Članak top banner 970x90
Destinacije

Putuj Bosnom i Hercegovinom: Japodski otoci

Na skoro 15 kilometara udaljenosti od Bihaća nalaze se Japodski otoci koji formiraju oblik srca gdje se priča nova priča o bh. turizmu i oživljava historija Japoda, najstarijeg ilirskog plemena.

Autor: BIHAMK

Japodi predstavljaju etno grupu ilirskih plemena, koja je tokom srednjeg vijeka, nastanjivala teritoriju današnje srednje Hrvatske. Zanimljivo za njih je da su bili većinski mnogobožački narod koji je imao svoje posebne bogove, a nadomak grada Bihaća, mogu se pronaći i ruševine hrama Vodenboga Bindusa, njihovog vrhovnog Boga, koji najviše podsjeća na Neptuna u rimskoj mitologiji. Od ostalih bogova, izdvajaju se i Vidasus, bog i zaštitnik doktora, kao i boginja Thana, čiji lik može da se vidi na jednom reljefu u kamenu kod Jastrebarskog.

Japodi su na više lokacija u dolini rijeke Une ostavili tragove življenja zbog čega posebno područje Račića čuva bogato kulturno-historijsko naslijeđe, a prava bajka krije se u netaknutoj prirodi koja je u julu 2017. godine otvorila vrata za sve posjetioce.

Japodski otoci nevjerojatna su turistička atrakcija Bosne i Hercegovine, smještena tik uz hrvatsku granicu. Ade povezane drvenim mostićima teritorijalno graniče s prekrasnim Nacionalnim parkom Una, jednim od triju nacionalnih parkova u Bosni i Hercegovini. Taj je park svojim bojama, zvukovima i slikama obilježio zapadni dio Bosne kamo se smjestio, a zanimljivo je da je samo 40-ak kilometara udaljen od Nacionalnog parka Plitvičkih jezera. Pripada Unsko-koranskoj zaravni i obuhvata doline rijeka Une i Unce.

Ovaj svojevrsni turistički centar posjeduje uređeni parking, restoran, u svom krugu posjeduju i mjesto za logorsku vatru, beach bar, ali i mjesto za kampiranje od skoro 20.000 m2. Posebna atrakcija je kućica na drvetu, koju su izgradili za smještaj gostiju sa pogledom na Unu.

Izvor: klix.ba

Od trenutka ulaska u ovaj turistički dragulj u sred Une, ne možete se načuditi ljepoti prizora. Una, jedna od najljepših bh. rijeka, okružuje ostrvce sa svih strana. Ona se ovdje može piti koliko je čista. Sve je prilagođeno odmoru i uživanju. Ležaljke, terase, restoran sa odličnom domaćom hranom, nezaobilazna pastrmka i grilovano povrće. Tu je i ljetna bašta sa odličnom muzikom i terasom nad rijekom. Čistu vodu možete zagrabiti čašom iz Une i napiti se kad god želite. Osim restorana posjetiocima su na raspolaganju i stress free zone na otocima, mali zoološki vrt, park za šetnju, kino na otvoreno, vožnja i ručak na lađama i brojni drugi sadržaji. Koristeći prirodne potencijale turistima nude rafting, kajak, ronjenje, planinarenje. A, makadamski putevi koriste za foto safari džipovima.

Japodski otoci idealni su za porodični, romantični, ali i odmor sa društvom. Dok će se djeca moći zabavljati u raznim igrama poput nogometa, badmintona ili slaganja kula u pijesku, na ostale avanture često se odlučuju društva ili oni koji s društvom nešto slave.

Kako doći do Japodskih otoka? Iz pravca Bihaća prema Bosanskom Petrovcu, kada se prođe džamija u mjestu Ripač (cca 500m) ima skretanje za Una Aqua centar koja upućuje u prigradsko vikend naselje Račić, koje je tom cestom udaljeno oko 4 km. Iz pravca Sarajeva (odnosno Bosanskog Petrovca), 8 km nakon mjesta Gorjevac, skretanje lijevo za naselje Račić i Una Aqua centar (još 4 km) gdje se nalaze i Japodski Otoci.

Pogledajte mapu:

Život je putovanje!

BIHAMK

Povezane novosti

Putuj Bosnom i Hercegovinom: Morine

Putuj Bosnom i Hercegovinom: Morine

Na jugu, u Hercegovini, Morine su prije devedesetih bile sinonim za sijeno – otamo su u ljeta dolazile bale, kamioni sijena kako bi se hajvan prehranio tokom zime.

Putuj Bosnom i Hercegovinom: Stari grad Ostrožac

Putuj Bosnom i Hercegovinom: Stari grad Ostrožac

Ukoliko biste u regionalnim, pa i širim geografskim okvirima, potražili kulturno-historijska blaga i znamenitosti koji nose epitete 'poseban' i 'drugačiji', Stari grad Ostrožac u Cazinu vjerovatno bi bio na samom vrhu takve liste.

Putuj Bosnom i Hercegovinom: Stari grad Počitelj

Putuj Bosnom i Hercegovinom: Stari grad Počitelj

Ovaj hercegovački gradić na živopisnoj obali Neretve izgrađuje se intenzivno od druge polovine 16. vijeka, te se ukrštanje dvije građevinske tradicije – orijentalna i mediteranska što ovom naselju daje posebnu dimenziju.

Možda bi vas zanimalo