Članak top banner 970x90
Destinacije

Putuj Bosnom i Hercegovinom: Kreševo

Autentična arhitektura, priroda i dobra hrana

Autor: Tim Clancy

Piše: Tim Clancy

Kreševo bi trebalo biti turistički grad. Iz nekog razloga to nije. Grad je okružen netaknutim planinama i blagoslovljen sa impresivnim obiljem svježe vode. Budući da se nalazi van utabanih staza i puteva, to je doprinijelo da Kreševo izbjegne većinu ratnih razaranja. Tradicionalna arhitektura ovog grada je, uglavnom, ostala netaknuta i prelijepi Franjevački samostan i dalje uljepšava okolnu padinu. Jedan od najpoznatijih kršćanskih pisaca i književnih majstora u Bosni i Hercegovini naučio je zanat u manastiru ispod planina Bitovnja i Lopata. Fra Grga Martić, franjevac, poštovan je kao jedna od najvažnijih ličnosti Kreševa. I danas snažan uticaj katoličke tradicije u Kreševu pripisuje se učenju i pisanju Fra Grge.

 ZLATNA GROZNICA

Sa ne više od nekoliko stotina stanovnika, srednjovjekovno naselje Kreševo se dolaskom njemačkih i dubrovačkih kovača proširilo. Za srednjovjekovno Bosansko kraljevstvo nije bilo neobično pozvati stručnu radnu snagu iz prijateljskih susjednih zemalja kako bi iskoristili bosansko mineralno bogatstvo. To je zapravo bio slučaj sa Kreševom. Tadašnje rudarske zajednice su osnovane kako bi iskoristile značajne resurse zlata i srebra. Kreševo je i danas poznato po zanatlijama metalne struke, iako su dani ''zlatne groznice'' odavno prošli. Danas, Kreševo je jedna od rijetkih sredina u cijeloj zemlji u kojoj ima malo ili nimalo nezaposlenosti. Kreševo je također poznato po staroj bosanskoj arhitekturi. Zidovi mnogih starih kuća su napravljeni od gline i ožbukane slame, a krovovi su posebno pokriveni šindrom od trešnjinog drveta. Selo Vranići, samo nekoliko kilometara udaljeno od Kreševa, je najboljih primjer ovog stila stare gradnje.

 ŠARM I ORIGINALNOST 

Iako postoji veliki potencijal da bude popularno mjesto za posjetitelje, Kreševo i dalje ne zadovoljava velike turističke potrebe. Planine koje okružuju grad imaju dobru infrastrukturu, dobro označene pješačke staze i pristojan smještaj u planinskim gorjima. Postoje četiri planinarska doma na planinama Bitovnja, Lopata, Inac i Zečevo. Na sjeveru Kreševa nalazi se mali, ali moderan ski-centar Rakova Noga. Najboljim planinarskim domom na ovom području upravlja PD Bitovnja. Pješačke staze vode do i od ovog doma,  koji ima odličan smještaj i sjajnu domaću hranu. Kreševo je idealno netaknuto mjesto za istraživanje koje je uspjelo zadržati svoj autentični i originalni izgled. Ono možda ne zadovoljavaju sve vaše potrebe, ali je svakako šarmantno odredište, u neposrednoj blizini glavnog grada Sarajeva, koje je premalo ljudi posjetilo.

Franjevački samostan Kreševo

ZNAMENITOSTI

Franjevački samostan Kreševo

Adresa: Fra Grge Martića 1.

Telefon 030 806 075.

Web: www.samostan-kresevo.com  

Otvoreno 9 – 12h, 

15 – 17h, ponedjeljak – subota.

Ulaz: besplatan.

Franjevački samostan, kao i u mnogim drugim dijelovima centralne Bosne, još od srednjeg vijeka služi svom narodu. U samostanu se nalazi impresivan, ali skroman rustikalni muzej, biblioteka i galerija. Kao što je slučaj u cijeloj srednjoj Bosni, fratri iskazuju više nego iskrenu dobrodošlicu posjetiteljima.

SMJEŠTAJ

Pansion Banja 

Jedina dva mjesta za noćenje u Kreševu su ujedno i riblji restorani. Pansion Banja je osnovan prije rata i dobro je poznat u ovom kraju, ne samo zbog dobre ribe pastrve, nego i zbog skrivenog izvora iz pećine koji ribnjak opskrbljuje svježom vodom punom minerala. Vlasnici pansiona su dobro iskoristili ovaj dar prirode i napravili prirodni bazen, također. Sobe su čiste i dobro održavane.

 JELO/PIĆE

Kreševo je poznato po obilju čistih izvora vode i svježem planinskom zraku. Izvori vode su svuda okolo tako da je svaki restoran u Kreševu specijaliziran za svježu pastrmku. Dakle, šta god da odaberete, teško ćete pogriješiti. Tu se nalaze restorani: Banja, Kamin, Ribnjak, Stari Ribar i Rakova Noga.

BIHAMK

Povezane novosti

Gdje otići: 5 preporuka za 1. maj

Gdje otići: 5 preporuka za 1. maj

Prvomajski praznici su pred nama, a BIHAMK daje svoje preporuke gdje otići i koje bh. destinacije posjetiti. Nismo birali one klasične. Vrijeme će, kako meteorolozi i mobilne aplikacije najavljuju, biti uglavnom lijepo i toplo, i nema razloga da ne uživamo

Ovčiji brod: Nevesinjsko kameno runo

Ovčiji brod: Nevesinjsko kameno runo

Nevesinjski kraj ima posebnu aromu: tu i ujesen mirišu trave, a ostaci historije vode u mitove o Suli Repcu, Mimaru Hajrudinu, udovici bega Ljubovića i Jasonu i Argonautima koji su plovili po Zalomci. Za sve je kriv jedan tajanstveni most. Ovčiji.

Crvanj: Posljednji prsti ljeta ispod Zimomora

Crvanj: Posljednji prsti ljeta ispod Zimomora

Pod prstima Zimomora ljeto je brojalo svoje zadnje dane. Dok se penjete uz Crvanj, pomislite da se ovdje rodio staroslavenski bog vjetra, vidite kamene ostatke pastirskih katuna i potpis jednog od najvažnijih umjetnika srednjovjekovne Bosne.

Možda bi vas zanimalo