Članak top banner 970x90
Destinacije

Selo Pecka: Raj između Plive i Sane

Samo rijetki dobri poznavaoci sela i gradova po Bosni i Hercegovini su čuli za selo Pecka koje se nalazi između Šipova i Mrkonjić Grada. Ovo mjesto pruža pravi mali raj za ljubitelje prirode, adrenalina, šetnje i dobre hrane...

Autor: Tim Clancy

Ako niste čuli za Centar za posjetioce u selu Pecka na bujnom sjeverozapadu Bosne, krajnje je vrijeme da se to promijeni. Ovaj kompleks je početna i završna tačka mnogih vrhunskih lakih i adrenalinskih avantura u regiji Krajine. U ovom predjelu smještenom između Šipova i Mrkonjić Grada i dalje dominira priroda i tradicionalni seoski život. Zapravo, ovaj centar se nalazi između izvora rijeke Plive i Sane, dvije najčišće i najljepše rijeke u cijeloj Bosni i Hercegovini. Ovdje se može smjestiti do 30 ljudi u vrlo prijatnom i lijepo dizajniranom domu, a restoran lako može primiti 50-tak ljudi.

Centar za posjetioce

Do izvora Sane

Ruta do izvora Sane je duga, ali je to izvedivo, naravno za određeni uzrast i nivo sposobnosti. Radi se o hodanju od 15 kilometara. A to putovanje prelazi preko bujnih planinskih livada i zelenih brda. Riječ je o izuzetno prijatnoj šetnji sa mnogo lijepih prizora. Staza je jasno označena, ali u centru Pecka mogu se unajmiti i profesionalni vodiči. Rijeka Sana nastaje od tri izvora, pri čemu je glavni izvor ciljna destinacija na ovoj ruti. Kao i većina izvora u ovom kraju, potiču iz krečnjaka i kristalno su jasni i pitki. Glavni izvor je savršeno mjesto za ručak, lutanje i odmor prije nego što se vratite na istu rutu sa koje ste i stigli.

Penjanje

Pecka je postala žarište i mamac za penjače iz šireg regiona jugoistočne Evrope. Litice nisu toliko velike, ali i novim i iskusnim penjačima pružaju mnogo vertikalnih i kompleksnih izazova. Centar može organizovati iznajmljivanje opreme za penjanje, kao i unajmljivanje penjačkog partnera iz Extreme Climbing Club. Ovdje se svake godine održava i festival za penjače koji privlači stotine entuzijasta iz šireg regiona.

Biciklizam

Kakav užitak je voziti biciklo kroz zelene brežuljke bosanskog sjeverozapada! Postoji 30 biciklističkih ruta koje idu oko centra Pecka. Te staze su uglavnom bivši rijetki rimski putevi koji su bili baš tako dobro projektovani i sagrađeni da se i danas mogu koristiti. Centar nudi iznajmljivanje bicikala. Lokalni klubovi zajedno sa Greenwayjsom stvorili su dobro obilježen krug biciklističkih staza koje se mogu lako navigirati. Za one koji će se osjećati ugodnije sa lokalnim vodičima za vožnju biciklima po ovim bosanskim brdima, oni se po zahtjevu mogu unajmiti.

Dječiji program

Ovo je postao jedan od najvažnijih segmenata i u fokusu je centra. Podučavanje mlađih generacija kako da imaju što bolju interakciju sa njihovim prirodnim okruženjem je veliki prioritet za Greenways. Iz tog razloga, centar ima veoma snažnu zajednicu sa mladima naraštajem i starijim generacijama u kampu, organizuju se druženja uz muziku i obilnu trpezu, te se djeca uče kako da žive u i sa prirodom. U ponudi je škola u prirodi tokom ljetnih dana, kao i vikend kampovi za djecu svih uzrasta. U tim programima djeca uče kako preživjeti u prirodi, kako znati odabrati hranu, te imaju niz kreativnih i ekoloških aktivnosti usmjerenih ka zdravom razvoju.

Festival

Pored ovih ponuda, ovdje se također organizira festival Pecka na otvorenom, gdje se preko hiljadu ljubitelja prirode okuplja za biciklističke trke, penjanje, planinarenje i razne aktivnosti na otvorenom.

Kao u svakoj dobroj ''bazi'' u Bosni i Hercegovini i ovdje je ponuda hrane naglašena. Osnivač i operativni mozak centra je Boro Marić, stručnjak za voćarstvo i pečurke.

Vitalan dio filozofije ovog centra je organska i lokalno proizvedena hrana. Kao ekspert za pečurke, mogu posvjedočiti da se radi o jednom od rijetkih mjesta u čitavoj Bosni i Hercegovini gdje imaju predostrožne mjere i može se naučiti o gljivama koje rastu u divljini. Mirna atmosfera u centru je u velikoj mjeri lokalno obojena, pružajući podršku lokalnoj zajednici i dugogodišnjoj tradiciji ovdašnjih mještana.

BIHAMK

Povezane novosti

Gdje otići: 5 preporuka za 1. maj

Gdje otići: 5 preporuka za 1. maj

Prvomajski praznici su pred nama, a BIHAMK daje svoje preporuke gdje otići i koje bh. destinacije posjetiti. Nismo birali one klasične. Vrijeme će, kako meteorolozi i mobilne aplikacije najavljuju, biti uglavnom lijepo i toplo, i nema razloga da ne uživamo

Ovčiji brod: Nevesinjsko kameno runo

Ovčiji brod: Nevesinjsko kameno runo

Nevesinjski kraj ima posebnu aromu: tu i ujesen mirišu trave, a ostaci historije vode u mitove o Suli Repcu, Mimaru Hajrudinu, udovici bega Ljubovića i Jasonu i Argonautima koji su plovili po Zalomci. Za sve je kriv jedan tajanstveni most. Ovčiji.

Crvanj: Posljednji prsti ljeta ispod Zimomora

Crvanj: Posljednji prsti ljeta ispod Zimomora

Pod prstima Zimomora ljeto je brojalo svoje zadnje dane. Dok se penjete uz Crvanj, pomislite da se ovdje rodio staroslavenski bog vjetra, vidite kamene ostatke pastirskih katuna i potpis jednog od najvažnijih umjetnika srednjovjekovne Bosne.

Možda bi vas zanimalo