Članak top banner 970x90
Destinacije

Gdje otići: 5 preporuka za 1. maj

Prvomajski praznici su pred nama, a BIHAMK daje svoje preporuke gdje otići i koje bh. destinacije posjetiti. Nismo birali one klasične. Vrijeme će, kako meteorolozi i mobilne aplikacije najavljuju, biti uglavnom lijepo i toplo, i nema razloga da ne uživamo

Autor: Amer Obradović

Visočica

Otkako je asfaltom spojen put od Bjelašnice, Sinanovića tačnije, pa do Bjelimića, Visočica je postala vrlo dostupna planina. Planinari uživaju u njenim čarima, a za osvajanje njenih vrhova Ljeljena (1.963), Vita (1.960) i Džamije na 1.967 metara ne treba neko veliko alpinističko iskustvo i kondiciona sprema. Od planinarskog doma Tušila u Sinanovićima kreće se markiranom stazom prem vrhu Vito. A do vrha Džamija se može penjati od nekropole stećaka (lokalitet Poljice – Dolovi), koja se nalazi na spomenutom putu, a na putu do vrha prođe se pored još jedne sjajne lokacije sa stećcima (lokalitet Veliko jezero). Mnogi idu i do bivka "Zoran Šimić", kojeg je časopis Design Boom uvrstio među top arhitektonska ostvarenja u 2020. godini.

Visočica pripada dinaridskom lancu i smatra se prirodnom granicom između Hercegovine i Bosne, a njene planinarske staze su u sklopu regionalne mreže Via Dinarica. Između rijeke Ljute, susjedne Treskavice i kanjona Rakitnice koji je dijeli od Bjelašnice, Visočica je najvećim dijelom visoravan, doduše s malo vode. U prošlosti su ljudi iz donje Hercegovine tokom ljeta ovdje dovodili stoku na ispašu, pa se smatrala poželjnom planinom, s pitomim travama i predivnim krajolicima. Do nje se može doći iz Sarajeva, spomenutim putem preko Bjelašnice, ili s juga – iz Konjica, putem koji ide preko Boračkog jezera i Bjelimića... Ko voli prirodu i nesputane krajolike, ali i pravi planinarski užitak, a da je to opet blizu i dostupno s običnim automobilom, Visočica je krasan odabir.

 

Stolac

Ko voli historiju i prirodu, Stolac je pravo mjesto za to. Nijedan grad na našim prostorima nema toliko historijskih i kulturnih slojeva kao ovaj biser na obalama Bregave. Sjevernjaci vole ovaj grad, posebno kada se iz maglovitog i sivog svijeta spuštaju prema jugu. Iako mu je urbano tkivo u ratu bilo uništeno, te se zbog toga još osjete brojni infrastrukturni nedostaci, duh ovog grada i njegove čaršije i dalje odolijeva i miriše mediteranskim životom. I prije nego što kročite u grad, na zapadnom ulazu dočekaju vas ''kameni spavači'' na Radimlji, najčuvenijoj našoj nekropoli. U okolini Stoca ih ima još nekoliko, iznimno vrijednih i na listi UNESCO-a, a itekako vrijedna posjete je ona u Boljunima, koja se nalazi nedaleko od nove ceste koja vodi do Neuma.

Bregava je zeleni krvotok ovog grada, a vodopadi Pjene i Provalije, posebno dok je vodostaj visok, su prave pretkomore koje vode u samo srce grada. Tu su brojni mostovi, a najpoznatija je Inat ćuprija, kojoj je neimar izgradio različite lukove, jer mu za njenu gradnju nisu isplatili obećanu naknadu, kaže legenda. Na obalama Bregave ima nekoliko restorana, a sama Čaršija s trgom i brojnim kafićima je mjesto okupljanja. Pored je i Čaršijska džamija, jedna od najvećih i najukrašenijih bosanskohercegovačkih džamija sagrađenih u 16. stoljeću. Nacionalni spomenik BiH, Vidoški grad, dostupna je tvrđava, s koje se pruža fenomenalan pogled na grad i dalje prema Vidovom polju. Na samo nekoliko kilometara od Stoca, vrlo pristojnim putem prema selu Ošanjići, dolazi se do Daorsona, ilirskog grada s kiklopskim zidinama. Užitak na ovoj gradini se mora doživjeti!

 

Šipovo

Ovo je prirodni raj, poprilično uspavan i za ljude koji baš ne vole klasične turističke destinacije s puno ljudi. Ovo područje između dolina rijeke Janja i Plive, itekako je zanimljivo. Najbliži gradovi su Jajce i Mrkonjić Grad koji su udaljeni oko 20 km, Banja Luka udaljena oko 80 km, a iz Sarajeva treba voziti oko 200 km. Ovo je zemljoradnički kraj, s puno vode koja omogućava uspjeh s mnogim poljoprivrednim kulturama. Veliki dio sela su i dalje s arhaičnom arhitekturom. Iznad doline, dominiraju vrhovi planine Vitorog. Možda najvažnija srednjovjekovna baština na ovom području – ostaci tvrđave Sokograd – nalazi se šest kilometara sjeverozapadno od Šipova. Tvrđava je dostupna i postoji nekoliko prometnih znakova kada stignete u njenu blizinu u selu Baraći.

Ovo je ipak kraj više za one koji vole prirodu, a oni koji vole više kulturno-historijsko naslijeđe u blizini je susjedno Jajce. Turistički kompleks ''Pliva'' nalazi se u neposrednoj blizini izvora same rijeke, osam kilometara udaljen je od Šipova. Ovo je mjesto gdje ćete naći jezera Osmica i Đol, kao i solidne smještajne kapacitete, a tu je izvor rijeke Plive, jedno od najpopularnijih destinacija za ribolov u regiji. Nešto dalje od Šipova nalazi se izvorište rijeke Janj. Tamo ima pregršt smještajnih kapaciteta. Ako želite samo odlutati i istražiti, Šipovo je sjajno mjesto za to.

 

Blidinje

Jedna od onih destinacija gdje ima toliko toga za vidjeti i uživati je bez sumnje Blidinje. Zahvaljujući radu lokalnih radnika, kvaliteta turističke usluge se unaprijedila u zadnjih nekoliko godina na ovom području, pa Park prirode Blidinje i okolne zanimljivosti s pravom privlače goste iz cijelog svijeta. Na pola puta do mora, reklo bi se, ovo područje u podnožju planina Čvrsnice i Vrana, predstavlja savršeno mjesto za bijeg od stresa svakodnevnog života. Za bicikliste, planinare, za ljude koje uživaju u prirodi ili dobroj hrani, Blidinje sve ima. Ima i jezero. I stećke. I avanturisti ovdje imaju šta pronaći. Zanimljivo, da se ovo područje administrativno nalazi između tri kantona i čak pet različitih opština. Ovo područje je još 1995. proglašeno parkom prirode. Tu je evidentirano oko 1.500 različitih biljnih vrsta, od čega su više od 200 endemske, reliktne i subendemske. Park prirode Blidinje je poznat i kao najveće stanište endemskog bjelokorog bora munike. Osim Blidinjskog jezera, vrijedi posjetiti Masnu Luku, šumski rezervat, a oni s planinarskim krvotokom idu na Hajdučka vrata, odakle se pruža fenomenalni pogled na grandiozni kanjon Grabovica.

 

Konjuh

Za stanovnike tuzlanske regije, Konjuh predstavlja pravu prirodnu oazu. A kad se spomene ova planina, mnogi se sjete kultne partizanske pjesme. Sjajna je i ona rokerska verzija grupe Bolero. Ovo nije visoka planina, njen najveći vrh – Veliki Konjuh je na 1.327 metara nadmorske visine, a ono što ga krasi jest fenomenalan greben, fantastičan za planinarenje i uživanje u krajoliku. Ispod njega su doline rijeka Krivaje, Spreče i Drinjače, a planina je puna crnogorične šume te bukve i javora. Na planini raste i rijetka i ljekovita biljka lincura (srčanik), od koje se prave narodni medikamenti za cirkulaciju. Na turu po planini moguće je krenuti iz više pravaca, a najčešće se ide s izletišta Zlaća, do kojeg se dolazi s ceste iz pravca Živinice – Banovići. Polazna tačka za planinare je u mjestu Zobik, do kojeg se može dovesti automobilom. Staza je markirana i stvarno je užitak gledati na Mali Konjuh i Zidine.

S druge strane planine, druga je zanimljivost – čuvena Muška voda. Do istoimenog turističkog kompleksa dolazi se iz pravca Kladnja, od kojeg je udaljen nekih dvadesetak minuta. Ovo je pristupačno mjesto za puno toga – odmor, izlet, druženje, šetnje i svakako za potegnuti koji ''srk'' čuvene vode, kojoj se pripisuju brojna ljekovita svojstva. Konjuh planinom vjetar šumi, bruji, i, za razliku od stiha u partizanskoj pjesmi, majsko lišće ovdje pjeva vesele pjesme.

BIHAMK

Povezane novosti

Ovčiji brod: Nevesinjsko kameno runo

Ovčiji brod: Nevesinjsko kameno runo

Nevesinjski kraj ima posebnu aromu: tu i ujesen mirišu trave, a ostaci historije vode u mitove o Suli Repcu, Mimaru Hajrudinu, udovici bega Ljubovića i Jasonu i Argonautima koji su plovili po Zalomci. Za sve je kriv jedan tajanstveni most. Ovčiji.

Crvanj: Posljednji prsti ljeta ispod Zimomora

Crvanj: Posljednji prsti ljeta ispod Zimomora

Pod prstima Zimomora ljeto je brojalo svoje zadnje dane. Dok se penjete uz Crvanj, pomislite da se ovdje rodio staroslavenski bog vjetra, vidite kamene ostatke pastirskih katuna i potpis jednog od najvažnijih umjetnika srednjovjekovne Bosne.

Treskavica: Švicarska na Velikom jezeru

Treskavica: Švicarska na Velikom jezeru

Planina kojoj je glava, vrh Mala Ćaba, u Bosni, a vrat, masiv kojeg odvaja rijeka Ljuta, u Hercegovini, pravi je dragulj za planinarenje. Naš urednik je prošao turu od Turova do Velikog jezera na Treskavici.

Možda bi vas zanimalo