Članak top banner 970x90
Destinacije

Sutjeska: Balkanski Yosemite

Ne samo zbog historije, nego i izvornih i netaknutih prirodnih ljepota, Nacionalni park Sutjeska predstavlja mjesto vrijedno posjete. Tim Clancy je bio tamo.

Autor: Tim Clancy

Nacionalni park Sutjeska za mnoge stanovnike Bosne i Hercegovine predstavlja istinsku znamenitost ne samo zbog svojih izvornih prirodnih ljepota nego i zbog svog historijskog značaja. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, ovo planinsko područje istočne Bosne, na granici prema Hercegovini i Crnoj Gori, bilo je poprište jedne od najvećih partizanskih pobjeda nad daleko nadmoćnijim i bolje opremljenim nacističkim snagama. Spomen-park svake godine još uvijek ima desetine hiljada posjetilaca. Ovdje odaju počast poginulim žrtvama koje su doprinijele stvaranju – i budućem uspjehu – Jugoslavije. Malo je poznato, međutim, da je ovaj dar majke prirode najbujniji i potpuno nedirnut kutak jugoistočne Evrope.

 

Na vrhu BiH

Sutjeska je proglašena nacionalnim parkom 1962. godine, kao prvo zaštićeno područje u Bosni i Hercegovini. Drugo je bilo Kozara na sjeverozapadu koje je proglašeno 1967. Nacionalni parkovi bivše Jugoslavije, pa i većine zemalja istočne Evrope, obično nisu slijedili zapadnjačke komercijalne i komunalne standarde. Samo je jedan dio parka – oko 17.250 hektara – strogo zaštićena zona. Mnogo veći dio, nominalno u sastavu i pod upravom parka, zaštićen je do izvjesne mjere ali je u njemu dozvoljen lov i eksploatacija šume. Bez obzira na to, u ovom nepreglednom graničnom području obitava veći broj biljnih i životinjskih vrsta nego bilo gdje drugo u ovoj zemlji.

 

Na području Nacionalnog parka Sutjeska nalazi se i najviši planinski vrh Bosne i Hercegovine, Maglić, nadmorske visine od 2.386 metara. Ispod Maglića leži jedna od zadnjih evropskih prašuma: Perućica. Naučnici vjeruju da je stara preko 20.000 godina. U njenom bujnom zelenilu žive medvjedi, jeleni, divokoze, vukovi i desetine drugih vrsti divljači. Na ivici jugozapadne strane, leže travnati vrhovi Zelengore. Ne tako kršovita kao Maglić, pitomija Zelengora je puna jezera, pašnjaka i prekrasnih šuma smreke, hrasta, bukve i crnog bora.

 

Donje Bare na Zelengori bile su omiljeno Titovo lovište. U posljednjem ratu je spaljena njegova kuća koja se nalazila na obalama jezera Donje Bare. Medvjedi i divlji veprovi koriste ovo jezero kao pojilište. Danas ovdje postoji planinska kuća omogućava da iskuse noćenje u dubokoj divljini.

 

Gdje huči Sutjeska

Gotovo svi infrastrukturni objekti parka Sutjeska nalaze se na Tjentištu, u dolini rijeke Sutjeske koja presijeca park. Nastranu ogromni spomenik podignut u čast bitke za spas Titovih partizana, Tjentište izgleda kao neki gradić. Na istočnoj strani ceste nalaze se poštanski ured, policijska stanica, kancelarije uprave parka i mala prodavnica prehrambene robe. Na zapadnoj strani nalaze se turistički objekti. Hotel Mladost je glavni smještajni kapacitet u ovoj dolini. U njegovom sastavu nalazi se prijemni centar i odlična je polazna tačka za posjetioce. Nekoliko stotina metara od hotela, nalazi se bazen-jezero koje se puni vodama rijeke Sutjeske. Odavde se mnogi upućuju na šetnje i planinske rute, mnogi vrhovi u Nacionalnom parku su veći od 2.000 metara. U neposrednoj blizini parka nalazi se privatni restoran Tentorium koji služi izuzetno dobru hranu.

Na ulazu u hotel Mladost planira se uspostavljanje novog informativnog turističkog centra u kojem će se moći dobiti precizne mape parka. Možete unajmiti i bicikl za nove označene staze. Sve postojeće planinske kuće i domovi su obnovljeni i opremljeni sigurnom planinskom opremom. Moderna oprema za gorsku službu spasavanja i trening koji je obezbjeđen za njene članove, dodatno podižu nivo sigurnosti u ovim prostranim područjima divljine. Uprkos određenim nedostacima u infrastrukturi, čijim bi rješavanjem park bio otvoren svijetu, nacionalni park Sutjeska jeste balkanski Yosemite, sjajni nacionalni park koji se nalazi u američkoj saveznoj državi Kaliforniji. U ovom dijelu Evrope nema ovako izvornih i netaknutih prirodnih ljepota.

KONTAKT INFORMACIJE

JU Nacionalni park "Sutjeska"

UPITI I REZERVACIJE

office@sutjeskanp.com

DIREKT INFO

+387 58 233-130

ADRESA

Dolina heroja, 73311 Tjentište, Bosna i Hercegovina      

BIHAMK

Povezane novosti

Gdje otići: 5 preporuka za 1. maj

Gdje otići: 5 preporuka za 1. maj

Prvomajski praznici su pred nama, a BIHAMK daje svoje preporuke gdje otići i koje bh. destinacije posjetiti. Nismo birali one klasične. Vrijeme će, kako meteorolozi i mobilne aplikacije najavljuju, biti uglavnom lijepo i toplo, i nema razloga da ne uživamo

Ovčiji brod: Nevesinjsko kameno runo

Ovčiji brod: Nevesinjsko kameno runo

Nevesinjski kraj ima posebnu aromu: tu i ujesen mirišu trave, a ostaci historije vode u mitove o Suli Repcu, Mimaru Hajrudinu, udovici bega Ljubovića i Jasonu i Argonautima koji su plovili po Zalomci. Za sve je kriv jedan tajanstveni most. Ovčiji.

Crvanj: Posljednji prsti ljeta ispod Zimomora

Crvanj: Posljednji prsti ljeta ispod Zimomora

Pod prstima Zimomora ljeto je brojalo svoje zadnje dane. Dok se penjete uz Crvanj, pomislite da se ovdje rodio staroslavenski bog vjetra, vidite kamene ostatke pastirskih katuna i potpis jednog od najvažnijih umjetnika srednjovjekovne Bosne.

Možda bi vas zanimalo