Članak top banner 970x90
Destinacije

Orlovačko jezero – Lakersi sa Zelengore

Orlovačko jezero je prirodni biser, ušuškan u njedra jedne od najljepših planina ovog dijela Evrope. Tu, na Zelengori, i zrak, i jezera, i visoravni, i vrhovi, i orlovi... daju iskonski osjećaj slobode.

Autor: Amer Obradović

Uvijek mi je bio rogobatan prijevod imena jedne od najboljih NBA ekipa – LA Lakers – Jezerčani. To, dakako, asocira na porijeklo ovog kultnog košarkaškog tima, jer su u Los Angeles došli iz Minneapolisa, iz savezne države Minnesote, poznate po brojnim jezerima. Bio sam tamo jednom i vidio neka od tih jezera, ali ono što možete vidjeti na Zelengori pravi je netaknuti raj i čudesno prirodno bogatstvo – toga nema ni u Minnesoti. Jezera koja su ušuškana u njedra ove planinske ljepotice mame sve jezerčane, one koji su pravi Lakersi po svom duhu i prirodi.

Sedam gorskih očiju

Do središta Zelengore, odakle se planinari upućuju prema brojnim jezerima ili planinskim vrhovima, može se doći iz dva pravca. Od Sarajeva, to je nekih stotinjak kilometara. Putuje se preko Trnova, pa se pred Kalinovikom odvaja put prema selu Jelašca. Od toga sela do odredišta vodi 22 km dug makadamski, tvrdi šumski put, pogodan za terence ili kombi vozila. Prvih desetak kilometara, put je u boljem stanju, a druga polovina makadama pravi je šumski drum. Usput se može vidjeti sječa šume, koja jedina narušava idilu. Od Sarajeva do Orlovačkog jezera treba nešto više od dva sata vožnje. Iz pravca Hercegovine, do srca Zelengore se dolazi sa južne strane, iz Gacka, pa preko prevoja Čemerno – i tu vas čeka oko 25 km makadama. Samo putovanje predstavlja užitak, a nerijetko se može stati kako bi uživali u fascinantnoj panorami.           

Zelengora je jedna od najljepših planina u ovom dijelu Evrope. Tu i zrak, i jezera, i visoravni, i vrhovi, i orlovi... daju iskonski osjećaj slobode. Ova ljepotica se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Sutjeska i proteže se na teritoriji tri opštine: Gacko, Kalinovik i Foča. Ovuda se prostiru Dinaridi, prepuni zelenih travnatih visoravni, proplanaka i sedam glečerskih jezera, “gorskih očiju”: Orlovačko, Štirinsko, Kotlaničko, Donje i Gornje bare, Crno i Bijelo jezero. Tu je i jedno vještačko jezero – Borilovačko. Iznad jezera, poput kamenih divova, uzdižu se vrhovi Zelengore: Bregoč (koji je najviši sa 2.015 m), Orlovac, Orlovača, Stog i Ljeljen.

Hotel California

Centralno mjesto pripada Orlovačkom jezeru. Ovo magično ''gnijezdo'' pravi je raj za one koji vole prirodu. Za avanturiste, bicikliste, planinare, vikendaše... ovo je idealno mjesto za bijeg od stresa i svakodnevnog, šablonskog, načina života. Naprosto, ovo jezero sa okolinom predstavlja pejzaž koji se može vidjeti samo na slikama francuskih impresionista ili našeg Gabrijela Jurkića. Orlovačko jezero se nalazi na 1.430 metara iznad mora, okolo su šumovita područja, a velebni vrhovi Zelengore uzdižu se na horizontu. U jezeru ima i ribe, mada je striktno zabranjen ribolov, na što upozoravaju iz Nacionalnog parka. Šetnja oko jezera prava je prirodna terapija, a pogled na sve četiri strane šaren je poput ćilima. Kada na Zelengoru padne sunčevo svjetlo nakon kiše, prizori kao i da nisu ovozemaljski. Ovdje se može doći na dan, ali postoji i smještaj u obližnjoj planinarskoj kući, što treba blagovremeno najaviti.

Raskoš Zelengore najbolje je osjetiti nogama. Planinarenje do Štirinskog (desetak kilometara od Orlovačkog u jednom pravcu) i Kotlaničkog jezera, nekoliko kilometara dalje, predstavlja užitak kakav se rijetko može vidjeti bilo gdje u Evropi. Ovuda prolaze i planinarske rute na poznatoj stazi, Via Dinarici. Ko voli planinski biciklizam, ovo je raj. Ovdje ćete naći pravo bogatstvo flore i faune, a ljekovito bilje poput serdžade pokriva prostrane poljane.

Zelengora nije tako dostupna planina, zato je vjerovatno i očuvala svoju prirodnu ljepotu. Spomenuta sječa šume je vidljiva i jedino ona ostavlja ožiljke urezane u pejzaž. Prvo naseljeno mjesto je spomenuto selo Jelašca, dvadesetak kilometara udaljeno. To daje dodatnu čar i to je donekle zaštitilo Zelengoru. Ovdje zaboravite i na GSM signal, tako da je detox od mobitela zagarantovan. Ovo je nekada bio stočarski kraj, ali danas je čitava okolina opustjela. Potencijal za razvoj eko i planinarskog turizma je enorman. Dovoljno je samo iskoristiti domaće potencijale i ekonomski razvoj ovog čitavog kraja bi bio izgledan. Tokom boravka i puta do Orlovačkog, prije možete sresti strane turiste ili planinare koji nerijetko više cijene ono što je nama praktično pred nosom.

Za razliku od Los Angelesa i Hollywooda, ovdje stanuju neki drugi, doduše rijetki Lakersi. Dok sam gledao preko travnatih proplanaka ka vrhovima sa kojih lete orlovi po kojima je jezero dobilo ime, u zenu sam čuo pjesmu legendarnih EaglsaHotel California: On a dark desert highway / Cool wind in my hair… Iako su mnogi pokušavali da dešifriraju tekst ove pjesme, to je do danas ostala tajna. Dok neki autorima pripisuju koketiranje sa samim đavlom, pjesma u suštini traga za slobodom. Odlazak na Orlovačko jezero i jest pravi bijeg u slobodu. Zelengora je besplatni hotel slobode. Iz kojeg, kao što kaže završni stih spomenute pjesme, ne želite izaći.

BIHAMK

Povezane novosti

Gdje otići: 5 preporuka za 1. maj

Gdje otići: 5 preporuka za 1. maj

Prvomajski praznici su pred nama, a BIHAMK daje svoje preporuke gdje otići i koje bh. destinacije posjetiti. Nismo birali one klasične. Vrijeme će, kako meteorolozi i mobilne aplikacije najavljuju, biti uglavnom lijepo i toplo, i nema razloga da ne uživamo

Ovčiji brod: Nevesinjsko kameno runo

Ovčiji brod: Nevesinjsko kameno runo

Nevesinjski kraj ima posebnu aromu: tu i ujesen mirišu trave, a ostaci historije vode u mitove o Suli Repcu, Mimaru Hajrudinu, udovici bega Ljubovića i Jasonu i Argonautima koji su plovili po Zalomci. Za sve je kriv jedan tajanstveni most. Ovčiji.

Crvanj: Posljednji prsti ljeta ispod Zimomora

Crvanj: Posljednji prsti ljeta ispod Zimomora

Pod prstima Zimomora ljeto je brojalo svoje zadnje dane. Dok se penjete uz Crvanj, pomislite da se ovdje rodio staroslavenski bog vjetra, vidite kamene ostatke pastirskih katuna i potpis jednog od najvažnijih umjetnika srednjovjekovne Bosne.

Možda bi vas zanimalo