Članak top banner 970x90
Autorski tekstovi

Šekijev Golf sa šajbom bez ikakvih fleki

Zabranjeno pušenje će koncertom 24. maja u Skenderiji proslaviti 40 godina od objave prvog albuma, na kojem je i pjesma o taksisti Šekiju i njegovom metalik Goflu. Ovo je posveta Sarajevu osamdesetih i legendarnom bendu.

Autor: Amer Obradović

Mora da je ta 1984. godina bila vrhunac Sarajeva. Mit koji se gradio o ovom gradu nakon Olimpijade postao je stvaran najviše zbog njegovih ljudi, sveopćeg uspjeha u ekonomiji, sportu, kulturi... I pjesmama koje su uokvirile njegovu osebujnost i ambijent. Čuveni heroj iz Drugog svjetskog rata, Vladimir Perić Valter amblem je slobodnog Sarajeva, a prvi album Zabranjenog pušenja je upravo nazvan po ovom legendarnom ilegalcu – ''Das ist Walter''. Objavljen je u aprilu baš te 1984. godine i na neki način lokalna jalijaška pank oda gradu koja će u godinama koje su dolazile daleko prevazići granice ulice Fuada Midžića, Vratnika, Bistrika, Sedrenika i ostalih mahala. I ne govori nijedan album Azre o Zagrebu, niti Riblje Čorbe o Beogradu, ili Leb i sola o Skoplju, Pankrta o Ljubljani, koliko Pušenjev Valter govori o Sarajevu. I kako godine prolaze, ova teza postaje sve tačnija. Povodom 40. godišnjica od objavljivanja spomenutog albuma, Pušenje će održati koncert 24. maja u dvorani Skenderija, a publika će uživati u pjesama o anarhiji na Baščaršiji, Abidu, Čejenima, Švabama, Seleni, raji iz kina Prvi maj, babi Atifu, rudarima koji poput Julesa Verna idu u središte zemlje, ili čuvenom Hakiji koji se našao u country songu Johnnyja Casha i koji se sa Bara još nije vratio...

Upravo su ti likovi gradili priču o mitskom Sarajevu, a pjesma Šeki is on the road again, o taksisti koji postaje gospodar saobraćaja kada noć prekrije olimpijski grad, na sjajan način oslikava lokalni kolorit koji je vladao osamdesetih. I kad gazde kafića kažu/ "Ajmo, raja, fajronat"/ Mimo tebe prolazi i posljednji trajvan/ I ti se dereš "Taksi! Aj' 'vamo, e! Aj' 'vamo, hajvan!"/ Metalik Golf staje kad išće raja/ On je gospodar, gospodar noćnog saobraćaja/ Šajba mu čista, bez ikavih fleki/ Prepoznaješ njegovo lice, "Dugo te nije bilo, Šeki"... i kada zagrmi bas gitara s moćnim fank dionicama jasno je da sa Šekijem nema zezanja i foliranja. Ovu pjesmu je napisao Sejo Sexon, a ustvari posvećena je njihovom bubnjaru Šekiju Gejtonu. ''Šeki je naš bivši bubnjar koji je dosta izostajao s proba vozajući taksi i prodajući kafu i najlonke, tako da je to pjesma vezana za njegov alter ego i njegov život mimo muzike'', objasnio je Sexon u jednom intervjuu.

Volkswagen Golf, naročito metalik u to doba bio je statusni simbol, jedan od najpoželjnijih automobila na ovim prostorima. Daleko ispred Fiće, Stojadina, Fiata, Škode i Pezejca... A kod Šekija je, zamislite, sve bilo cakum-pakum, pa i šajba bez ikakvih fleki, tako da je bila privilegija sjesti u njegov taksi. Taj VW bestseler koji je bio sastavni dio proizvodnog programa vogošćanskog TAS-a, također je utkan u sarajevsku bajku osamdesetih i nije ga Zabranjeno pušenje slučajno opjevalo. Poslije će opjevati i Yugu 45, ali vođen drugim motivima... Taj mikro kosmos u kojem taksista upali taksimetar, a na njemu – opa, čet'ri i sto, a ti ne pitaš ništa jer – Šeki je to, nostalgična je slika jednog vremena u kojem možda nije sve bilo bolje nego što je danas, ali sretnije vjerovatno jest. Bez obzira na to što te u metalik Golfu vozi tip na čijem ramenu je istetovirana Zenica, on u novčaniku dok vam uzima lovu ima sliku žene i djece, a to govori o esenciji čaršije u kojoj i najveći jalijaši imaju ljudsko lice i poštuju neke tradicionalne kanone.

Sarajevo iz albuma ''Das ist Walter'' je zahvaljujući tom slobodarskom duhu i njegovim ljudima preživjelo i barbarsku opsadu grada. I kad je bilo najgore, Sarajevo je – pjevalo! I pjevat će opet 24. maja u Skenderiji sa Sulom i njegovim Zabranjenim pušenjem. Jer to je Valter. A bogami i Šeki. Onaj koji vas vozi u metalik Golfu, uzima vam lovu, ali i daje čitavog sebe kad vam to najviše zatreba.

BIHAMK

Povezane novosti

Voda je benzin

Voda je benzin

Ovih dana se najavljuju velike vrućine, te je i u saobraćaju potrebna dodatna opreznost, ali i spremnost vozača i njegovih saputnika da u automobilu barem imaju koju flašu vode. Uz važnu napomenu: flaša vode uvijek mora biti u prtljažniku.

Opel koji je volio fudbal

Opel koji je volio fudbal

U Njemačkoj se igra Evropsko prvenstvo u fudbalu, a naš urednik donosi priču o njemačkom pank bendu koji je u starom Opel Rekordu C Coupe 1990. osvojio Italiju.

Gradilište pod konac

Gradilište pod konac

Radovi na dionici ceste između Sarajeva i Tuzle pokazali su da se može efikasno raditi na rekonstrukciji bez da se saobraćaj značajno ometa. Može se kad se hoće. I zna.

Možda bi vas zanimalo