Članak top banner 970x90
Vijesti

Volkswagen planira zaustaviti proizvodnju električnih vozila u Dresdenu

Usljed slabe potražnje, Volkswagen grupa planira prekinuti proizvodnju u svojoj tvornici u Dresdenu u Njemačkoj. Tim potezom novi izvršni direktor Oliver Blume želi da smanji troškove i poveća dobit, piše magazin Automobilwoche.

Autor: BIHAMK

Tvornica, u kojoj je prošle godine proizvedeno 6.500 modela električnog ID.3, nastavit će raditi u određenom kapacitetu, a njenjih otprilike 300 radnika dobit će druge zadatke, piše magazin Automobilwoche. Novi CEO marke – Oliver Blume ima plan da time poveća dobiti od 10 milijardi eura do 2026. godine.

Godišnji operativni trošak pogona u Dresdenu je između 60 i 70 miliona eura, a ukidanje proizvodnje vozila uštedjelo bi oko 20 miliona eura godišnje, rekao je izvor za Bloomberg. Glasnogovornik VW-a odbio je komentarisati nagađanja.

Tvornica u Dresdenu otvorena je 2002. za proizvodnju vrhunskih modela kao što je VW Phaeton i nema proizvodnju karoserija, lakirnicu ili pogon za presovanje. Ovu modernu VW tvornicu nazivaju “Glaeserne Manufaktur” (staklena - prozirna tvornica). Ima staklenu fasadu tako da kupci mogu gledati završnu fazu sklapanja vozila. Tvornica u Dresdenu smatra se arhitektonskim draguljem i ujedno se koristi kao pozadina za događaje, ceremonije, koncerte i opere.

VW se u prelazu na električne automobile nadmeće s profitabilnijim proizvođačima automobila poput onih iz Grupe Stellantis. U Evropi, glavnom tržištu marke VW, potrošači osjećaju pritisak zbog viših troškova života usred skoka kamatnih stopa i zato je potražnja manja nego prije.

VW je prošle sedmice objavio da privremeno otpušta radnike u svom pogonu u Zwickauu, svojoj glavnoj tvornici električnih vozila u Njemačkoj, nakon što je postepeno ukidanje subvencija u zemlji uzrokovalo pad potražnje za njihovim električnim vozilima. Ovaj potez s tvornicom u Dresednu samo je domino efekat na tu odluku.

BIHAMK

Povezane novosti

Opel Zafira slavi 25. rođendan

Opel Zafira slavi 25. rođendan

Njemački proizvođač automobila obilježava 25 godina od debija prve generacije Zafire. Ovaj model je s razlogom više puta osvajao prestižnu nagradu "Zlatni volan".

Možda bi vas zanimalo