Članak top banner 970x90
Destinacije

Konjic: Spektakl za avanturiste

Avanturistička prijestolnica Hercegovine smještena je između trougla planina: Prenj, Bjelašnica i Bitovnja. Grad Konjic se ponosi sjajnom arhitekturom, veličanstvenim kanjonima, alpskim vrhovima i bujnim livadama.

Autor: Tim Clancy

U općini Konjic, fantastični krajolik čine jezera, rijeke i potoci. Dok putujete na istok iznad podnožja planine Prenj i u srce centralnih Dinarskih Alpi, dočekat će vas svijet čiste prirode. Samo pola sata vožnje preko zakrivljenih i povremeno uskih prolaza, ukazat će se panorama gdje su priroda i avantura pravilo.

Uklesan u reljef

Konjic je poznat po mnogim stvarima, jedan od njih je prekrasan, sa šest lukova, obnovljen stari kameni otomanski most. Šest generacija staro tradicionalno porodično drvorezbarstvo porodice Nikšić je također trademark ovog grada. Ipak, od svega najviše se ističe odista kristalno jasan gornji tok rijeke Neretve, sa masivnim kanjonom koji je tokom više miliona godina bivao uklesan u ovaj kraški reljef.

 

Ovaj kraj je postao jedna od ključnih destinacija za rafting u regionu. Sa 25-kilometarskim tokom za splavarenje i rafting, uz fantastični kanjon i krajolik, gornji tok Neretve je ime za sebe – kako za obične turiste i posjetioce, tako i za profesionalce i avanturiste. Ova avantura počinje blizu malog naselja Glavatičevo, uz mirne, hladne, ljetne talase Neretve. Okruženi samim kanjonskim liticama, vodopadima i umjerenim izazovima, rafteri i splavari mogu da uživaju. Ovo mjesto je idealno kako za porodicu, tako i za adrenalinske ovisnike. Iako sjajne mogućnosti raftinga u brzacima gornjeg toka Neretve omogućavaju ovom dijelu da bude centar konjičkog eko-turizma, ima još mnogo toga.

Blizu raftinga je polu-glečersko Boračko jezero. Ovaj tirkizni dragulj predstavlja prekrasno mjesto za odmor kako za kampere, tako i za one koji traže opuštajući odmor. Jezero je pitomo za plivanje i kampiranje. Uz obale jezera, postoji nekoliko kampova, kao i mogućnosti za noćenje i doručak, uz mnoge vikend kuće za iznajmljivanje.

 

Samo za najodvažnije

Dalje uz rijeku, na planini Visočici nalaze se sela. Ovdje žive još tradicionalne kulture, sa pastirima koji izvode svoja stada do planine za vrijeme ljetne ispaše. Planinarenje i planinski biciklizam u ovoj okolini su prvoklasni. Staze nisu uvijek dobro označene, ali velika je mogućnost da ćete naići na prijateljski raspoloženoga mještanina koji će vas usmjeriti na pravi put. Zapadni greben Visočice predstavlja jedan od najspektakularnijih prizora u regionu.

Idući ka sjeveru i planinama, meke alpske livade naglo se pretvaraju u sve strmije litice koje vode do jednog od najneistraženijih kanjona jugoistočne Evrope – kanjon rijeke Rakitnice. Samo iskusni planinari bi se trebali uputiti u ovaj 24-kilometarski kanjonski labirint. Najbolje se ipak držati ruba kanjona, lagano planinariti grebenom i uživati u pogledima. U slučaju spuštanja u kanjon, radi se o avanturističkom turizmom u njegovom najsirovijem obliku. To je, ipak, samo za one dobro pripremljene, najiskusnije i najodvažnije.

BIHAMK

Povezane novosti

Gdje otići: 5 preporuka za 1. maj

Gdje otići: 5 preporuka za 1. maj

Prvomajski praznici su pred nama, a BIHAMK daje svoje preporuke gdje otići i koje bh. destinacije posjetiti. Nismo birali one klasične. Vrijeme će, kako meteorolozi i mobilne aplikacije najavljuju, biti uglavnom lijepo i toplo, i nema razloga da ne uživamo

Ovčiji brod: Nevesinjsko kameno runo

Ovčiji brod: Nevesinjsko kameno runo

Nevesinjski kraj ima posebnu aromu: tu i ujesen mirišu trave, a ostaci historije vode u mitove o Suli Repcu, Mimaru Hajrudinu, udovici bega Ljubovića i Jasonu i Argonautima koji su plovili po Zalomci. Za sve je kriv jedan tajanstveni most. Ovčiji.

Crvanj: Posljednji prsti ljeta ispod Zimomora

Crvanj: Posljednji prsti ljeta ispod Zimomora

Pod prstima Zimomora ljeto je brojalo svoje zadnje dane. Dok se penjete uz Crvanj, pomislite da se ovdje rodio staroslavenski bog vjetra, vidite kamene ostatke pastirskih katuna i potpis jednog od najvažnijih umjetnika srednjovjekovne Bosne.

Možda bi vas zanimalo