Članak top banner 970x90
Vijesti

Zbog nedostatka elektromotora, VW privremeno zaustavlja proizvodnju u dvije tvornice u Njemačkoj

Kriza s nedostatkom komponenti se nastavlja. Volkswagen je najavio da će privremeno zaustaviti proizvodnju u dvije tvornice u Njemačkoj zbog nedostatka električnih motora. Ova će odluka uticati na proizvodnju tri modela Volkswagena i dva modela Audija.

Autor: BIHAMK

Iako se kriza s nedostatkom komponenti nedavno smanjila, ipak nije potpuno nestala. Zbog ove krize, koja je započela još 2020. kao posljedica pandemije COVID-19, Volkswagen je najavio da će ovu sedmicu privremeno zaustaviti proizvodnju u dvije tvornice u Njemačkoj.

Konkretno, na meti su tvornice u Zwickau i Emdenu. U slučaju prve tvornice, proizvodnja će biti zaustavljena na tri sedmice zbog nedostatka elektromotora. U ovoj tvornici proizvode se sljedeći modeli: Audi Q4 e-Tron, Audi Q4 Sportback e-Tron, Volkswagen ID.3, Volkswagen ID.4, ID.5 i Cupra Born. Ovo gašenje će uticati i na dva modela Audija, kao i modele Volkswagen ID.4 i ID.5.

Tvornica u Emdenu prestat će s radom samo u slučaju montaže električnih automobila. Ovdje se proizvode modeli Volkswagen ID.4 i ID.7 čija će proizvodnja biti obustavljena na nekoliko dana. I ovdje je nedostatak elektromotora glavni uzrok privremenog prekida proizvodnje dva električna modela. S druge strane, ova će tvornica nastaviti proizvoditi modele s termalnim motorima, na koje ova kriza nema uticaja.

Dobra vijest je da je Audi nedavno u svojoj tvornici u Mađarskoj pokrenuo proizvodnju elektromotora i samo je pitanje vremena kad će se ovakvim krizama stati u kraj.

BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo