Kada je početkom devedesetih godina prošlog vijeka rat ponovo počeo u Bosni i Hercegovini, planinarski domovi su ponovo spaljeni. Atom je postao uništena organizacija za koju su se vezala samo lijepa sjećanja. Na području parka prirode došlo je do masovnog iskorištavanja šumskih resursa, masovnog lovljenja divljih životinja, te se planira izgradnja niza mini hidrocentrala na rijeci Gostović. Ipak, trideset i nešto ratnih veterana odlučilo je da je potrebno nešto učiniti. Njihova zanimacija je postala njihov rad. Njihov rad je postala njihova opsesija.

Atom se obnovio 2004. godine. Sastavljeni od profesionalaca, mladih, planinara, čuvara, ribara, gorskih spasilaca i naučnika, mobilisali su zajednicu. Oni nisu gubili vrijeme za zaustavljanje moćnih energetskih i lobija koji se bave sječom drveta. Oni su se odlučili uzeti stvar u svoje ruke i lobirati kod tadašnjeg gradonačelnika Zavidovića, Izeta Bašića, koji je prihvatio njihovu viziju i obavio je svoj dio zadatka.

 

Kako pobijediti lobije

Atom sada napada na dva fronta. Jedan od osnivača Atoma, Ado Bajraktarević, inače inženjer u BH Telecomu, se sjeća: '' Znao sam da u njihovoj igri nismo mogli da pobijedimo energetski i lobi za sječu drveta. Imali su, i imaju, novac, moć i utjecaj. Naša strategija je bila da učimo. Nastavili smo da istražujemo Tajan kako bi dokazali njegovu vrijednost kao važnog eko-sistema. Proučili smo zakone i bukvalno smo izradili prvi set zakona kojim će Tajan proglasiti spomenikom prirode. Sa našim partnerima kao što su Ambasada za lokalnu demokratiju i prijatelji, počeli smo pisati prijedlog donatorskim agencijama kako bi poboljšali infrastrukturu i ovo područje učinili pristupačnijim i poznatijim. U tome smo dobili široku podršku ljudi. Nijedan lobi to ne može pobijediti''.

Na kraju, Atom je uspio da zaštiti 50 kvadratnih kilometara dragocjene prirode. Park prirode Tajan je dom za više od 25 evropskih mrkih medvjeda, 100 špilja i kraških vrela, 60 kilometara označenih planinarskih staza i rekreativnog centra u srcu bujne šume, na čemu buduće generacije trebaju biti vječno zahvalne. Ova novododana dimenzija alternativnog i održivog razvoja začela je razmišljanja kao primjer za čitavu zemlju. Na nekim neočekivanim mjestima, ova akcija je otvorila i neka srca i umove.

Šumarski servis koji sada ima mandat za upravljanje parkom, sa zadovoljstvom je svoje puteve otvorio za vožnju biciklima. I zahvaljujući pomoći i finansiranju EU programa za razvoj turizma, nemojte se iznenaditi da u ovom parku prirode sretnete lovce naoružane fotoaparatima i dalekozorima, koji brinu o divljim životinjama, entuzijaste i šumare koji nose rendžer uniforme i pomažu sa uputama kako doći do najbližeg planinarskog doma. Tajan svakako vrijedi posjetiti.

 

Kontakt

Adresa: Luke - Kamenica, Zavidovići, 72220, Bosna i Hercegovina

tel: +387 (32) 851 090 spomenikprirodetajan@gmail.com

BIHAMK

Povezane novosti

Gdje otići: 5 preporuka za 1. maj

Gdje otići: 5 preporuka za 1. maj

Prvomajski praznici su pred nama, a BIHAMK daje svoje preporuke gdje otići i koje bh. destinacije posjetiti. Nismo birali one klasične. Vrijeme će, kako meteorolozi i mobilne aplikacije najavljuju, biti uglavnom lijepo i toplo, i nema razloga da ne uživamo

Ovčiji brod: Nevesinjsko kameno runo

Ovčiji brod: Nevesinjsko kameno runo

Nevesinjski kraj ima posebnu aromu: tu i ujesen mirišu trave, a ostaci historije vode u mitove o Suli Repcu, Mimaru Hajrudinu, udovici bega Ljubovića i Jasonu i Argonautima koji su plovili po Zalomci. Za sve je kriv jedan tajanstveni most. Ovčiji.

Crvanj: Posljednji prsti ljeta ispod Zimomora

Crvanj: Posljednji prsti ljeta ispod Zimomora

Pod prstima Zimomora ljeto je brojalo svoje zadnje dane. Dok se penjete uz Crvanj, pomislite da se ovdje rodio staroslavenski bog vjetra, vidite kamene ostatke pastirskih katuna i potpis jednog od najvažnijih umjetnika srednjovjekovne Bosne.

Možda bi vas zanimalo