Članak top banner 970x90
Autorski tekstovi

Novembarski sabur

Kako je jedna pjesma o novembru otkrila da čak i Axl Rose zna biti saburli, što i nije baš prva asocijacija na frontmena čuvenog benda Guns n' Roses. A sabura nama itekako treba ovih novembarskih kišnih i snježnih dana na sarajevskim cestama.

Autor: Amer Obradović

Kad je počinjao belaj početkom devedesetih, u mojoj generaciji je fora bila slušati Guns n' Roses. To je bio strašan bend, ne samo zbog sjajnog roka kojeg su svirali nego i zbog kompletne pojave, pa je dosta mlađe raje oko glave vezalo maramu po uzoru na frontmena Axl Rosea. Ima li Gunsi i album ''Appetite for Destruction'' – koji ih same najbolje opisuje jer su se brzo raspali – ali video spot za pjesmu November Rain odveo ih, htjeli oni to ili ne, u mainstream. I teško je držati svijeću/ Na hladnoj novembarski kiši, kaže jedan stih, a na našim cestama je sve teže držati sabur, jer je baš u ove novembarske dane, dok padaju kiše i prve pahulje snijega, u Sarajevu je saobraćaj skoro pa u haotičnom stanju. Višak automobila, zastarjela infrastruktura koja to ne može pratiti, ali i vozači koji nespremni dočekaju zimske uslove na cesti, a tu su, recimo, i nesnalaženja u vožnji kružnim tokom – sve su to razlozi zašto je ovaj novembar na sarajevskim cestama toliko zakrčen, praktično se stajalo satima u gužvama.

BIHAMK, u saradnji sa najprestižnijim evropskim auto-moto klubovima, dolaskom kišnih i hladnijih dana donosi tradicionalni test zimskih guma, što našim vozačima može pomoći da odaberu najadekvanije pneumatike, što je jedan od osnovnih preduslova za sigurnu vožnju, a detalje možete pročitati na https://bihamk.ba/bs/vijesti/test-zimskih-guma-2021/526. Također, Bosanskohercegovački auto-moto klub učestvuje u realizaciji važne globalne kampanje ''Kako sigurno voziti u raskrsnici sa kružnim tokom saobraćaja''. U sklopu ove akcije, urađen je priručnik s ciljem da se skrene neophodna pažnja na ovu veoma važnu temu u cestovnom saobraćaju. Priručnik je namijenjen vozačima motornih vozila, kao i instruktorima i autoškolama koji imaju veoma važnu ulogu u segmentu edukacije budućih vozača, ali i projektantima na način da skrene pažnju na pravilan izbor saobraćajne signalizacije koja upravlja saobraćajem. I kad vozim kružnim tokom najčešće vidim da vozači idu vanjskom trakom i njome kruže bez obzira na kojem izlazu idu van kružnog toga, a kako bi bili sigurni da ih niko neće udariti. No, sa takvom vožnjom i pristupom, kružni tok gubi smisao, te se stvaraju gužve. I, opet, nam treba dosta sabura...

I dok sam saburli stajao u jednoj takvoj gužvi pred kružnim tokom, na radiju je čuveni Slash svirao solo na gitari. U glavi mi ona crkva (koju su specijalno skovali za potrebe spota), u nekoj nedođiji u Novom Meksiku, gdje nema nikoga osim ovog velikog gitariste, ni auta ni kružnog toka. Slash dok izvodi solo na glavi nije imao ni onaj čuveni cilindar, koji je bio njegov zaštitni znak... Ništa, samo muzika. November Rain je vjerovatno najpoznatija rock-balada Gunsa i jedna od najdužih njihovih pjesama, s trajanjem od skoro 9 minuta. Napisao ju je frontmen Axl Rose i bila je na onom čuvenom albumu "Use Your Illusion I" iz 1991. godine. Uz Slashov solo koji je meni prva asocijacija na tu numeru, fora je bila uključenje i simfonijskog orkestra, što je bio ključ koji je transformirao pjesmu u rock evergreen. Dakako, kultni status pjesmi je donio videospot u režiji Andyja Morahana u kojem se Rose udaje za svoju tadašnju djevojku – manekenku Stephanie Seymour. Axl je na pjesmi navodno radio osam godina. I ko bi rekao da on može biti toliko saburli, da tako dugo piše i stvara jednu pjesmu. Da ga je kojim slučajem sudbina dovela na sarajevske ceste ovih dana, vjerujem da od muke ne bi baš pjevao November Rain, nego onu čuvenu – Welcome To The Jungle.

BIHAMK

Povezane novosti

Brendini snovi u Mondaleu

Brendini snovi u Mondaleu

Protekle sedmice je u 54. godini preminula glumica Shannen Doherty, poznata po ulozi Brende Walsh u kultnoj tinejdžerskoj sapunici "Beverly Hills, 90210". Naš urednik piše o toj seriji te podsjeća na jedan automobil koji je bio zaštitni znak Brende.

Igman leti visoko

Igman leti visoko

Nekima ekonomski ne cvjetaju ruže, poput Aluminija i Elektroprivrede, ali ima i dobrih primjera – konjički Igman je za malo više od šest mjeseci ostvario prihod od 130 miliona KM.

Zamka u drvoredu

Zamka u drvoredu

Na mnogim saobraćajnicama neposiječene grane prave problem, zaklanjaju semafore i vertikalnu signalizaciju, što utiče na sigurnost. Alarm za nadležne, kao i mogućnost da se zakonski popravi tretiranje električnih trotineta za cesti, po uzoru na Srbiju.

Možda bi vas zanimalo